Vaše banka vás sleduje. Dělá to pro vaše dobro.

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 30. 4. 2008 | 2 komentáře
Vaše banka vás sleduje. Dělá to pro vaše dobro.
Proti neoprávněnému nakládání s penězi na běžném účtu se může klient bránit třeba tím, že omezí možnosti, jak s účtem manipulovat. Podvodníky, kteří se i přes tuto bariéru k účtu dostanou a peníze ukradnou, vystopuje bankovní informační systém.

Stalo se v jednom nejmenovaném hotelu. „Pobyt jsem platil kartou. Jenže recepční se spletl a do terminálu zadal částku o půl dolaru nižší. Když to zjistil, použil kartu ještě jednou, aby z ní strhnul i chybějících padesát centů,“ vypráví Petr Barák z Komise pro bankovní a finanční bezpečnost České bankovní asociace. O pár minut později Barákovi zazvonil telefon. „Ozvala se pracovnice mé banky a ptala se, jestli je tato na první pohled divná transakce v pořádku,“ dodává expert na finanční bezpečnost.

Podobnou zkušenost má řada držitelů platebních karet. Při netypicky velkém nebo naopak malém výběru či platbě si pro jistotu bankovní pracovník nechává transakci potvrdit po telefonu. To, jestli je na transakci něco divného, mu řekl bankovní informační systém, který má v prvé řadě hledat převody podezřelé z praní špinavých peněz.

Jak si vyzvednout ukradené peníze

Zloději čísel platebních karet našli různé způsoby, jak oběti vyluxovat účet. Jedním z nich je třeba zinscenovaná rezervace hotelu pro potřeby nějaké konference. „Podvodníci se vydávají za pořádající agenturu, objednají v nějakém menším hotelu výraznou část ubytovací kapacity a sál pro konání konference. Navíc povolí hotelu, aby z ukradené karty inkasoval rezervační zálohu,“ vysvětluje praktiky podvodníků Karel Kadlčák z Expertní skupiny pro platební karty České bankovní asociace.

Někdy takové „agentury“ chtějí po hotelích, aby jim zaslal v hotovosti určitou provizi za zprostředkování objednávky. Ještě před konáním konference většinou celou rezervaci zruší s tím, že klíčoví řečníci onemocněli. Hotelu nechají storno poplatek a zbytek rezervační zálohy si opět nechají poslat v hotovosti třeba přes službu Western Union.

Na první pohled to vypadá jako oko Orwellova Velkého bratra. Bankovní počítače sledují veškeré transakce a vytvářejí profil typického chování každého klienta. „Nemusí přitom jít jen o velikost převáděných či placených částek, ale i o statické informace jako třeba změny adresy či telefonu,“ vysvětluje Barák. Na základě takového profilu umí počítače vyhodnotit, zda některá transakce není natolik divná, že by ji ve skutečnosti nemusel provést majitel účtu. Pokud se takový případ vyskytne, ohlásí ho systém příslušným pracovníkům banky. „Jak ti s informací naloží, závisí na standardech každé banky,“ říká Barák. Například Česká spořitelnači ČSOB podle vyjádření svých mluvčích podezřelou transakci ještě pro jistotu u klientů ověřují.

Způsobů, jak manipulovat s cizím účtem, vynalezli podvodníci celou řadu. Kromě krádeže platební karty či přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví to občas zkouší i přímo na pobočkách. „Zaznamenali jsme třeba případ, kdy si jistý podnikatel stěžoval, že mu z účtu odešlo 80 tisíc korun, aniž by o tom věděl,“ uvádí Barák. Banka zjistila, že z účtu peníze vybral někdo, kdo měl plnou moc pro dispozici s účtem. Obrátila se na příslušný magistrát, který plnou moc podle razítka ověřil. Ten ovšem bance sdělil, že plná moc byla padělek. „Dvacetiletého pachatele po čtyřech měsících dopadla policie. Celkem ve čtyřech bankách připravil své oběti o tři a půl milionu korun,“ dodává Barák.

