V Česku zlaté časy skončily, za lepšími výnosy jděte za hranice

Petr Čermák | rubrika: Rozhovor | 11. 6. 2008 | 3 komentáře
V Česku zlaté časy skončily, za lepšími výnosy jděte za hranice
Českým dluhopisům skončily zlaté časy, dohnaly ty evropské a nabízí běžné možnosti zhodnocení. Dvojciferný růst se dá čekat v rozvojových zemích. Podle Jiřího Musila z Credit Suisse je to i vhodná volba k diverzifikaci portfolia.

Vyplatí se ještě investovat do českých státních dluhopisů?
Ano, pokud se spokojíme s výnosy maximálně mezi 4 a 5 procenty v tří- až pětiletém horizontu a budeme předpokládat, že nám inflace nějak neočekávaně nezrychlí. Dluhopisy by se měly kupovat, když mají vysoký úrok. A ten byl v Česku hodně vysoký někdy do konce devadesátých let. Od té doby úroky neustále padaly a přibližovaly se těm evropským. Tehdy si lidé zvykli na až dvouciferné výnosy v podstatě bez rizika kolísání. Teď jsme v situaci, kdy jsou úroky dole, kde buď zůstanou, nebo mírně porostou. Když úroky na dluhopisech rostou, tak to znamená, že mají špatné období.

Když úroky rostou, znamená to, že dluhopisy má cenu držet až do splatnosti?
Když úroky neočekávaně vzrostou, tak cena dluhopisu poklesne. Takže když se podíváme zpět, vidíme malý výnos, na druhou stranu nám vzroste výnos do splatnosti a to by nás mělo zajímat, ne historické výnosy, ale budoucí výnosy. Problém je, že nikdy nevíme, co se s úroky bude dít. Všechno, co se očekává, se do ceny hned započítává, takže to není tak jednoduché.

Jste ohledně českých dluhopisů spíše pesimista?
To ani ne. Ale bál bych se výraznějšího růstu inflace. Dnes je inflace tažena poptávkou po komoditách kdesi na druhé straně světa, s čímž žádná politika moc neudělá. K inflačním tlakům by se také mohla přidat nezaměstnanost, která je hluboko pod přirozenou mírou nezaměstnanosti. Vyšší inflace by se projevila v růstu úroků na dluhopisovém trhu. To by poslalo ceny dluhopisů dolů.

Jsou zahraniční dluhopisy lepší volba?
Přijde mi, že jestli hledat zajímavé dluhopisy, tak v rozvíjejících se zemích. V eurozóně je situace dluhopisů podobná jako v Česku, ve Spojených státech to není o nic lepší. Čeští investoři, kteří sami pochází z rozvíjející se země, vědí, co to je, když si o nich jejich západní sousedé myslí, že nedávno slezli ze stromů. Západ si to myslel a požadoval větší úroky, protože předpokládal, že je u nás větší riziko, než ve skutečnosti bylo. Tento postoj vůči rozvojovým zemím přetrvává. Investoři, kteří si pamatují zlaté časy českých dluhopisů, od roku 1998 do roku 2004, se proto poohlédnou po jiných rozvíjejících se zemích, protože mají dobrou zkušenost z domova.

Můžete dát nějaký příklad?
Podívejme se třeba na Venezuelu. To je země, od níž dávají všichni ruce pryč. Podobně na tom byla Česká republika v roce 1998 - politická krize, „sarajevský atentát“, i když my jsme to tady tak nevnímali. Za hranicemi si mysleli: reforma se nezdařila, je tady vysoká inflace. Venezuelské dluhopisy jsou na tom podobně jako ty české v roce 1998. Na jedné straně máme pohled ze zahraničí na výroky a podivné kroky prezidenta Hugo Cháveze, které zemi poškozují. Na druhé straně je ohromný hospodářský potenciál, třeba velké výnosy z ropy.

Co když se situace ve Venezuele vymkne vládě z rukou?
Majitele dluhopisu zajímá pouze jediné - je schopen můj dlužník zaplatit své závazky, nebo ne? Pokud by například Chávez řekl, že teď už nikomu platit nebude, byla by to jeho sebevražda. Pak by mu už nikdo nikdy nepůjčil. Venezuela přitom potřebuje peníze, například na infrastrukturu, aby vůbec mohla využít svou hlavní výhodu – zásoby ropy. Nynější situace ve Venezuele se dá využít. Ale je i mnoho jiných zemí, které jsou v podobné situaci – všichni vidí tamní situaci bledě, ale ve skutečnosti ony na tom až tak špatně nejsou. Zajímavé jsou země z Afriky, Středního východu a dalších částí Asie. Je proto ten správný okamžik, kdy se mají tamní dluhopisy nakupovat.

Koupili byste venezuelské státní dluhopisy? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

4. 6. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

Fondy životního cyklu se nabízejí pro pravidelné investice s cílem zabezpečit dostatek prostředků na stáří. Jaký se od nich dá očekávat výnos?

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

3. 6. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

Připsané výnosy penzijních fondů za loňský rok podle předběžných odhadů vyrovnají inflaci. Letos bude patrně hůř. Za první čtvrtletí fondy hlásí meziroční propad zisku v průměru o šedesát... celý článek

Podílové fondy od GE by měly být hlavně jednoduché

28. 5. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík

Podílové fondy od GE by měly být hlavně jednoduché

GE Money Bank přichází s nabídkou vlastních podílových fondů, aby se zbavila image banky, do které se chodí jen pro půjčky, říká Daniel Kadaník, produktový manažer zodpovědný za rozvoj... celý článek

Krátkozraký boj s drahými potravinami

26. 5. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Krátkozraký boj s drahými potravinami

Řada vlád asijských zemí se dostala do složité situace. Musí se vypořádat s rostoucími cenami potravin, které prohlubují tamní chudobu. Ve snaze vyhnout se nepokojům zavádí opatření,... celý článek

Partners Financial Services