Kde si nejlépe půjčit 60 tisíc

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 18. 6. 2008 | 4 komentáře
Kde si nejlépe půjčit 60 tisíc
Neúčelovou půjčku dnes o překot nabízejí všechny bankovní domy a předhánějí se v tom, proč zrovna ta jejich je nejvýhodnější. Pokud ovšem někdo dá jen na reklamní slogany, může za půjčku 60 tisíc zaplatit i více než 90 tisíc.

S výhodnými půjčkami jako by se v Česku v poslední době roztrhl pytel. Bankovní domy slibují budoucím klientům leccos, jen aby si vzali neúčelový spotřebitelský úvěr zrovna u nich. České spotřebitele tak už několik týdnů vytrvale masíruje třeba GE Money Bank, která tvrdí, že jako jediná tuzemská banka zaplatí jednu splátku úvěru za klienta. To, že jí na úrocích a poplatcích za šedesátitisícový úvěr zaplatí 36krát více, než kolik banka odpustí, už se spotřebitel z reklamy nedozví. O podobnou sumu ovšem klient podobný úvěr přeplatí i u jiných bank, vyplývá z našeho srovnání.

RPSN

Roční procentní sazba nákladů vyjadřuje procentní podíl z dlužné částky, jež je spotřebitel povinen zaplatit splátkové společnosti za období jednoho roku. Zahrnuje vedle ročního úroku z úvěru i veškeré související poplatky.

Kdo půjčku potřebuje, měl by se důkladně podívat na všechny její parametry, protože tak může ušetřit více než deset tisíc korun. Banky například často inzerují úrokové sazby i roční procentní sazbu nákladů (RPSN) stylem „od“. Avízovaná sazba je tedy ta minimální a nemusí být zrovna taková, kterou klient nakonec získá. Banky posuzují klienty a určují jim úrokovou sazbu podle toho, zda u nich dotyčný již má třeba účet nebo jiný produkt, a zpravidla i podle náhledu do registrů dlužníků, potvrzuje mluvčí České spořitelnyKristýna Havligerová. Největší garanci na získání avizované úrokové sazby dává podle slov svého mluvčího Marka Rolla Poštovní spořitelna. Patří ovšem podle RPSN k těm nejdražším. Půjčky za pár desítek tisíc má prý ale reálnou šanci získat většina žadatelů, tvrdí shodně banky.

Vlastní sjednání půjčky je skoro ve všech bankách otázkou několika minut. Klient, který si přijde pro půjčku, předloží jen pár základních dokladů, a pokud je vše ohledně jeho bonity v pořádku, vyřídí mu půjčku i dříve, než domyslí všechny důsledky. Třeba do deseti minut. Zatímco v České spořitelně stačí předložit jen jeden doklad totožnosti, pokud má dotyčný v této bance účet (ostatní dokládají ještě potvrzení o příjmu), v GE Money Bank požadují předložit dokladů podstatně více. Klient musí mít jednak občanský průkaz, další doklad totožnosti a potvrzení o příjmu nebo živnostenský list s daňovým přiznáním za minulý rok a jeden až dva doklady znějící na jméno a adresu žadatele (např. vyúčtování za telefon či plyn). Okamžitému přidělení půjčky po ověření dokladů a bonity už pak nic nebrání, protože na úvěry v desítkách tisíc není potřeba ručitel, shodují se zástupci všech oslovených bank.

Za kolik pořídíte půjčku na 60 tisíc Kč se splatností 7 let

Jméno produktuOptimální splatnost (měsíců)Měsíční splátka (Kč)RPSN (%)Celkem zaplaceno vč.poplatků a bonusů (Kč)Klient přeplatí (Kč)
GE MoneyExpres půjčka84 1 11114,8696 17336 173
Česká spořitelnaPůjčka ČS72
(na 84 nelze)
1 20814,1390 98430 984
KBOsobní úvěr721 11213,6685 69225 692
RaiffeisenbankNeúčelový úvěr721 07512,1684 52824 528
UniCredit BankOsobní úvěr neúčelový48 nenabízejí delší1 58315,3180 78420 784
Poštovní spořitelnaNeúčelový úvěr841 10515,6296 14636 146
ČSOBČSOB Půjčka na cokoli841 02412,878913629 136

