Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 17. 4. 2008 | 1 komentář
Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc
Za dovolenou v cizině chtějí Češi letos vydat zhruba 15 200 korun. Tato částka rok od roku roste. Cestovní kanceláře klienty lákají nižšími zálohami za rezervaci zájezdu či dovolenou zdarma pro dítě, které doprovází jen jeden rodič.

Češi v loňském roce vyjeli na 4,5 milionu zahraničních dovolených, čili zájezdů na čtyři a více dny. To je téměř o 15 procent více než v předchozím roce. Silná koruna tento trend podle odborníků letos ještě víc posílí.

Kolik korun utrácejí v průměru Češi za dovolenou v cizině

Rok
200312 373
200412 885
200512 021
200613 778
200714 183
200815 200 1)
Zdroj: ČSÚ
1) odhad: AČCKA

Naopak dovolené strávené v nejrůznějších koutech Česka zaznamenávají meziroční pokles. Podle statistiků sice loni Češi jeli na 4,9 milionu tuzemských dovolených delších než čtyři dny. To je ale o 2 procenta méně, než v roce 2006.

Letos jsou čeští turisté za pobyt v cizině ochotni utratit v průměru 15 200 korun. Tedy zhruba o tři tisíce korun více, než před pěti lety. Loni se utrácelo za jednu zahraniční dovolenou v průměru 14 183 korun, v cizině strávili Češi v průměru 9 nocí a celkově za zahraniční dovolenou vydali 69,5 miliardy korun. „Letos odhadujeme přibližně pětiprocentní nárůst útrat. Podle našich průzkumů jsou čeští turisté ochotni letos vydat za zahraniční dovolené a další výdaje v cizině celkově 73 miliard korun,“ říká Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Žebříček nejoblíbenějších destinací

DestinacePočet dovolených
1. Chorvatsko765 000
2. Slovensko720 000
3. Itálie495 000
4. Řecko315 000
5. Tunisko225 000
6.Rakousko220 000
7. Španělsko210 000
8. Egypt206 000
9. Velká Británie190 000
10. Francie180 000
Zdroj: ČSÚ

Nejvíce jezdili loni Češi do Chorvatska, na Slovensko, do Itálie a Řecka. Pořadí popularity se tak meziročně nezměnilo a podle expertů na turistiku se udrží i letos. Nicméně velké oblibě se začíná těšit sousední Slovensko, kam loni zavítalo o 27 procent českých turistů více než v roce 2006. „Důvodem je stoupající popularita slovenských relaxačních pobytů v termálních lázních, hezky opravená centra měst, přijatelné ceny a také to, že se čeští turisté na Slovensku bez problémů domluví,“ poznamenává Okamura.

Stále větší oblibě se začíná těšit i letecká přeprava. Letos podle odhadů odborníků odletí do ciziny za odpočinkem každý jedenáctý dovolenkář. „S rozmachem nízkonákladových leteckých společností vzrostla nabídka zájezdů charterovými leteckými spoji a letecké zájezdy výrazně zlevnily,“ přibližuje Tomio Okamura. Od dubna, kdy začal platit letní letový řád, se z Prahy začalo například létat přímým spojem do dalších 17 nových destinací. Celkově pražské letiště teď odbavuje cestovatele do 128 destinací v 51 státech.

Anketa

Jak letos chcete strávit dovolenou?

Stále tvrdší konkurence v cestovním ruchu se začíná promítat i do vynalézavosti cestovních kanceláří, jak přilákat co nejvíce klientů. Novinkou letošní sezóny je historicky nejnižší záloha na rezervaci zájezdu. A to pouze ve výši 990 korun. Dosud museli klienti skládat alespoň 30 procent z ceny zájezdu. Další novinkou některých cestovních kanceláří je zájezd zdarma pro jedno dítě v doprovodu jen jednoho dospělého, nebo i pro dvě děti se dvěma dospělými. Zdarma přitom mohlo v předchozích letech cestovat vždy jen jedno dítě, a to v doprovodu dvou dospělých. Ke každému zakoupenému zájezdu nabízejí některé cestovky zdarma fakultativní výlety, hodnotné dárky nebo kapesné.

V České republice fungovalo koncem roku 2007 celkem 833 cestovních kanceláří. Nyní se jejich počet zvyšuje. Zájezdy, které cestovní kanceláře organizují, jim pomáhá prodávat zhruba 1 500 cestovních agentur. Některé cestovní agentury se přitom přeměňují na cestovní kanceláře. „Cestovní agentury nesmí organizovat zájezdy. To se stalo brzdou jejich rozvoje. Proto si mnoho agentur sjednává pojištění proti úpadku a tím se transformuje na cestovní kanceláře,“ míní mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Od počátku letošního roku tak vzrostl počet cestovních kanceláří o více než stovku. Zájezdy nyní organizuje celkem 946 cestovek.

Jaké máte zkušenosti s českými cestovními kancelářemi? Poskytují za účtované ceny dobré služby? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když je očkování lepší než pojištění

14. 4. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Když je očkování lepší než pojištění

Z exotické zahraniční dovolené se dá snadno přivézt vážná choroba. Preventivní očkování se podceňuje, ačkoli stojí většinou jen pár set korun. Dlouhodobá nemoc přitom může rodinný rozpočet... celý článek

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

16. 1. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

Na českých horách se každý rok zraní v zimě přes šest a půl tisíce lyžařů a snowboardistů. Sice nemusí na rozdíl od zahraničí platit za poskytnutou zdravotní péči či zásah horské služby,... celý článek

Cestovní pojištění: porovnejte si on-line všechny nabídky na českém trhu!

7. 7. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Cestovní pojištění: porovnejte si on-line všechny nabídky na českém trhu!

Sháníte nejlepší cestovní pojištění? Náš unikátní porovnávač vám seřadí nabídky všech pojišťoven podle vámi zadaných kritérií. Vy si jen zvolíte cílovou zemi, datum pobytu, počet osob... celý článek

Partners Financial Services