Druhá burza v Česku? Už brzy.

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 19. 5. 2008 | 7 komentářů
Druhá burza v Česku? Už brzy.
Až se RM-Systém v nejbližších měsících přemění v souladu se směrnicí MiFID na burzu, bude mít Česko burzy dvě. Třeba v několikrát větším Polsku je organizátor trhu pouze jeden. Objevují se hlasy, že mít dvě burzy je zbytečný přepych.

Česko bude mít už brzy dvě burzy. Stane se tak v okamžiku, kdy v Česku začne platit směrnice Evropské unie MiFID, kterou nyní projednává český Senát a která přikazuje RM-Systému (RM-S), že se musí stát burzou. Obchodování s cennými papíry na dvou trzích v jedné zemi je v postkomunistických státech spíše výjimkou. „V Polsku máme jen jednoho organizátora trhu,“ říká Grzegorz Swietlik z Fortis Investments. Čeští analytici váhavě tvrdí, že o jiném než jednom burzovním trhu na Slovensku či v Maďarsku neslyšeli. „Příkladem, kde funguje více trhů, může být sousední Německo,“ uvádí Jiří Kovařík, mluvčí pražské burzy.

„Dlouhodobě je zde prostor pouze pro jednoho dobře fungujícího organizátora trhu, který vyjde vstříc potřebám institucionálních i individuálních investorů. A tím je Burza cenných papírů Praha,“ tvrdí Martin Kodýdek ze společnosti Patria, která je akcionářem burzy a nedávno spustila systém pro obchodování na burze pro drobné investory. „Domnívám se, že RM-Systém splnil svou historickou úlohu a již ho není v této zemi třeba. Média a veřejnost si příliš neuvědomují zásadní změnu, kterou je vlastnictví RMS privátním vlastníkem, čímž byl tento "organizovaný trh" ponížen na službu konkrétního obchodníka s cennými papíry,“ dodává Kodýdek.

RM-S má jiný názor. „Více jak jeden trh představuje konkurenci, vzniká tlak na vylepšování služeb, rozšiřování nabídky obchodovaných cenných papírů a snižování poplatků. Z tohoto pohledu je pro investory jedině dobře, že konkurence v Česku existuje,“ říká Jiří Vodička, ředitel marketingu RM-Systému. Vzájemná soutěž se týká hlavně malých investorů. Obsluha těch velkých je a bude doménou Burzy cenných papírů Praha (BCPP).

Drobným klientům umožnila nedávno obchodovat přes pražskou burzu Patria prostřednictvím systému miniSPAD. Ten dává investorům garanci likvidity, neboli možnost kdykoli koupit a prodat akcie, v částkách kolem 100 tisíc. Při spuštění miniSPADu měl RM-S vyšší poplatky. Na to zareagoval jejich snížením o 0,01 procentního bodu pod poplatek miniSPADu na nákup i prodej v jednom dni. Do soutěže se přidal i BrokerJet České spořitelny, který snížil poplatky za obchodování v burzovním systému KOBOS, kam mohou zamířit investoři, kteří chtějí nakoupit cenné papíry v řádech desítek či stovek tisíc korun.

Drobných investorů obchoduje na BCPP odhadem zhruba 45 tisíc,“ říká Marie Mühlhoferová z oddělení Externí komunikace pražské burzy. Naproti tomu prostřednictvím RM-S investuje zhruba 50 tisíc lidí, kteří loni uskutečnili obchody v objemu 8 miliard korun. Na burze, kde je 93 procent obchodů uskutečněno právnickými osobami, se otočilo v roce 2007 více než tisíc miliard korun.

