Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 13. 6. 2008 | 27 komentářů
Kolik dostanete za roztrženou bankovku
Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý občan. V obchodních řetězcích přijmou bez problémů jen natržené bankovky.

Vyprat nebo roztrhnout bankovku se občas podaří v nejedné domácnosti. Část papírových bankovek může poničit také požár nebo třeba nůžky či pastelky v rukou malého dítěte. Do peněženky se někdy dostane poškozená bankovka i vlastní neopatrností, kdy si kupující při placení v hotovosti nevšimne, že mu prodejce takovou bankovku vydá. Výměna poškozených a poničených platidel se v Česku řídí vyhláškou České národní banky č. 37/1994, kterou se stanoví postup při příjmu peněz a nakládání s nimi a při poskytování náhrad za necelé a poškozené bankovky a mince.

Kolik dostane občan za roztrhanou nebo utrženou bankovku

  1. Plnou hodnotu
    Pokud se bankovka dá z jednotlivých útržků složit celá nebo je její zbytek větší než tři čtvrtiny původní plochy bankovky.
  2. Poloviční hodnotu
    Pokud předložený zbytek činí polovinu až tři čtvrtiny původní plochy bankovky
  3. Čtvrtinovou hodnotu
    Pokud předložený zbytek činí nejméně čtvrtinu a méně než polovinu plochy bankovky
  4. Nic
    Pokud předložený zbytek je menší než čtvrtina původní bankovky

Zdroj: Vyhláška ČNB č. 37/1994

S poničenou bankovkou je nejlépe zamířit do České národní banky nebo jakékoliv jiné banky, která poskytuje pokladní služby. Tyto instituce mají ze zákona povinnost stahovat poškozené peníze z oběhu. Spolu s bankovkou je třeba předložit občanský průkaz. Za zdevastovanou bankovku ale zpravidla banka vyplatí jen část peněz a v některých případech může dokonce bankovku přijmout bez jakékoliv náhrady.

Bez náhrady stáhnou banky z oběhu například papírové peníze, které jsou nečitelné. Například je někdo pomaloval, potiskl nebo potřísnil barvou či lepidlem. Jejich držiteli vystaví banka potvrzení o odebrání bankovky a zašle ji k posouzení České národní bance.

„Posuzování, zda za poškozenou bankovku vyplatíme alespoň část nominální hodnoty, je v takových případech individuální. Lidé mají povinnost se o bankovky starat a nesou za jejich zničení díl odpovědnosti. Pokud bankovku poškodilo neúmyslně například malé dítě, můžeme k tomu přihlédnout a část hodnoty přece jen vyplatit,“ říká Pavel Palivec z České národní banky.

Anketa

Vraceli jste už někdy poškozenou bankovku?

Jestliže část bankovky chybí, nebo je papírové platidlo roztrženo na několik částí, poskytují banky náhradu podle velikosti zbytku poškozené bankovky. Náhrada může být v plné nominální hodnotě bankovky, ale také žádná. Plnou hodnotu dostane majitel jen tehdy, když se dá z jednotlivých útržků složit celá bankovka, nebo je její zbytek větší než tři čtvrtiny původní bankovky. Přesná pravidla pro výměnu takto poškozených bankovek se řídí zmíněnou vyhláškou ČNB.

Natrženou bankovku by měly od zákazníků přijmout všechny obchodní řetězce. Právnické osoby mají ze zákona povinnost stahovat z oběhu poškozené peníze. V krámku, kde prodává drobný živnostník ale nemusí zákazník, který chce s takovou bankovkou zaplatit, uspět. Fyzické osoby mohou poškozené bankovky odmítnout.

Poškozenou bankovku může podle zákona odmítnout každý občan. Při placení v hotovosti se proto vyplatí dávat pozor a vyhnout se tomu, aby taková bankovka skončila ve vlastní peněžence.

Jaké máte zkušenosti s vracením poškozených bankovek? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+108
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2008 8:42, sysoj

A jak je to v případě eurobankovek? Nepatrně natrženou 500eurovku mně v téměř všech větších bankách vyměnit (nebo rozměnit) odmítli, směnárníci o takové bankovky také zájem nemají. Neexistuje nějaké pravidlo v případě eur?

+86
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 6. 2008 14:03, A

Takže, když budu mít 4 bankovky a z každé utrhnu správnou část o ždibíček menší než čtvrtinu a sestavím z ní téměř celou pátou bankovku (víc než 3/4) a půjdu pak poškozené bankovky vyměnit do ČNB a oni mi za to dají 5 nepoškozených bankovek. To by bylo zajímavé vydělávání peněz.

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

28. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Dolary, které vydává Banka z pekla

14. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Dolary, které vydává Banka z pekla

Když se řekne dolary z pekla, vybaví se nejspíš českým celníkům nedávná zásilka černobílých napodobenin amerických dolarů s nápisem NGÁN HANG - DIA PHU. Nejde přitom o falešné peníze.... celý článek

Jak vypadá desetitisícikoruna

27. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak vypadá desetitisícikoruna

Padělků českých bankovek ubývá a od pravých se dají většinou snadno rozeznat. Penězokazci se nyní zaměřují hlavně na tisícovky a pětistovky. Objevují se ovšem zdařilé napodobeniny eurobankovek... celý článek

Partners Financial Services