Co přináší vylepšování pojistek u platebních karet

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 16. 5. 2008 | 12 komentářů
Co přináší vylepšování pojistek u platebních karet
Pojištění platební karty proti zneužití už nemusí krýt pouze finanční ztráty, které zloděj majiteli karty způsobí. Vztahuje se už i na úhradu nákladů spojených se ztrátou dokladů či klíčů. Česká spořitelna uhradí i ukradený telefon či zlodějem provolané hovory.

Ve špičce je přeplněné metro v Praze standard. Na každé stanici nastupují noví a noví cestující. Zdá se, že už se do vagónu nikdo další nevejde. Když Zuzka K. s přítelem konečně vystupují na předposlední stanici, chtějí hned zavolat kamarádům. Jenže mobilní telefon už nenajdou. Chybí i peněženka. A tak jedou zpět, protože si myslí, že telefon i peněženka budou doma. Než ale dorazí do bytu, aby zjistili, že ani tam není, kapsář z metra protelefonuje a kartou zaplatí pěknou sumu peněz.

Studentku Zuzku takto zloděj před rokem připravil o skoro 50 tisíc korun, které pak musela vydělávat na brigádě celé léto. Teoreticky ji mohlo částečně zachránit pojištění karty proti zneužití. Jenže ho neměla sjednáno. Neoprávněně protelefonované peníze by jí však ani toto pojištění nevrátilo. Nicméně to se začíná měnit. Tuzemské banky se už snaží vyjít vstříc klientům i v tomto směru a nabízejí proti zneužití karty různě vylepšené pojistky. Zpravidla je možné je sjednat ke všem typům i značkám karet (Maestro, VISA, Mastercard atd.), některé karty jsou automaticky pojištěny na základní pojistnou částku v rámci balíčků k účtu.

Anketa

Už jste někdy využili pojistku proti zneužití karty?

Klasické pojištění proti zneužití platební karty, ať debetní či kreditní, už je v Česku pár let běžné. V základní variantě se roční cena pojistky nejčastěji pohybuje od 150 korun až po 300 korun pro jednu kartu. Cena pojistky pro další kartu k jednomu účtu bývá nižší. Výjimku tvoří embosované karty Raiffeisenbank, které mají základní pojistku zcela zdarma, pro ostatní typy karet si klienti mohou vybrat volitelné pojištění od 19 do 60 korun měsíčně. Jednotlivé pojistky bank se mezi sebou liší zpravidla dobou, od kdy banka přebírá záruku za případné zneužití karty, spoluúčastí a nabídkou pokrytí rizik.

Každý, kdo si chce takovou pojistku ke své kartě sjednat, měl by se podívat na limity pojistného plnění pro každou z nabízených variant. Například v ČSOB má každá varianta pojištění jiný roční limit pojistného plnění i jiný limit pro pojistné plnění při odcizení hotovosti. V České spořitelně se liší varianty mezi sebou jen v případě neoprávněných karetních operací, ostatní limity jsou pro všechny úrovně pojištění stejné. Stejné je to třeba i u pojištění Safe v UniCreditBank.

Komu chodí na účet měsíčně 15 tisíc korun a limit pro denní výběr z bankomatu má nižší, stejně jako pro platby na internetu či u obchodníků, patrně asi nepotřebuje nejvyšší maximální roční limit pojistného plnění (60 tisíc korun Česká spořitelna, či 200 tisíc korun u ČSOB), který banka nabízí.

Bankovní ústavy se mezi sebou liší i v nabídce rizik, která jejich pojistka proti zneužití karty kryje (nehovoříme zde o cestovním, úrazovém ani jiném typu pojištění). Třeba v ČSOB nebo v GE Money Bank se toto pojištění vztahuje celosvětově nejen na neoprávněné použití platební karty, když ji člověk ztratí nebo mu ji ukradnou. Kryje i krádež hotovosti, ztrátu osobních dokladů případně i klíčů, pokud se tyto věci ztratily společně s kartou. Poškozený ale získá kompenzaci škody až po předložení účtenek (za nové osobní doklady, fotografie na doklady, za znovupořízení klíčů či zámku vchodových dveří svého bytu či domu) a vyplnění patřičného tiskopisu banky.

Co je třeba dělat při ztrátě karty

Klient by měl, co nejdříve po ztrátě či krádeži, kartu zablokovat / stoplistovat na telefonním čísle banky nebo karetních společností, případně osobně na kterékoli členské bance karetní asociace. Doporučuje se rovněž nahlásit zcizení karty na policii.