Anketa

Obchoduji na

Tím, že se RM-S změní na burzu, nebudou v něm už moci přímo obchodovat jednotliví investoři jako fyzické osoby. Toto právo budou mít jen akreditovaní obchodníci s cennými papíry. Drobným investorům bude obchody zprostředkovávat buď sesterská společnost RM-Systému RMS-Finance, nebo některý z brokerů (např. Fio). Dosavadní klienti, kteří zadávají pokyn přes internet, ovšem téměř žádnou změnu nepocítí (výjimkou je nová regulace obchodů s deriváty, které nebudou smět začátečníci provádět). „Zákazníci, kteří doteď působili přímo na trhu RM-S budou obsluhováni naší sesterskou společností RMS-Finance, která bude přijímat pokyny a předávat je dále na trh,“ potvrzuje Jiří Vodička.

„Podíváme-li se na MiFID, tak zjistíme, že snahou Evropské unie je konkurenci na poli organizování trhu spíše zvyšovat než omezovat,“ vysvětluje Kovařík. Česko proto není a do budoucna ani nebude počtem svých burz výjimečné.

Je dobře, že v Česku jsou dva organizátoři trhu s cennými papíry? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2008 14:41, Jaromír

Přes koho obchoduješ na RMS, já u FIO. Akorát teď mě naštvali, protože ty jejich 0,6% RT poplatky jsou jen pro jejich loty a já jsem neprodával celý lot a pěkně mi namastili 1,21% RT :(. Jako fakt našvat, ale stejně jsem oproti KOBOSu perfektně vydělal. Jinak u FIO se platí za deblokaci akcií z BCPP, aby je člověk mohl prodat na RMS nějakých 30 kaček a není to online (trvalo to přes hodinu), je to takhle i u ostatních brokerů?

Zobrazit celé vlákno

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2008 12:19, Michal Kára

S komentarem o AAA souhlasim az na to, ze aktualni zisky nemusi byt rozhodujici ;-)

Na RMS obcas obchoduji a prijde mi, ze je s Kobosem tak nastejno - obcas se da lepe nakoupit / prodat na RMS, obcas na BCPP. Diky mensi likvidite je IMHO citlivejsi na hysterii malych a tak pokud clovek (spravne) nakupuje pri prodejni hysterii a prodava pri nakupni, tak je to spis vyhoda :-)

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

BCPP, burza, MiFID, organizátor, regulace, trhu

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krize je pryč? To sotva.

14. 5. 2008 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Krize je pryč? To sotva.

I když se objevují prohlášení, že americká finanční krize je u konce, fakta hovoří spíše o opaku. Americké banky výrazně zpřísňují poskytování úvěrů. Připravit se prý mají na nesplácení... celý článek

Hrozba recese a drahé suroviny aneb čekání na pátou vlnu

14. 5. 2008 | Petr Čermák | 8 komentářů

Hrozba recese a drahé suroviny aneb čekání na pátou vlnu

Když se řekne recese v USA či zdražující potraviny a suroviny, jako příčina se vybaví hypoteční krize, rostoucí poptávka z Asie či spekulace. Jenže nynější problémy světové ekonomiky... celý článek

Z burzy přiteče do kapes investorů necelých 60 miliard

30. 4. 2008 | Petr Čermák

Z burzy přiteče do kapes investorů necelých 60 miliard

Společnosti obchodované na burze uzavřely hospodaření za minulý rok a postupně schvalují návrhy na dividendy. Nejvíce peněz se bude sypat ze společností Philip Morris a Telefónica.... celý článek

Kdy je lepší obchodovat s certifikáty v zahraničí

18. 4. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Kdy je lepší obchodovat s certifikáty v zahraničí

Pražská burza se nemůže pochlubit závratnými čísly nabízených certifikátů či uskutečněných obchodů. Přesto není problém tento cenný papír v Česku prodat. Menší počet obchodů ale přináší... celý článek

Patria začala lákat drobné a střední investory

27. 3. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Patria začala lákat drobné a střední investory

Začátkem března vstoupila do boje o menší investory společnost Patria. Nabízí systém miniSPAD, ve kterém je možné nakoupit akcie firem obchodovaných na pražské burze, a to v objemu... celý článek

Partners Financial Services