Do které banky si jít pro účet „zdarma“

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 2. 4. 2008 | 17 komentářů
Do které banky si jít pro účet „zdarma“
Mít běžný účet bez poplatků není pořád v Česku obvyklé. Zatím ho nabízí jen polská mBank a záložna FIO. U ostatních bank musí klienti splnit řadu podmínek, aby na účet „zdarma“ dosáhli.
Účet vedený zdarma není v Česku vysloveně doménou pouze benjamínka tuzemského trhu, mBank. Za určitých podmínek nabízejí účet bezplatně i v dalších bankách. Jako skoro vše, co je zdarma, mají i tyto účty svá „ale“. Téměř všude si u účtu zdarma něco účtují. Proto zatím polská mBank na českém trhu nemá vysloveně přímé konkurenty na poli nulových poplatků pro běžné klienty.

Zdarma může být pro klienty u řady bank například už jejich první účet v životě. Bezplatné pro ně může být nejen založení a vedení takového účtu, ale stejně tak i vklady a výběry, výpisy a výběry z bankomatů. Jedinou „drobnou“ nevýhodou tohoto typu účtu ovšem je, že je určený jen pro klienty do 15 let. Jedná se o takzvané dětské účty. Nabízí je třeba Komerční bankajako Dětské konto, ČSOB pod názvem Dětské konto Slůně a Česká spořitelnajako X konto. V Komerční bance mají nejmladší klienti k dispozici zdarma také mezinárodní platební kartu Maestro se všemi výběry v rámci sítě Komerční banky i změnou PIN a zasíláním výpisů. U konkurenční ČSOB to je podobné, jen s omezením výběru z bankomatu na čtyři měsíčně. Česká spořitelna povoluje zdarma výběry jen dva. Platební kartu obě prvně jmenované banky vydávají dětem už v osmi letech, u České spořitelny až v deseti.

Další skupinou, která může využívat výhodná a do určité míry i bezplatná konta, jsou mladí lidé od 15 let a studenti. Po teenagerech banky zpravidla potvrzení o studiu k založení konta nepožadují. Zhruba od 19 či 20 let už ale musí každý majitel takového účtu studium doložit. Výhodné studentské konto může každý student využívat jen do určitého věku. Česká spořitelna s programem Student+ a Komerční banka s G2 kontem mají hranici 30 let a student musí být v řádném denním studiu. ČSOB také zvýhodnění poskytuje jen studentům prezenčního, denního studia, a to do 28 let.

Studentská konta mají kromě běžných základních výhod dětských kont zpravidla k dispozici i kontokorent a často svým držitelům umožňují vzít si bez poplatku i půjčku. Transakce zdarma banky poskytují studentům jen omezeně. Aby si banky mladé klienty ještě více zavázaly k loajalitě (až se dostanou do produktivního věku), nabízejí jim k řadě bezplatných služeb u studentských účtů i další výhody. Komerční banka například mladým klientům dává bonus na ISIC kartu a vyjednala slevy u programů Student Agency či školící společnosti Tutor. Česká spořitelna zase účet nabízí i studujícím na zahraničních vysokých školách a cizím studentům v Česku.

Pro nestudující dospělé existuje účet s minimem poplatků třeba u Bawag Bank. S jejich IQ kontem získá klient zdarma založení, vedení i zrušení účtu, měsíční výpis a zřízení trvalého příkazu či inkasa. Převod v rámci banky je také zdarma. Výběry z bankomatů ale už klient platí, protože banka nemá vlastní bankomatovou síť. Výběr je nicméně cenově relativně výhodný 6,50 Kč za výběr kdekoli v Česku. Jedinou podmínkou pro založení účtu je vklad 100 korun. Banka má však omezenou síť poboček, což třeba vklady v hotovosti komplikuje.

