Kdy se Češi naučí rozumět financím

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 8. 4. 2008 | 11 komentářů
Kdy se Češi naučí rozumět financím
„Když vlastní člověk firmu, může zkrachovat, když nebude poptávka po jeho zboží,“ shodli se žáci deváté třídy v hodině finanční gramotnosti na riziku majitele podniku. Zatím jsou v Česku první vlaštovkou, ale za pár let by se u nás o financích měly učit všechny děti na základních a středních školách.
Podle průzkumu ministerstva financí prý jen každý pátý Čech získal základy finančního vzdělání ve škole. Za pár let by ale mohla nastat změna. Po škole by neměl nikdo v oblasti financí tápat. Vysvětlení inflace, tvorby ceny či znalost náležitostí smluv mají patřit k důležitým informacím, které se bude student muset ve škole povinně  naučit. Systém budování finanční gramotnosti (SBFG), který byl vládou odstartován v roce 2005 a jenž by mohl fungovat v roce 2009, má tyto změnit zajistit. Školy pak budou muset témata finančního vzdělávání zařadit do svých učebních plánů.

Co se budou žáci učit o penězích

1. stupeň ZŠ 

  • hotovostní­ a bezhotovostní forma peněz
  • způsoby placení
  • banka jako správce peněz
  • výsledky

2.stupeň ZŠ

  • nakládání s penězi
  • tvorba ceny
  • inflace

střední škola

  • placení (v tuzemské i zahraniční měně)
  • tvorba ceny
  • inflace

Představu o tom, jaké může takové vzdělávání nabýt podoby, nabízí jen pražská ZŠ Legerova. „Už před třemi lety jsme Základy finančního vzdělávání představili žákům,“ říká ředitelka školy Vlasta Andrlová. „Na začátku se to ale rodičům moc nelíbilo,“ dodává učitel volitelného předmětu o problematice financí Jaroslav Mlčoch a navazuje: „Říkali, že to děti stejně nevyužijí, že to je k ničemu.“ Žáci to tak ale podle něj necítí. Mnoho z nich si předmět pochvaluje. „Rodiče jsou zaostalí a ještě jsou v komunismu,“ ozval se v diskusi ostře jeden z žáků.

Předmět vychází z deskové hry Cashflow, která se interaktivně žákům snaží ukázat základní principy hospodaření s financemi. „Co můžeš třeba v životě být?“ ptá se na profese učitel Mlčoch žáků. Z třídy se postupně ozývá: „Zaměstnanec, osoba samostatně výdělečně činná, investor, majitel firmy.“ Už i mezi teenagery ale panují rozpory v tom, jak se dají tyto pozice vnímat. „Investorem člověk nemůže být hned. Ze začátku budu pracovat, abych si vydělal nějaké peníze a mohl investovat,“ tvrdí Jakub v diskuzi a Adam mu odsekává: „Nemusíš, půjčíš si a investuješ na dluh.“ Deváťákům metoda hry kombinovaná s přednášením očividně vyhovuje. Souhlasně přikyvují všichni. „Je to totiž lepší než si stále jenom psát poznámky,“ přidává se Jakub z první lavice.

O charakteru i množství vědomostí, které školy budou muset děti naučit, se rozhodne ve Výzkumném ústavu pedagogickém řízeném Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Zde se také vloni dokončily Rámcové vzdělávací programy pro střední školy. „Současná podoba, podle které se učí, je ale velmi obecně napsaná,“ tvrdí Jiří Benda, ředitel pražského Gymnázia Nad Alejí, nicméně na zapracování nových požadavků MŠMT se už začíná pracovat. Platit budou od září 2009. České školství by pak mělo do světa časem vypouštět lidi, kteří dokáží, jak uvádí dokument o budování finanční gramotnosti, „finančně zabezpečit sebe, svou rodinu a aktivně vystupovat na trhu finančních produktů a služeb.“ Vzdělávací program pro základní školy ale konečnou podobu zatím nemá. „Se začleňováním základních škol se počítá při nejbližších úpravách tohoto dokumentu,“ uvedla tisková mluvčí MŠMT Tereza Brůchová.

Podobu toho, jak má finanční vzdělávání vzdělávání vypadat, určí ministerstvo v Rámcových vzdělávacích programech. Školy si ale budou muset samy rozvrhnout látku do jednotlivých předmětů. Finančním vzdělávání pak budou učit ti, kdo projdou odborným školením. Ta ministerstvo podle Brůchové plánuje už na září 2008.

Jaroslavu Mlčochovi se ovšem nelíbí, že by děti měli učit jen proškolení pedagogové. Podle něj by studenty měli vyučovat odborníci z praxe. Po řadě let, kdy se snaží prosadit vyučování finanční gramotnosti na školách, je ale skeptický. „Chtěl bych, aby o financích lidé přemýšleli a například se příliš nezadlužovali,“ uzavírá Mlčoch.

Anketa

Chtěli byste, aby se vaše dítě učilo o bankovních produktech, akciích či fondech?

