Když je očkování lepší než pojištění

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 14. 4. 2008 | 4 komentáře
Když je očkování lepší než pojištění
Z exotické zahraniční dovolené se dá snadno přivézt vážná choroba. Preventivní očkování se podceňuje, ačkoli stojí většinou jen pár set korun. Dlouhodobá nemoc přitom může rodinný rozpočet připravit o desetitisíce.

Zpevňující koruna zahraniční dovolené zlevňuje. Cenově výhodné nabídky cestovních kanceláří lákají stále víc Čechů i k cestám do exotických zemí. Letos v zimě se vypravilo za sluníčkem do ciziny zhruba 100 tisíc českých občanů, což je o třetinu více než v předchozí zimní sezóně. Z cest si turisté ovšem přivážejí nejen zážitky, ale i choroby.

Nejvyšší nemocenská při pracovní neschopnosti v roce 2008

V prvním měsíci: 10 300 Kč
Ve druhém měsíci: 12 600 Kč
Od třetího měsíce: 13 800 Kč

Kromě průjmových onemocnění, která většinou nebývají nebezpečná, se na cestách za exotikou lze nakazit vážnými infekcemi. „V některých případech se může jednat o závážné střevní onemocnění jako je tyfus, paratyfus, úplavice, výjimečně cholera. Dále si cestovatelé přivážejí malárii, horečku dengue. Méně často i jiná onemocnění, jako třeba virovou hepatitidu,“ říká primářka Hana Roháčová z kliniky infekčních, tropických a parazitárních nemocí Fakultní nemocnice na Bulovce v Praze.

Cena za léčbu, kterou hradí zdravotní pojišťovna, se může podle Roháčové vyšplhat až na stovky tisíc korun. Nemocenská pacienta často trvá týdny i několik měsíců a ztráta na výdělku může být velmi citelná. Značný propad na výplatní pásce tak mohou pocítit hlavně lidé s nadprůměrnými příjmy, kteří za exotikou jezdí nejčastěji. Nemocenská v prvním měsíci ochoření od letošního roku činí maximálně 10 300 korun. Další výdaje za léčbu ukrojí poplatky u lékaře, za hospitalizaci a léky. Drahá může být také nezbytná dieta při rekonvalescenci po prodělané žloutence.

Nejspolehlivější prevencí, jak se v cizině nenakazit, je očkování. „Mezi doporučovaná očkování patří vakcína proti žloutence typu A a B, břišnímu tyfu, do některých destinací Afriky a Asie též proti meningokové meningitidě. Do určitých zemí střední Afriky a Jižní Ameriky je povinné očkování proti žluté zimnici,“ upozorňuje Ivana Homolová, vedoucí lékařka oddělení očkování a cestovní medicíny Zdravotního ústavu v Praze. Cena za preventivní očkování proti nejčastějším infekčním chorobám se pohybuje od 400 korun do 4,5 tisíce korun. Očkování většinou chrání tři, pět i více let.

„V poslední době očkování řada českých cestovatelů zanedbává. Lidé zapomínají, že si ho musí zařídit sami,“ upozorňuje Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Máme pacienty, kteří zanedbali prevenci. Jsou to nejčastěji nemocní se žloutenkou typu A. Ale třeba také ti, co při zahraniční cestě nebrali léky proti malárii,“ potvrzuje primářka Hana Roháčová z pražské Bulovky.

S očkováním na cesty je třeba začít v předstihu, často čtyři až šest týdnů před odjezdem. Seznam očkovacích středisek je například na webové adrese www.vakciny.net, kde lze rovněž najít aktuální přehledy o epidemiích ve světě. „Při sestavení očkovacího plánu se vždy postupuje individuálně. Lékař přihlíží k délce a charakteru pobytu, ke zdravotnímu stavu očkované osoby i dalším okolnostem,“ říká Ivana Homolová, vedoucí lékařka pražského očkovacího centra. Proto navržené očkování a jeho cena mohou být u každého cestovatele mírně odlišné.

Před cestou počítejte

Ztráty v rodinném rozpočtu
Kolik stojí očkování na cesty

Zaměstnanec si měsíčně vydělává čistého 30 tisíc korun. Po návratu z exotické dovolené onemocněl žloutenkou (virovou hepatitidou), musel navštívit pohotovost, 10 dnů byl v nemocnici a dalších 20 dnů byl v domácí léčbě, kdy docházel na kontroly k obvodnímu lékaři.

Ztráta na výdělku (čistý příjem minus nemocenská 10 300 Kč v prvním měsíci)19 700 Kč
Poplatek za pohotovost90 Kč
Poplatek za hospitalizaci (9 dní krát 60)540 Kč
Poplatek u lékaře (2 vyšetření krát 30 )60 Kč
Poplatek za recept (4 položky krát 30)120 Kč
Ztráta za jeden měsíc celkem20 510 Kč

Proti některým nemocem, jako třeba horečce dengue, jejíž epidemie propukla letos v Brazílii, se ale očkovat nedá. Inkubační doba horečky, kterou přenášení komáři, se pohybuje od tří dnů do jednoho týdne. Ochranou je zakrývat celé tělo oblečením a používat repelenty. V cizině je důležité dodržovat i další hygienické zásady a samozřejmostí by mělo být dobré cestovní pojištění. Podle Okamury si ale na pojistku do ciziny připlácejí při koupi zájezdu jen dvě třetiny turistů. „Někteří klienti využívají vlastní pojištění, třeba v rámci kreditní karty, ale jsou i případy, kdy lidé odjedou bez pojištění,“ dodává Tomio Okamura.

Přivezli jste si někdy z dovolené exotickou nemoc? Proč jste se nenechali očkovat? Podělte se o zkušenost.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně

19. 3. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně

Zdravotní pojišťovny si začínají konkurovat a více se odlišovat. Klienty pojišťoven přitahují hlavně programy oceňující bezplatné dárce krve, očkovací balíčky a bodování s bonusem za... celý článek

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

4. 2. 2008 | Eva Sovová | 8 komentářů

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

V další recenzi produktových novinek jsme se zaměřili na Českou pojišťovnu (ČP). Nová pojistka ČP Zdraví chrání pro případ hospitalizace a kryje denní šedesátikorunový poplatek za pobyt... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

25. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

Vládní reforma veřejných financí mění podmínky i výpočet nemocenské. Kdo bude nemocný jen tři dny, nedostane od státu ani korunu. Spočítejte si, kolik můžete během nemoci od roku 2008... celý článek

Partners Financial Services