Kdo s koho: Penzijní připojištění vs. dluhopisové fondy

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 30. 4. 2008 | 9 komentářů
Kdo s koho: Penzijní připojištění vs. dluhopisové fondy
Co je lepší, spořit na stáří do penzijního fondu nebo dluhopisového podílového fondu. Zkusili jsme, jak by to vypadalo, kdybychom do každého z nich dávali 500 Kč měsíčně. Nebýt státní podpory, penzijní fondy by nejspíš prohrály.

Při porovnání je nejprve potřeba si říct, koho s kým máme porovnávat. Máme vzít průměr penzijních fondůa porovnávat s průměrem dluhopisovýchv daném období? Problém je, že jsme v minulosti nemohli investovat do „průměrného fondu“, ale do nějakého konkrétního.

Proto uděláme porovnání na vybraných konkrétních příkladech. Vezměme si např. investici do Penzijního fondu České spořitelny a porovnejme ji s pravidelnou investicí do jejího dluhopisového fondu – SPOROBOND. Abychom nedělali závěry pouze z jednoho jediného případu, podívejme se ještě na podobnou situaci pod střechou Komerční banky.

Výnosy penzijního fondu a dluhopisového fondu

Zdroj: www.apfcr.cz a www.afam.cz


Zdroj: www.apfcr.cz a www.afam.cz

Grafy ukazují roční výnosy penzijního fondu a otevřeného podílového fondu v období, kdy oba dva existovaly. Tedy od založení dluhopisového fondu.

Z grafu je dobře vidět volatilita. Penzijní fond má (v obou případech) nižší volatilitu. Dluhopisový fond má roky, kdy prodělal. Riziko dluhopisového fondu (ve smyslu kolísání kurzu) je vyšší.

Jak je to s ročními výnosy?

ČSKB
Penzijní fond3,7%4,9 %
Dluhopisový fond5,1 %5,1 %
Výnosy jsou za období: ČS – 1999-2006; KB – 1998-2006

Z hlediska výnosů vede dluhopisový fond nad výnosem penzijního fondu. Jedním důvodem je jiné portfolio. Penzijní fond sice může obsahovat maličké procento akcií, ale dluhopisová část portfolia je konzervativnější. Druhým důvodem jsou náklady penzijních fondů. Penzijní fondy jsou dražší, proto připisují nižší výnosy.

A jak by dopadla pravidelná investice 500 měsíčně do penzijního nebo do dluhopisového fondu? Nejlépe si to ukážeme na fondu KB, protože ten má delší historii. Při vkladu 500 Kč měsíčně bychom dnes měli:

1. v otevřeném podílovém fondu 63 940 Kč
2. v penzijním (bez započítání podpory) 64 880 Kč

Rozdíly jsou minimální. Nicméně při pravidelné investici otevřený podílový fond prohrál. Špatný výsledek je dán tím, že v poslední době se dluhopisovému fondu nedaří. Jakmile se začne dluhopisovým fondům dařit a nebudou se potácet kolem nuly nebo v červených číslech, převezme zase vedení dluhopisový fond.

Penzijní fond ovšem nakonec vyhraje nad dluhopisovým na celé čáře, a to díky státním podporám. Když penzijnímu připojištění připočteme podpory, dostaneme částku zhruba 84 000 Kč. Takže bude mít náskok nějakých 20 000 Kč. K tomu se samozřejmě připojí daňové odpočty a případné příspěvky zaměstnavatele. Ty výhodnost dále zvýrazní.

Závěrem lze říct, že výnosnost penzijních fondů je pod výnosností fondů dluhopisových. Penzijní fond je svým výnosem něco mezi dluhopisovým fondem a fondem peněžního trhu. (Blíže k dluhopisovému.) Jeho výhodnost je dána především státní podporou.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

Co je podle vás lepší - investice do penzijního fondu, nebo nějakého podílového fondu? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 5. 2008 18:49, Pavel

Účelem článku je porovnání dluhopisových fondů a pepře, pokud nevíte kam vkládá většinu peněz pepř tak se mrkněte na jejich weby.

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik peněz potřebujete, aby z vás byli rentiéři

23. 4. 2008 | Petr Syrový | 28 komentářů

Kolik peněz potřebujete, aby z vás byli rentiéři

Jak by mělo vypadat portfolio, z kterého se bude čerpat doživotní renta a kolik bude takové portfolio vynášet? Ukážeme vám, jak si takové portfolio sestavit.

Kolik stojí finanční nezávislost

16. 4. 2008 | Petr Syrový | 9 komentářů

Kolik stojí finanční nezávislost

Užívat si jednou výnosů svých úspor je patrně snem každého investora. Přitom dnešní cena desetitisícové měsíční renty není zase až tak velká.

Kolik vám vynáší staré stavební spoření

2. 4. 2008 | Petr Syrový | 18 komentářů

Kolik vám vynáší staré stavební spoření

Máte už několik let uzavřenu smlouvu o stavebním spoření? Možná přemýšlíte, jak výhodná tato investice vlastně je. Při rozhodování pomůže výpočet výnosnosti takového spoření a porovnání... celý článek

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

25. 3. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

V roce 2007 se majetek ve fondech zvětšil o více jak 16 procent. Touha Čechů neztratit vložené peníze a reklama zajistily největší růst fondům fondů a zajištěným. Ačkoli nálada na trzích... celý článek

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Partners Financial Services