K dalším tuzemským účtům, které mají atributy bezplatného účtu, patří eKonto od Raiffeisenbank. Hlavní podmínkou pro získání tohoto účtu zdarma, je ovšem měsíční příchozí platba ve výši 25 tisíc korun, půlmilionová hypotéka nebo alespoň stejně vysoké úspory či investice v této bance. Bez splnění uvedených kritérií je minimální poplatek za vedení účtu podle ceníku 24 korun a platí se pak i za další služby. U eKonta tedy klient může získat zdarma běžný účet s měsíčními výpisy, spořící účet (úročení 3,5 % ale platí až od milionového zůstatku na účtu), kontokorent i dvě platební karty se dvěma výběry měsíčně. Banka sice neúčtuje příchozí platby, odchozí „ale“ ano. Za jakýkoli příkaz či inkaso klient platí jednotný poplatek 2,90 koruny.

Také Komerční banka má prostřednictvím dceřiné společnosti Modrá pyramida variantu účtu zdarma. Jenže pro získání Modrého konta nebo Modrého konta Plus musí mít klient již některý z produktů Modré pyramidy a posílat si měsíčně na účet minimálně 15 tisíc, respektive 25 tisíc korun u varianty Plus. Zřízení trvalých příkazů a povolení inkasa SIPO poskytuje zdarma jen do třech měsíců od založení účtu. V rámci každého z těchto dvou účtů nabízí Modrá pyramida zdarma i platební kartu, bezplatně vybírat z bankomatu KB může klient měsíčně vždy jen jednou.

Anketa

Změnili jste někdy banku kvůli službám zdarma?

V další kategorii účtů zdarma jsou v Česku ty, které banky poskytují movitějším klientům. Tito klienti mají účet a řadu služeb s ním spojených kompletně zdarma, ovšem jedině za předpokladu vysokého zůstatku na účtu nebo při vysoké investici či hypotéce v rámci banky. Takový účet má třeba ČSOB jako Exkluzivní konto. Podobně orientovaná je i v Česku nová bankovní služba Premiér od HSBC, třetí největší bankovní a finanční skupiny na světě. Pro získání obou zmíněných účtů musí klient u banky mít uložen nebo investován minimálně milion korun nebo stejný ekvivalent v jiné měně. Při nesplnění tohoto požadavku stojí účet u ČSOB 400 korun, v HSBC 750 korun měsíčně. Ještě letos by prý HSBC měla v Česku nabízet účet zdarma i klientům s menším než milionovým zůstatkem na účtu.

Kategorii účtu zdarma pro širokou klientelu se v Česku nejvíce blíží nabídka již zmiňované polské banky mBank a některých družstevních záložen, jako třeba FIO. U obou těchto společností klient získává zdarma nejen vedení účtu a platební kartu, bez poplatků je zpravidla i většina transakcí na účtu. U FIO ovšem klient platí za výběr z bankomatu v rámci sítě ČSOB 6 korun, jinde 30 korun. U mBank platí klient až za čtvrtý a každý další výběr z bankomatu 19 korun. Kdo chce tedy na poplatcích s běžným účtem maximálně ušetřit, jsou nejvýhodnější volbou na českém trhu právě účty u těchto dvou finančních institucí.

Využíváte některý z účtů „zdarma“ také vy? Jaké máte s ním zkušenosti? Je opravdu zdarma?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+81
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2008 9:33, dejv

Rodic: presne jsi to vystihl

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2011 10:05, Šach

FÍÍÍ . . . a peníze jsou fuč!
JOO banka.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance

21. 3. 2008 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance

Více než 40 let používají Češi SIPO, Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva. Platí jím koncesionářské poplatky i služby organizacím. S tím, jak se na tuzemském trhu rozšiřuje nabídka... celý článek

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

13. 3. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

Mít mnoho půjček se může prodražit. Klient platí poplatky za úvěrové účty, u jednotlivých půjček i různě vysoké úroky. Banky nabízejí možnost takové půjčky sloučit do jedné a ušetřit.... celý článek

mBanka začíná inspirovat i velké banky

5. 3. 2008 | Věra Tůmová | 32 komentářů

mBanka začíná inspirovat i velké banky

Velké tuzemské banky se tváří, že polská mBank je nemůže ohrozit. Přesto se některé z nich už letos nechají inspirovat hypotékou této internetové banky. Kdy je inspiruje i ke snížení... celý článek

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Partners Financial Services