Více v článku Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

Pojistky zahrnují i případy, kdy si zloděj vyhlídne jedince při výběru z bankomatu či na přepážce banky. Kryje tak krádež hotovosti do dvou hodin od vybrání peněz. Při hlášení pojistné události bance by ale klient měl vždy mít i kopii policejní zprávy o ztrátě karty a dalších věcí.
Vyplatí se zjistit, zda pojistka platí opakovaně nebo je jako v ČSOB jen jednorázová. Když už zde klient škodní událost oznámí tím, že vyplní a odevzdá patřičný formulář a stane se mu nová pojistná událost, pojištění dané karty už nelze uplatnit. Ledaže by stihl novou pojistku ihned po nahlášení zase sjednat.

Vedle již zmiňovaných ztrát mohou v některých bankách klienti z pojistky uhradit částečný či celý poplatek i za blokaci karty, který se pohybuje podle typu karty někdy i v řádu tisíců korun. Částečnou úhradu za blokaci embosovaných karet umožňují třeba v GE Money Bank nebo v UniCreditBank, celou taxu kryje pojistka v Raiffeisenbank.

Většina bank v Česku stanovuje časové lhůty potřebné pro oznámení zneužití. Výjimkou je Česká spořitelna, která od začátku letošního května všechny tyto lhůty zrušila. Současně s tímto rozšířením pojistné ochrany banka v rámci pojistných rizik patrně jako jediná kompenzuje i náklady spojené s odcizením mobilního telefonu. Což se týká jak ceny samotného přístroje, tak i hodnoty provolaných hovorů. „Odcizený přístroj však nesmí být starší dva roky a znovuzřizovaný mobilní telefon musí být totožný nebo případně podobný co do rozsahu funkčnosti, kvality a ceny,“ říká Pavla Plachá z firemní komunikace banky a dodává: „Toto pojištění se vztahuje na všechny tuzemské mobilní operátory. Pojistnou událost však musí vyšetřovat Policie ČR a musí se stát na území České republiky“.

Cena a limity pojištění platebních karet

Česká spořitelna
ČSOB
KB
UniCreditBank
Raiffeisenbank
GE Money
Roční pojistnéNeoprávněné karetní operaceOdcizení hotovostiDoklady a klíčeZneužití odcizeného mobiluNáklady na nový mobil
170,-10 000,-10 000,-10 000,-5 000,-3 000,-
320,-30 000,-10 000,-10 000,-5 000,-3 000,-
480,-60 000,-10 000,-10 000,-5 000,-3 000,-

Považujete tento typ pojištění za užitečný? Podělte se s ostatními o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2008 11:29, Věra Tůmová

Dobrý den,
studentka Zuzka vymyšlená opravdu není, to bychom v článku uvedli, že se jedná o příklad.
Přesně takto se to odehrálo, jen jsme příběh nerozepisovali do takových detailů, protože článek je i o jiných věcech. Ztráta 50 tisíc se také netýkala pouze zneužití karty, ale právě i protelefonovaných hovorů a ceny mobilního telefonu, tedy vše celkem. Navíc studentka vše podcenila a telefon i kartu zablokovala až další dny. Řada lidí také nemá ani ponětí, jaký mají denní či jakýkoli jiný limit na kartu a pokud jej někdy měli rovnou přednastavený z banky, může být podstatně vyšší než by člověk předpokládal. Na brigádách, pokud pracujete celé léto, se dá vydělat někdy i velice slušně, když máte dobrou práci či vycestujete za prací do ciziny. Zdraví VT

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 5. 2008 15:42, Nox

Osobne bych radsi zneuziti predchazel, nez resil nasledne prusvihy. Proc si nemohu treba vybrat kartu, ktera bude mit pouze cip a ne magneticky prouzek a omezit ji na vybirani z bankomatu?

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mobil jako peněženka? V Česku ještě pár let ne.

24. 4. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Mobil jako peněženka? V Česku ještě pár let ne.

Placení mobilem by usnadnilo život milionům lidí. Zatím ale neexistuje jednotný systém, který by podporovali mobilní operátoři i banky. Ti se zatím na spolupráci nejsou schopni dohodnout.... celý článek

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Má smysl pojistit bezpečnou kartu s čipem?

16. 10. 2007 | Věra Tůmová

Má smysl pojistit bezpečnou kartu s čipem?

Měsíčně se v Česku ztratí či ukradne tisíce platebních karet. Majitele karet před zneužitím ztracené karty chrání pojištění. Nové čipové karty jsou relativně bezpečné. Je proto otázka,... celý článek

Lesk zlatých platebních karet pohasíná

19. 7. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Lesk zlatých platebních karet pohasíná

Zlaté karty už nejsou to, co bývaly. Pro jejich získání dnes v Česku stačí příjem i okolo deseti tisíc korun čistého měsíčně. Na pokles prestiže těchto karet reagují banky ve světě... celý článek

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

10. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

Víte, že podle zákona máte nárok na vrácení peněz, pokud nesouhlasíte se zaúčtovanou platbou bez přítomnosti platební karty, tedy na internetu? Jak v takovém případě postupovat? Proč... celý článek

Partners Financial Services