Ministerstva školství a financí však postupují vlastními kroky. K těm patří i sledování celého procesu změn. „Realizace finančního vzdělávání se bude vyhodnocovat například výzkumy veřejného mínění,“ tvrdí Milan Šimáček, náměstek Ministerstva financí ČR. Poslední průzkum, který proběhl v létě 2007, ovšem prokázal, že řada dospělých má problém i s počítáním výnosů v procentech. Nemělo by se proto zanedbávat ani další vzdělávání po ukončení studia. „Mnoho práce bude v budoucnu odvedeno také na poli celoživotního vzdělávání, kde se předpokládá zásadní role tržních a dalších subjektů a spotřebitelských organizací,“ dokresluje Šimáček.

Jakou formou by se děti měly učit o světě financí? Dá se tomu naučit, nebo se musí lidé starat sami?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2008 19:30, TVK

V porevolučních letech se vyrojila spousta různých návrhů na různé předměty nebo bloky, které by se podle navrhovatelů měly projevit v osnovách. A tohle je zase další a se spoustou ještě někdo přijde. Bude pak na školách vůbec prostor, na "normální" předměty? Bohužel nevím, nakolik se základní nebo střední školství za posledních 15 let změnilo, ale já si jej pamatuji z velké části jako mechanickou výuku faktů, které stačilo bez hlubší znalosti věci odříkat. Pochopení se příliš nevyžadovalo, stejně jako indiviualita.

Podle mne stačí vést žáky na ZŠ a SŠ obecně k samostatnosti a pochopení několika málo naprosto základních principů, které jsou základem pro pochopení "nádstavby". Když se mechanicky naučím nádstavbu, tak mi to je k ničemu. A v případ "finanční gramotnosti" se jedná o naprosto banální věci jako je sčítání / odečítání (= vydělám / utratím), procenta a složené úrokování (= zaplatím). Bohužel, tyhle věci často momentálně nechápou ani lidé s VŠ, i když je to o používání obyčejného selského rozumu. Myslím, že tohle lze řešit ve standardní výuce matematiky, kde se lze zařadit "praktické" a podle mne i pro děti zajímavé příklady z reálného života (půjčka na dovolenou, koupě LCD neboPlaystation na splátky, simulací investice atd. atd.). To, že lidé nemají finanční vzdělaní často není taková tragédie jako to, že spousta z nich zřejmě neumí číst (p.a. malým písmem dole), neumí obecně hájit své zájmy a práva a příliš důvěřuje těm, ktří pracují na základě zisku (podepíšu aniž si přečtu nebo proberu s někým, kdo tomu rozumí a komu můžu důvěřovat). Přitom stačí jediné, naučit děti principu odpovědnosti a samostatnosti (Nevím - Zeptám se, Když se nezeptám - Raději nic Nesjednávám,. A když sjednám - tak se pak nedivím ...)

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 4. 2008 9:35, Hráč

Ve škole získají žáci akademickou gramotnost(tedy číst,psát,počítat apod),na SŠ a VŠ svoji profesní gramotnost-tedy co budou vesměs jako zaměstnanci dělat. Peníze jsou ale běžným a nezbytným prostředkem u ž od mládí pro každého, takže proč o nich nevědět co nejvíce už od momentu jejich používání?Jeden předmět na toto zaměřený, ovšem atraktivně realizovaný,položí základy hospodaření s penězi na mysli každého dítěte. Zda to pak zrealizuje ve svém životě ke svému prospěchu, to už je jeho problém. Dveře do jiného života se mu však otevřely! Když sleduji , kolik lidí se neustále zbytečně zadlužuje na cokoliv v životě zbytného, utvrzuje mne to v názoru, že finanční gramotnost položená v dětství je pro další život rozhodující. Život sice ,,naučí", někoho však pozdě nebo už se ztrátami. Tak proč je neminimalizovat?

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak banky dokážou finančně poradit

3. 4. 2008 | Jakub Vytlačil | 6 komentářů

Jak banky dokážou finančně poradit

České banky čím dál víc inzerují, že klient u nich najde pomoc s řízením svých osobních financí. Podívali jsme se proto na kvalitu jejich poradenství. Začíná tak cyklus testů pěti českých... celý článek

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

25. 3. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

V roce 2007 se majetek ve fondech zvětšil o více jak 16 procent. Touha Čechů neztratit vložené peníze a reklama zajistily největší růst fondům fondů a zajištěným. Ačkoli nálada na trzích... celý článek

Jak zbohatnout čtením křivek

14. 3. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Jak zbohatnout čtením křivek

Nějak se v tom ztrácím, prohlásil účastník semináře společnosti Czechwealth o technické analýze a odešel. Ostatní vydrželi až do konce. Většinou proto, že obchodování na finančních... celý článek

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí I

11. 3. 2008 | Michal Špaček

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí I

Bankéř Jay Cooke měl velké štěstí. Nebylo mu ani třicet, když se stal partnerem velké filadelfské banky. Pak zbohatnul na ozdravování železničních společností. Během občanské války... celý článek

Nový projekt na podporu finanční gramotnosti

5. 2. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Nový projekt na podporu finanční gramotnosti

Informovaný člověk se nezadluží tak, aby nemohl úvěry splácet, a bude mít větší zájem o finanční produkty. Tato logika stojí za iniciativou ministerstva financí a České bankovní asociace... celý článek

Partners Financial Services