Není důchod jako důchod

Není důchod jako důchod
Vážná choroba, úraz či zdravotní postižení může člověka vyřadit dlouhodobě z pracovního procesu. Pokles práceschopnosti pak rozhoduje o tom, zda bude žadateli přiznán částečný nebo plný invalidní důchod.

Učitelka Maruška působila na střední škole více než dvacet let, když náhle onemocněla. Dlouho se léčila na rakovinu tlustého střeva a musela podstoupit i vážnou operaci. Kvůli komplikacím nyní skončila v částečném invalidním důchodu. Nárok na něj získala až poté, co lékaři stanovili pokles její práceschopnosti o 40 procent. Nyní si se souhlasem lékařů může i přivydělávat na poloviční úvazek v místní škole. Podobná situace však může překvapit každého. Vyplatí se proto vědět, kdo má v Česku na invalidní důchod vůbec nárok.

O konkrétním poklesu práceschopnosti u jednotlivých žadatelů vždy rozhodují lékaři posudkové služby České správy sociálního zabezpečení, kteří působí na okresních správách sociálního zabezpečení. Na těchto úřadech se podávají také všechny žádosti o důchody.

Invalidita občana a míra poklesu jeho práceschopnosti se pak vyjadřuje procentně. Pokud práceschopnost poklesne minimálně o 66 procent, je občan plně invalidní, pokud minimálně o 33 procent, je částečně invalidní. Občan je také plně invalidní, jestliže je z důvodu zdravotního postižení schopen výdělečné činnosti pouze za zcela mimořádných podmínek, a částečně invalidní pokud mu zdravotní stav značně ztěžuje obecné životní podmínky.

Pro přiznání invalidity se lékaři řídí platnou vyhláškou č. 284/1995 Sb., ve které je pokles práceschopnosti vyčíslen pro jednotlivé choroby. Zpravidla lékaři také stanovují termíny kontrolních prohlídek, při kterých zkoumají trvání nároku na příslušný invalidní důchod. Proto se může stát, že při další kontrolní prohlídce již invalidní důchodce podmínky nároku na důchod nesplňuje a přijde o něj.

O stupni přiznaného nároku na důchod rozhoduje však nejen zdravotní stav člověka, ale žadatel musí splnit také potřebnou dobu pojištění. Ta se pohybuje v závislosti na věku pojištěnce. Například mladý člověk do 20 let musí být pojištěn méně než rok. U pojištěnec staršího 28 let musí být doba pojištění 5 let.

Potřebná doba pojištění pro přiznání nároku na důchod:

  • u pojištěnce do 20 let méně než 1 rok,
  • u pojištěnce od 20 do 22 let 1 rok,
  • u pojištěnce od 22 let do 24 let 2 roky,
  • u pojištěnce od 24 let do 26 let 3 roky,
  • u pojištěnce do 26 do 28 let 4 roky,
  • u pojištěnce nad 28 let 5 let.

Tato doba pojištění se zjišťuje z celého období před vznikem invalidity, u lidí starší 28 let pak z posledních 10 let před vznikem invalidity. A zde je v současné době často kámen úrazu u lidí, kteří pracují „načerno“, či jsou dlouhodobě vedeni na úřadu práce. Evidence na úřadu práce se totiž započítává nejvýše v rozsahu 3 let za život. Pokud je tedy člověk v posledních 10 letech veden na pracovním úřadu, tak potřebnou délku doby pojištění nesplní. Při poklesu práceschopnosti je sice uznán jako invalidní, ovšem invalidní důchod mu vyplácen není a ocitá se bez prostředků.Výjimku z této potřebné doby pojištění tvoří pouze invalidita vzniklá následkem pracovního úrazu, při které není třeba potřebnou dobu pojištění splnit.

Stejně jako všechny ostatní důchody, skládají se také invalidní důchody ze základní a procentní výměry. Základní výměra je stanovena pevnou částkou a činí 1.700 korun. U procentní výměry plného invalidního důchodu pak činí 1,5 procenta z vyměřovacího základu za každý rok doby pojištění. Přitom se kromě již dosažené doby pojištění započítává i také takzvaná dopočtená doba, kdy se invalidovi započtou až roky, které mu schází do dosažení důchodového věku pro nárok na starobní důchod. Minimální procentní výměra plného invalidního důchodu pak činí 770 korun.

Anketa

Považujete současný způsob vyměřování invalidních důchodů za spravedlivý?