Za neúčelovou půjčku banky vybírají od klientů několik typů poplatků. Poplatek za posouzení žádosti o půjčku nebo poplatek za sjednání nebývá příliš vysoký a někde ho rovnou odpouštějí, nebo je součástí celkového poplatku. Za vlastní poskytnutí úvěru si nechávají zaplatit kromě Raiffeisenbank všechny bankovní domy. Tento poplatek se pohybuje kolem jednoho procenta z půjčené částky, minimálně několik set korun. Vedení úvěrového účtu přijde klienta  na několik desítek korun měsíčně, a pokud někdo zapomene poslat pravidelnou splátku, banka si bude účtovat poplatek za upomínku (např. Komerční banka 500 korun). Předčasné splacení půjčky sjednané na konkrétní dobu, například 84 měsíců, se může rovněž někde prodražit. Třeba v GE Money si za předčasné uhrazení dluhu účtují pět procent z dosud nesplacené jistiny, minimálně 1000 korun, v Raiffeisenbank to jsou čtyři procenta z nesplacené částky.

Každá z bank má jinou poplatkovou strategii a to, co ušetří klient u ní na jednom poplatku, vezme si od něj často na jiném. Nižší poplatky se zpravidla účtují také těm, kdo už jsou klienty dané banky. Třeba v ČSOB se tak dá ušetřit i polovina za měsíční vedení úvěru. Jiný bonus v podobě účtu eKonto zdarma a pojištění neschopnosti splácet (pro případ smrtí a invalidity) zdarma nabízejí k jedné z nejlevnějších půjček v Raiffeisenbank.

Anketa

Brali jste si už někdy u banky či splátkové společnosti spotřebitelský úvěr?

Každému zájemci o úvěr se proto vyplatí si všechny poplatky související s půjčkou vypsat a propočítat. Pokud se totiž někde neúčtuje poplatek za sjednání úvěru, neznamená to ještě, že se jedná o výhodný úvěr. Totéž platí i pro bonusové akce jako má již zmiňovaná GE Money s jednou splátkou zdarma, pokud si klient úvěr vezme do konce června.

Každý žadatel o půjčku by měl také zvážit jakou výši měsíčních splátek unese jeho rodinný rozpočet. Ta je zpravidla neměnná po celou dobu splácení. Čím kratší je doba splatnosti, a tedy vyšší měsíční splátky, tím méně zaplatí na úrocích a poplatcích. Vezme-li si třeba někdo půjčku v Komerční bance na sedm let s měsíční splátkou 1076, přeplatí bance půjčku zhruba o 35 tisíc korun (tato půjčka je určena ovšem jen pro konsolidaci úvěrů). Při šestileté splatnosti se splátkou 1112 korun přeplatí o 25 tisíc. A při roční půjčce se splátkou 5706 korun je přeplatek necelých pět tisíc. Vidina nízkých měsíčních splátek může být v konečném souhrnu tedy velmi zavádějící a každý by měl zvážit, zda takovou půjčku opravdu potřebuje a případně, kde přeplatí nejméně.

Která půjčka na trhu je podle vás přijatelná včetně RPSN a všech případných poplatků? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Až dvě třetiny Čechů prý nevyjdou s penězi

31. 3. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Až dvě třetiny Čechů prý nevyjdou s penězi

V Česku se 35 procent rodin považuje za chudé. Dvě třetiny lidí přiznávají, že mají problém vyjít se svým příjmem. To vše v době, kdy česká ekonomika chvátá kupředu rekordním tempem,... celý článek

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

13. 3. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

Mít mnoho půjček se může prodražit. Klient platí poplatky za úvěrové účty, u jednotlivých půjček i různě vysoké úroky. Banky nabízejí možnost takové půjčky sloučit do jedné a ušetřit.... celý článek

Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

7. 2. 2008 | Eva Sovová

Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

S žádostí o malý spotřebitelský úvěr se dá uspět jen v několika družstevních záložnách. Vedle úrokové sazby úvěry zdražují i poplatky. U půjčky 20 tisíc korun se roční procentní sazba... celý článek

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

7. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

Uvažujete o drobné půjčce a chcete si smlouvu nejdříve doma v klidu prostudovat? Máte smůlu. Věříte, že roční procentní sazba nákladů (RPSN) a další informace uvedené na letáku jsou... celý článek

Stačí znát RPSN jen u některých úvěrů? Podle zákona ano

17. 1. 2006 | Linda Fejtková

Stačí znát RPSN jen u některých úvěrů? Podle zákona ano

Úrokové sazby jsou zavádějící, nemluvě o poplatcích s úvěry spojenými. Mnohem přesnější údaj o tom, kolik vlastně úvěr bude stát, je tak RPSN. Podle zákona se ale užití RPSN vztahuje... celý článek

Partners Financial Services