Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat

Roman Stuchlík | rubrika: Jak na to | 23. 5. 2008 | 2 komentáře
Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat
Podílové fondy Credit Suisse, HSBC a Pioneer Investments mají podle analýzy FOND SHOPu nejužitečnější infolisty. Některé společnosti by s informacemi o svých fondech měly přidat.

Analýzu kvality infolistů otevřených podílových fondůprováděla redakce FOND SHOPu naposledy před rokem a půl. Od té doby lze konstatovat mírné zlepšení. Většina investičních společností se v informační otevřenosti posunula podle měřítek FOND SHOPu o několik procent dopředu. O ideálním stavu však rozhodně mluvit nelze. V průměru o sobě otevřené podílové fondy prodávané na území ČR poskytují jen zhruba polovinu informací potřebných k uskutečnění kvalifikovaného investičního rozhodnutí.

Jaké informace by měl obsahovat ideální factsheet (infolist)

AKCIOVÝ FOND:

Zaměření fondu:

  • Slovní shrnutí investičních cílů fondu, investičního prostoru, investičního stylu
  • Jednoznačné stanovení benchmarku
  • Informace o tom, zda fond používá nástroje k zajištění měnového rizika a jakým způsobem - zda vždy a plně, nebo pouze pokud vedení fondu předpokládá, že to pomůže výkonnosti fondu měřené v měně jeho denominace
  • Komentář portfolio manažera hodnotící uplynulý měsíc a výhled do budoucna

Data fondu:

  • ISIN fondu
  • Měna
  • Velikost fondu
  • Datum vzniku fondu
  • Aktuální kurz podílového listu
  • Minimální investice
  • Maximální vstupní/výstupní poplatek
  • Roční manažerský poplatek
  • Jméno portfolio manažera

Ukazatele:

  • Graf vývoje kurzu fondu a benchmarku na periodě od vzniku fondu nebo alespoň 5 let
  • Tabulka výkonnosti fondu a benchmarku v procentech od vzniku p.a. i na kratších periodách
  • Tabulka výkonnosti fondu a benchmarku v procentech za jednotlivé kalendářní roky existence fondu
  • Volatilita fondu i benchmarku na periodě 3 let
  • Beta fondu vůči benchmarku na periodě 3 let
  • Alfa fondu vůči benchmarku na periodě 3 let
  • Maximální propad na periodě od založení fondu
  • Ukazatel tracking error (odchylka od benchmarku)
  • Ukazatel total expense ratio (TER)
  • Obrátkovost portfolia

Složení portfolia:

  • Regionální rozložení fondu, srovnání s benchmarkem
  • Sektorové rozložení fondu, srovnání s benchmarkem
  • Měnové rozložení fondu, srovnání s benchmarkem, aktuální podíl hotovosti
  • Tabulka 10 největších pozic ve fondu
  • Aktuální počet titulů v portfoliu

DLUHOPISOVÝ FOND:

Tytéž jako infolist akciového fondu plus navíc:

  • Rozložení portfolia fondu podle kreditního ratingu, srovnání s benchmarkem
  • Rozložení portfolia fondu podle doby do splatnosti nebo durace, srovnání s benchmarkem
  • Průměrná doba do splatnosti nebo durace za celé portfolio, srovnání s benchmarkem

Vedle informační obsažnosti je podmínkou pro užitečný infolist aktuálnost (data za minulý měsíc), zpracování v českém jazyce a dostupnost dokumentu na internetových stránkách investiční společnosti.

Na 100 % není žádný fond, některé se ideálu blíží

Základním dokumentem, z něhož čerpá informace o podílovém fondu většina investorů i finančních poradců, je infolist, tzv. factsheet. Jedná se o dokument na jednu nebo dvě strany obsahující základní představení daného fondu. Aktualizován bývá měsíčně. Existují infolisty různé kvality. Každá investiční společnost jej zpracovává trochu jinak.

FOND SHOP vytvořil ideální factsheet a s ním poměřuje factsheety konkrétních fondů. Co všechno by měl ideální factsheet obsahovat, uvádí tabulka. Fond, který nic neskrývá, by neměl mít problém zveřejňovat s měsíční frekvencí uvedené informace.

Nikomu se to však nedaří. Na 100 % není informačně otevřený žádný fond (graf 1). Nejblíže jsou fondy od investiční společnosti Credit Suisse(82 %), hned za nimi následují fondy HSBC (81 %) a informačně nejotevřenější trojku uzavírají fondy Pioneer Investments (79 %). Platí, že o všech fondech v rámci jedné investiční společnosti se investor může dozvědět přibližně stejný rozsah informací.

Důležité informace na jednom místě

Vedle informační obsažnosti je z pohledu investora podmínkou pro užitečný infolist aktuálnost (data za minulý měsíc), zpracování v českém jazyce a dostupnost dokumentu na internetových stránkách investiční společnosti.

V minulosti se některým investičním společnostem nedařilo každý měsíc překládat infolisty zahraničních fondů z angličtiny do češtiny. Stávalo se, že aktuální byly k dispozici jen v angličtině. Důvodem byly vysoké náklady na překlady v porovnání se zatím nízkými přítoky do fondů. Většině investičních poradců angličtina patrně nevadila, některým investorům ale ano. Během posledního roku nastal posun a infolisty nechávají každý měsíc překládat i investiční společnosti, které mají v ČR zaregistrováno k prodeji i několik desítek fondů.