Aby zákon nebyl příliš tvrdý k takzvaným „invalidům z mládí“ – zejména zdravotně postiženým, kteří jsou invalidní ještě před dosažením 18 let, stanovuje pro ně jednotnou výši důchodu, který se vypočítává ze státem stanoveného ukazatele a činí letos zhruba 9.700 korun. Tato hranice se pak týká také invalidů mladších 28 let, u kterých musí jejich vypočtený invalidní důchod dosahovat alespoň této výše.

U částečně invalidního důchodu pak zůstává výše základní výměry stejná a výše procentní výměry činí 0,75 procenta z vyměřovacího základu za každý rok doby pojištění stejně jako u plného invalidního důchodu. Minimální výše procentní výměry u částečně invalidního důchodu činí 385 korun.

Častou otázkou, kterou invalidé řeší, je zda mohou pracovat a současně pobírat invalidní důchod. U částečně invalidních důchodů není příliš vzdálená doba, kdy byla výše přivýdělku k důchodu omezena a tito invalidní důchodci museli jednou ročně dokládat i své příjmy. To je již naštěstí minulostí a možnost přivýdělku není u částečně ani plně invalidního důchodu nyní nijak omezena.

Částečně invalidní důchodci se mohou také zaevidovat na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání. Částečná invalidita v pracovněprávních vztazích jim zaručuje i statut osob se zdravotním omezením. Pokud se částečně invalidní občan rozhodne nepracovat a žít pouze ze svého důchodu, ani tomuto jeho postupu nic nebrání. Stát za něj v takovém případě platí zdravotní pojištění jako za každého jiného důchodce. Doba pobírání částečně invalidního důchodu se ale nepovažuje za dobu pojištění pro nárok na starobní důchod. Takže pokud nebude při částečně invalidním důchodu pracovat, nemusí se mu podařit získat potřebnou dobu pojištění pro starobní důchod. V praxi to pak znamená, že může být na částečný invalidní důchod odkázán po zbytek života.

Zaujalo vás něco z problematiky invalidních důchodů? Máte s jejich vyřizováním osobní zkušenosti? Podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskusním fóru.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2010 10:38, rouzmana

Vážení je vidět že nevíte o čem píšete ,řešíte něco o čem nemáte šajn. jsem po dvou operací páteře a opravdu mám dny ,jak já říkám že bych mohla skáy lámat ,bohužel většinu času jsem ráda že chodím. Plně chápu že kdyš nás někdo vidí že pracujem tak jsme jen vyžírkové, nikomu nepřeju aby si musel projít tím co mi !

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 1. 2010 23:27, Ela

Simulantů v tomto státě je až příliš. Taky znám takových hodně, kteří pobírají invaliditu a shání přáce na černo, a to dělají jakoukoliv praci . Odhazují sníh ze střech, staví nové střechy atd. Dělají ze sebe strašně nemocné, a ve skutečnosti jsou simulanti, kteří hrabou peníze a okrádají druhé, na daních , na sociál. zabezpečení atd.

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je dobře, že Ústavní soud zrušil neplacenou nemocenskou?

24. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ | 45 komentářů

Je dobře, že Ústavní soud zrušil neplacenou nemocenskou?

I za první tři dny nemoci musí zaměstnanci dostávat nemocenskou, rozhodl ve středu Ústavní soud. Poprvé tak zasáhnul do reformy veřejných financí. Rozhodl správně, nebo měly zůstat... celý článek

Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci

15. 4. 2008 | Táňa Chadrabová | 29 komentářů

Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase zkrátit dobu podpory v nezaměstnanosti o jeden měsíc a změnit i její výši. Nyní ho projednávají poslanci. Pokud ho... celý článek

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

14. 4. 2008 | Ludmila Řezníčková | 25 komentářů

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

Jít do předčasného důchodu se příliš nevyplatí. Kdo by chtěl využít plně tuto možnost a důchod by začal pobírat o tři roky dříve, než by měl, ztratí doživotně z řádné výměry důchodu... celý článek

Na čem závisí výše důchodu

8. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Na čem závisí výše důchodu

Člověk, který neplatil v životě alespoň patnáct let důchodové pojištění, nebo nevykonával činnost, která by se do této doby mohla započítat, má smůlu. Důchod nedostane a bude závislý... celý článek

Důchodce budoucnosti podle Nečase

19. 9. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Důchodce budoucnosti podle Nečase

Stát se rentiérem je snem mnoha lidí, který se většinou nesplní. Stát se penzistou je jistotou, o které sní málokdo. Vyhlídky důchodců na slušné příjmy od státu po skončení kariéry... celý článek

Partners Financial Services