Podle expertů na bezpečnost i podle samotných bank se lze proti takovým případům relativně snadno bránit. Stačí se s bankou dohodnout, na základě jakých dokladů může převody peněz z účtu uskutečnit. Klient například zakáže používání plných mocí. „V České spořitelně si klient může stanovit, že výběry z účtu je možné provést jen při předložení určeného průkazu totožnosti, či že příkazy k úhradě je možné předávat pouze na přepážce a nikoli prostřednictvím sběrného boxu,“ vysvětluje Pavla Plachá z oddělení firemní komunikace České spořitelny. Takové omezení může provést jak fyzická, tak právnická osoba. Zakázat přijímání příkazů k úhradě přes sběrný box lze i v Komerční bance, a to na pobočce, která vede účet klienta. „Za tento úkon neúčtujeme žádné poplatky. Kdyby přesto někdo příkaz k úhradě z daného účtu do sběrného boxu hodil, odeslali bychom plátci o tomto nesprávném postupu avízo se standardním poplatkem podle sazebníku,“ říká Zuzana Čepelková z externí komunikace Komerční banky.

Anketa

Věříte bankám, že chrání dobře vaše peníze?

Klient může omezit i nakládání s běžným účtem prostřednictvím kanálů přímého bankovnictví či platební karty. „Klient si u nás může zablokovat přístup k internetovému bankovnictví a používat jen služby telefonní mLinky. Nebo naopak může zakázat mLinku a povolit pouze internetbanking,“ uvádí Tomáš Vyšohlíd, mluvčí mBanky. Raiffeisenbank nabízí podobně jako jiné banky uzamčení platebních karet pro internetové platby. „Umožňujeme rovněž zamykání platební karty po každé transakci,“ říká mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Když se i přes tato bezpečnostní opatření peníze z účtu ztratí, klient o ně nepřijde, pokud ztrátu nezavinil. Vrátí mu je podle vyjádření oslovených peněžních ústavů jeho banka. „Vyplývá to z objektivní odpovědnosti bank, jak ji ve svých verdiktech vykládají české soudy. Podle nich je základní povinností banky ze smlouvy o běžném účtu především řádně opatrovat klientovy peníze a klient předpokládá, že jeho peníze budou v bance ochráněny lépe, než kdyby byly uloženy jinde,“ vysvětluje Ondřej Strnad z ČSOB. Pokud jde o podnět k trestnímu stíhání podvodníka, praxe českých bank se liší. Některé trestní oznámení na zloděje podají samy místo klienta, některé tento úkon nechají na samotném poškozeném. Když policie pachatele chytne, zpravidla po něm banka požaduje náhradu škody, kterou už dříve vyplatila klientovi.

Ztratily se vám někdy z účtu peníze? Jak jste to řešili? Podělte se o zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční arbitr bude silnější a více vidět

21. 4. 2008 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík

Finanční arbitr bude silnější a více vidět

Nechceme jen více moci, ale usilujeme i o možnost místo autoritativních verdiktů zprostředkovávat smírné řešení sporů mezi bankovními klienty a bankami, říká nový finanční arbitr František... celý článek

Deset let, které změnily české bankovnictví

10. 4. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Deset let, které změnily české bankovnictví

České banky se v posledních deseti letech zásadně změnily, jejich klienti ale také. Jeden či dva produkty dnes běžnému klientovi nestačí. Chce daleko více, nebojí se inovací a vyžaduje... celý článek

Za ukradený přístup k bankovnímu účtu se platí až tisíc dolarů

2. 4. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Za ukradený přístup k bankovnímu účtu se platí až tisíc dolarů

Nápor podvodných emailů bankovním klientům polevil. Na internetu se však prohání mnohem nebezpečnější viry a připravují se rafinovanější útoky, které mohou uživatele připravit o dost... celý článek

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Partners Financial Services