S dostupností infolistů na internetu není problém. Kdo infolist ve formátu pdf nebo jiném tiskovém formátu tvoří, na internetové stránky ho umístí.

Záměrně jednoduchý, nebo záměrně mlčící

Kritikové podílových fondů, zejména příznivci ETF, podílovým fondům vyčítají, že jsou drahé a netransparentní. Ve skutečnosti mohou být drahé a netransparentní, ale nemusí. Oko zkušeného finančního poradce většinou pozná, s jakým fondem má tu čest už podle infolistu. Jestliže v něm něco podstatného chybí, je třeba zbystřit. Důvod informačně chudého infolistu může být ve snaze investiční společnosti zjednodušit infolist co možná nejvíc, aby příliš mnoho čísel neodrazovalo nezkušené investory. V takovém případě je možné chybějící podstatné informace dohledat v jiných dokumentech – například statutu a zjednodušeném statutu – nebo v databázích na internetových stránkách správce fondu. Druhým důvodem může být snaha neupozorňovat klienty zbytečně na nepříjemné informace. Typicky jsou to informace o podvýkonnosti fondu nebo o vysokých poplatcích.

Graf 1: Jak se měsíční factsheety (infolisty) fondů blíží ideálu

*Infolisty pouze v angličtině

Poznámka:
IKS/SGAM u svých fondů factsheety nevypracovává. Informace, které v nich zpravidla bývají obsaženy, jsou k dispozici na internetových stránkách IKS, ale ne v jednom dokumentu

Čím vyšší procentní hodnocení, tím více užitečných informací factsheety fondů obsahují.
Ideální factsheet vypracovaný redakcí FOND SHOPu by dosáhl 100 %. Jaké informace by musel obsahovat uvádí tabulka.

Charakteristiky kvalitního factsheetu

Kvalitní infolist nese na první pohled určité charakteristiky. Investiční společnosti se podařilo namačkat co nejvíc informací shrnutých v tabulce 1 na dvě strany. Infolist je tedy informačně bohatý a přitom jde jednoduše vytisknout na jeden list papíru. Je v něm vše podstatné. Má jednotný formát pro všechny fondy investiční společnosti a tento formát se v čase příliš nemění. Určitá data a určité ukazatele jsou v něm vždy, i když se to konkrétnímu fondu zrovna nehodí. Jsou v něm i informace, které by marketingové oddělení na veřejném dokumentu raději nevidělo. Infolist se nemění kvůli momentální potřebě.

Charakteristikou nekvalitního infolistu je to, že obsahuje pouze pozitivní informace. Neslouží k informování o podstatném, ale jako maskovaný reklamní leták. Pokud by nějaká informace, přestože je podstatná, mohla na potenciální investory působit negativně, prostě se z takového „infolistu“ vyhodí.

Nedostatky: benchmark, portfolio, poplatky

Během analýzy infolistů byly redakcí FOND SHOPu konstatovány následující nejčastější nedostatky: Slovní shrnutí investičních cílů fondu, investičního prostoru a investičního stylu bylo formulováno příliš obecně. Portfolio manažer by podle něj mohl téměř všechno. Neuvedení benchmarku fondu, nezobrazení benchmarku v grafu a neuvedení benchmarku v tabulce výkonností. Užití cenového indexu jako benchmarku nebo užití benchmarku upraveného o poplatky (nákladovost fondu snižuje výkonnost benchmarku). Použití kompozitního benchmarku u akciového nebo dluhopisového fondu, přičemž část benchmarku tvoří peněžní trh. Neinformování o měnovém zajišťování, přitom pohyby měny výrazně ovlivňují výkonnost fondu.

Neinformování o složení portfolia fondu. Nelze se dopátrat aktuálního složení podle jednotlivých titulů (aktuální ve fondové branži znamená mladší než měsíc). Není známo přesné regionální a sektorové rozložení portfolia a zejména se nenosí srovnávání se složením benchmarku.

Ještě víc než kolem benchmarku a portfolia dokáží některé fondy mlžit kolem poplatků. Vstupní a výstupní se mohou lišit podle distributora. Fond by ale měl mít stanoveny maximální limity, přes které žádný distributor nemůže jít. Manažerský poplatek je důležitý, ale důležitější je ukazatel celkové nákladovosti (TER). Téměř polovina zkoumaných infolistů se uvádění ukazatele celkové nákladovosti stále vyhýbá. Zhruba stejný podíl infolistů neuvádí ani obrátkovost portfolia. Ještě méně pak celkový počet titulů v portfoliu.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 10/2008.

Sledujete infolisty, když si vybíráte podílový fond? Jaké s nimi máte zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

dokument, factsheet, fond, infolist

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

25. 3. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

V roce 2007 se majetek ve fondech zvětšil o více jak 16 procent. Touha Čechů neztratit vložené peníze a reklama zajistily největší růst fondům fondů a zajištěným. Ačkoli nálada na trzích... celý článek

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Bezpečná investice neexistuje

12. 3. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Bezpečná investice neexistuje

Při investování se často setkáváme s požadavkem: „Hlavně ať moje peníze neprodělají.“ Hodně lidí chce mít co největší jistotu, že když vloží někam peníze například na tři roky, dostane... celý článek

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

15. 2. 2008 | Petr Čermák | 13 komentářů

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

Úrokové sazby na spořících účtech stále rostou. Porážejí tak ve výnosech fondy peněžního trhu. Jenže dělat si o fondech obrázek podle minulé výkonnosti není přesné. Postupem času se... celý článek

Partners Financial Services