Jak vydělat, když se trhy nehýbou

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 30. 5. 2008 | 5 komentářů
Jak vydělat, když se trhy nehýbou
Vydělávat se dá, i když se trhy nehýbou výrazně ani dolů, ani nahoru. Při použití opcí se hovoří o strategii „Kalendářní spread“. Jde v podstatě o využití různého tempa, kterým se mění cena opcí s různě dlouhou expirací.

V minulém článku jsme popsali jeden z vertikálních spreadů a to Bull Call Spread. Opce, které se zde používají mají stejný expirační měsíc. Další možnou strategií je Kalendářní spread. Pro tuto strategii se používají i jiné názvy, jako třeba Časový spread nebo Horizontální spread.

Kalendářní spread vznikne prodáním call (put) opce a koupením jiné call (put) opce na stejném striku, pro stejné podkladové aktivum, ale s jiným měsícem expirace.

Při použití této strategie neočekáváme výrazný pohyb podkladového aktiva. Z toho důvodu vybíráme strike at-the-money, což je strike nejbližší k ceně podkladového aktiva.

Matrix, kde jsou všechny potřebné informace o obchodu

Příklad sestavení kalendářního spreadu ukážeme na akcii společnosti McDonald‘s. Na striku 57,50 s měsícem expirace červen jsme vypsali call opci, které stojí 1,28 USD, tj. 128 USD za kontrakt (100 akcií). Vypsali jsme dva kontrakty, takže cena je 256 USD, což je náš maximální zisk z této pozice. Na stejném striku, ale s měsícem expirace červenec koupíme call opci. Cena opce je 1,95 USD, tj. 195 USD za kontrakt. Koupili jsme 2 kontrakty, takže cena je 390 USD.

Celková cena našeho spreadu se dvěma kontrakty je 390 USD (cena koupených opcí) – 256 USD (cena vypsaných opcí) je 134 USD. Protože za strategii platíme, cash flow je záporné. To je i naše maximální ztráta, pokud bychom v den expirace pro vypsané opce (červen), prodali i koupené opce s expiračním měsícem červenec.

Touto jednoduchou úpravou si snížíme potřebné finanční prostředkypro obchodování.

Grafická analýza obchodu

Grafická analýza ukazuje, jak bude obchod vypadat, pokud bychom pozice drželi až do expirace v červnu, tedy 24 dní. Nulové body, kde v době červnové expirace nebudeme mít z obchodu zisk ani ztrátu, jsou na ceně podkladového aktiva 56,18 a 59,23 USD. Takže když se cena bude pohybovat v tomto rozpětí za 24 dní, nebudeme ve ztrátě. Největší zisk (125 USD) je na striku, na kterém strategii sestavujeme a největší ztráta je tolik, kolik jsme za obchod zaplatili (134 USD). Ve výpočtech nejsou zahrnuty makléřské poplatky.

Spread nemusíme držet až do jeho vypršení (měsíc expirace, v tomto případě červen), ale obchod můžeme ukončit dříve, až se dostaneme do předem stanovené ztráty, nebo zisku. Tato strategie vydělává na časovém úbytku opcí. V jednom z minulých dílů jsme psali, že opce má vnitřní a časovou hodnotu opce. Časová hodnota v době expirace bude nula a průběh jejího rozpadu není lineární, ale s blížící se expirací výrazně zrychluje. A protože u spreadu jsou dva měsíce expirace a opce mají stejný strike, vzdálenější měsíc ztrácí časovou složku pomaleji, než první, vypisovaný měsíc. A na vypisovaných opcích vyděláváme, když se jejich hodnota snižuje.

Kalendářní spread je strategie, kdy neočekáváme větší pohyby na trhu. Výhodou je, že dopředu známe naší maximální ztrátu, náklady na strategii si snižujeme tím, že část opcí vypisuje. Výsledek této strategie mohou negativně ovlivnit výkyvy a větší pohyby na trhu.

Obchodujete s opcemi? Jaké strategie používáte? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready

23. 5. 2008 | Josef Košťál | 8 komentářů

Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready

Relativně komplikovaná, ale poměrně jistá možnost, jak vydělávat na růstu cen akcií, je opční strategie Bull Call Spread. Skládá se ze dvou opcí, které se zároveň navzájem jistí proti... celý článek

Obliba opcí roste – opce od historie po současnost

16. 5. 2008 | Josef Košťál

Obliba opcí roste – opce od historie po současnost

První zprávy o obchodech připomínajících dnešní opce lze najít už ve starém Řecku. Dnes se každý den jen na chicagské burze zobchodují skoro čtyři miliony kontraktů denně. Obliba opcí... celý článek

Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím

9. 5. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím

Obchodník nemusí zůstat jen u nákupu jednoho typu opce. Může zároveň koupit call i put opce a spoléhat na to, že cena podkladového aktiva výrazně vzroste, nebo klesne. V takovém případě... celý článek

Opce: Vypsání put opce aneb sázka na stagnaci či růst

2. 5. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Opce: Vypsání put opce aneb sázka na stagnaci či růst

Minule jsme vysvětlili, jak se provádí vypisování call opce a jaká kriteria bychom při tomto způsobu obchodování měli sledovat. Dnes se zaměříme na vypisování put opcí. Pro názornost... celý článek

Opce: Co znamená vypsat call opci

25. 4. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Opce: Co znamená vypsat call opci

Minule jsme si vyzkoušeli, jak se provádí nákup call opce a jaká kritéria bychom měli sledovat. V tomto článku popíšeme, jak se obchoduje vypisování call opcí. Pro názornost opět ukážeme... celý článek

Partners Financial Services