Oslavy desátých narozenin eura provází nadšení i rozpaky

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 27. 5. 2008 | 2 komentáře
Oslavy desátých narozenin eura provází nadšení i rozpaky
Evropská unie před deseti lety rozhodla, že jedenáct zemí začne zavádět společnou měnu euro. Jeho úspěchem je dlouhodobě nízká inflace, nízké úrokové sazby či vyšší zaměstnanost. Naopak euro nedokázalo povzbudit produktivitu práce a ochotu politiků k reformám.

Eurozóna slaví deset let od svého vzniku. V květnu roku 1998 se členské státy Evropské unie definitivně shodly, že euro zavede od 1. ledna 1999 jedenáct z nich. Eurem dnes platí občané patnácti členských zemí, přesto kritici společné měny, kteří jí prorokovali brzký zánik, se stále snaží najít důvody, proč by jednou měla zemřít. Najdou se mezi ekonomy ovšem už i tací, kteří vážně diskutují o datu, kdy euro převezme úlohu amerického dolaru jako hlavní mezinárodní rezervní měny.

Britský deník Financial Times k desátému výročí píše, že technické úspěchy eurozóny jsou úchvatné. Inflační očekávání v celé eurozóně se pevně připnula k průměrnému tempu růstu cen kolem dvou procent. Úrokové sazby klesly na nejnižší úroveň za poslední dvě desetiletí. Měnová unie dala nový impuls vzájemnému obchodu mezi členskými státy, i když ne takový, jaký mnozí očekávali, dodává Financial Times.

Během deseti let vytvořily firmy v eurozóně šestnáct milionů pracovních míst a umazaly tak část z dlouhodobě vysoké evropské nezaměstnanosti. Evropská centrální banka se po počátečních rozpacích vyrovnala s dosud málo vyzkoušeným modelem rozhodování a jako tvůrce měnové politiky obstála.

Nicméně desetiletý účet má i své temnější stránky. Navzdory očekávání řady ekonomů, že společná měna obnaží problémy jednotlivých národních ekonomik a donutí vlády k většímu reformnímu úsilí, evropští politici často v reformách polevili. To platí zejména o Itálii, kde se objevují hlasy nacionalistů o nevýhodnosti eura a volající po vystoupení z eurozóny.

Nedostatky odhalila i zpráva Evropské komise k desetiletému výročí zavedení eura. Ta poukazuje například na skutečnost, že i přes růst zaměstnanosti se příliš nezměnil ekonomický růst. To znamená, že produktivita práce v eurozóně se nijak výrazně nezlepšila. Komise nicméně dodává, že bez eura by byl výsledek pravděpodobně horší.

Je možné, že eurozóna má teprve skutečnou zkoušku přežití teprve před sebou, soudí Financial Times. Donedávna rychle rostoucí Španělsko, Irsko či Řecko se začínají potýkat se strukturálními problémy. Evropské firmy začíná dusit příliš silné euro, které bývá dáváno za vinu právě Evropské centrální bance. Bude tedy do značné míry záležet na politicích v jednotlivých členských státech, zda se odhodlají k reformám, které podpoří konkurenceschopnost tamních ekonomik, nebo budou veškerou vinu za své neúspěchy svalovat na společnou měnu.

Její dosavadní úspěch by přitom měl naopak vábit další státy, aby se staly její součástí, uzavírá optimisticky Financial Times.

Je desetileté fungování eura lemováno úspěchy, neúspěchy? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Strach z inflace nepouští evropské úrokové sazby dolů

12. 5. 2008 | Jan Pekař

Strach z inflace nepouští evropské úrokové sazby dolů

Evropská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na euro na 4 procentech. Odmítla tak podpořit skomírající hospodářský růst a upřednostnila naopak své úsilí o snížení inflace,... celý článek

Slovensko míří jistým krokem do eurozóny

24. 4. 2008 | Petr Sklenář | 4 komentáře

Slovensko míří jistým krokem do eurozóny

I když by Evropská centrální banka ráda viděla Slovensko v eurozóně až za pár let, zvítězí nejspíš politická logika a Slováci budou od 1. ledna 2009 platit eurem. I teď se ale ukazuje,... celý článek

Proč Slováci a Poláci mohou mít euro dříve než Češi

31. 3. 2008 | Jan Jedlička | 4 komentáře

Proč Slováci a Poláci mohou mít euro dříve než Češi

Na Slovensku již koruně stříhají metr, vůli vstoupit do eurozóny silně projevuje i Polsko. Čeští politici nikam nespěchají. Zahraniční investoři to vše bedlivě sledují. Příští „Hyundai“... celý článek

Dolar bude světu vládnout ještě dlouho

22. 11. 2007 | Petr Sklenář | 2 komentáře

Dolar bude světu vládnout ještě dlouho

Čím je dolar slabší, tím častěji se objevují názory, že jeho roli nejvlivnější globální měny převezme euro. Jenže to se v dohledné době nestane. Navíc za dva či tři roky se může svět... celý článek

Partners Financial Services