Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 21. 3. 2008 | 21 komentářů
Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance
Více než 40 let používají Češi SIPO, Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva. Platí jím koncesionářské poplatky i služby organizacím. S tím, jak se na tuzemském trhu rozšiřuje nabídka účtů bank, roste i zájem klientů změnit banku. Přechod jinam, ale znamená i změnu příkazů i inkas. Změna SIPO chvíli trvá.

Najít si pro sebe nejvýhodnější bankovní účet na tuzemském bankovním trhu může už dnes představovat významnou úsporu peněz. Změna banky či účtu až tak složitý proces není, jen je třeba pamatovat na zajištění všech pravidelných plateb (viz Desatero jak snadno změnit banku). Vedle trvalých příkazů má ovšem řada klientů bank ke svému účtu navázáno i takzvané SIPO, tedy Soustředěné  inkaso plateb obyvatelstva. Při úpravě tohoto inkasa či jeho převodu do jiné banky je třeba často počítat se speciálními poplatky i určitou časovou prodlevou než nová úprava začne platit.

Co je to SIPO

SIPO umožňuje pravidelně platit koncesionářské poplatky, či služby organizacím (nájemné, plyn, voda, pojistné atd.) za více služeb najednou v rámci jen jedné platby. Za zaplacení SIPO si přitom pošta či banka účtuje jen jeden poplatek, ať už toto inkaso zahrnuje jednu či deset položek, zatímco při platbě každé položky zvlášť se poplatek násobí počtem realizovaných plateb. Každému nositeli spojovacího čísla současně odpadá i starost zařizovat úhradu jednotlivých plateb. Jediné co musí zabezpečit je zaplacení celého SIPO včas. Kdo si to automaticky nastaví přímo na svém účtu, má obvykle po starostech, musí tam mít jen dostatek peněz. Platit SIPO je ovšem možné za poplatek i na poště či přímo poštovnímu doručovateli.

Tomu, kdo chce převést SIPO z jedné banky do druhé, zpravidla stačí přinést do nové banky jen původní přehled plateb. „Na přepážku České spořitelny je třeba přinést jen poslední "Rozpis bezhotovostní platby SIPO", který klient obdržel z České pošty. Na jeho základě klientovi založíme souhlas s inkasem pro platbu SIPO. Klient si souhlas s inkasem ale může založit také sám prostřednictvím internetbankingu Servis 24. Informaci o založení SIPO v jiné bance Česká pošta obdrží vždy k 25. dni v měsíci. Pro příští inkasní období si pošta aktualizuje databázi a spojovací číslo SIPO zařadí do souboru předpisů plateb té jiné banky,“ popisuje Pavla Plachá z externí komunikace České spořitelny. Klient tak i podle Martiny Lambert z Bawag bank nemusí o novém bankovním účtu, ze kterého se strhává SIPO, informovat ani Českou poštu, původní banku ani obchodního partnera, kterému přes SIPO platí za jeho služby.

Vlastní založení i zrušení inkasního příkazu SIPO na bankovním účtu už pak je zpravidla záležitostí okamžiku. Většina bank jej zvládne provést ihned a to ať už při osobním podání na přepážce, tak i při elektronickém zadání příkazu. Kdy se ale provede první či poslední platba související se SIPO závisí na termínech jednotlivých bank a na předpisu plateb České pošty. Například v ČSOB či Poštovní spořitelně se musí příkazy k založení SIPO podat do poloviny měsíce, aby se platba mohla bezhotovostně zúčtovat ke 14. dni v měsíci, případně k 21. dni pro ty, kdo neměli dostatek peněz na účtu v prvním termínu.

„Od 22. 3. 2008 se SIPO zruší ihned, pokud o to klient požádá. Zruším-li SIPO k 10. dubnu 2008, tak naposledy se zúčtovalo 14. nebo nejpozději v druhém termínu 21. března,“ vysvětluje Ivana Šaršová z tiskového oddělení ČSOB. Polovina měsíce je rozhodující i pro klienty Komerční banky a Citibank. „Aby se SIPO ještě stejný měsíc proplatilo, musí klient dát k tomuto inkasu příkaz do 15. dne v měsíci. V případě, že klient zruší SIPO třeba 10. den v měsíci, poslední platba z jeho účtu odejde 15. den, “ uvádí mluvčí Citibank Pavel Vlček.

Poplatky spojené se SIPO

Klienti UniCredit Bank, kteří chtějí zajistit platbu SIPO v termínu, musí podle tiskového mluvčího této banky Tomáše Pavlíka doručit svůj souhlas do 18. dne předchozího měsíce. Stejně to platí i pro zákazníky Raiffaisenbank. Klienti eBanky to musí stihnout ještě o den dříve. V České spořitelně je možné souhlas s inkasem pro platbu SIPO podat nejpozději ze všech oslovených bank. Stačí jej podat do 24. dne v měsíci (s ohledem na pracovní dny), aby banka příkaz provedla už následující měsíc. Česká pošta totiž 25. den přebírá takzvaný změnový soubor, podle kterého aktualizuje svoji databázi informacemi z banky. Pokud je tedy podle Pavly Plaché z této banky SIPO založené 10. března, bezhotovostní platba SIPO se poprvé provede až v dubnu. Zrušený souhlas s inkasem má ovšem podle Plaché v České spořitelně okamžitou účinnost. „Informaci o zrušení Česká pošta obdrží až zmíněný 25. den v měsíci a zohlední ji až pro následující inkasní období. Česká spořitelna již ale inkaso v daném měsíci neprovede, protože souhlas s inkasem klient zrušil,“ dodává Plachá.

Data, kdy banky strhávají klientům peníze z účtů kvůli SIPO, jsou někdy jiná než ta, do kdy je třeba zadat změny. Banky se musí řídit předpisem plateb České pošty a platby jsou tak vždy splatné maximálně 15. den v měsíci. Většinou banky mají také dva inkasní termíny. Kdo z klientů nemá na svém účtu dostatek peněz v prvním termínu (zpravidla v první třetině měsíce), má díky tomu ještě šanci, že mu banka inkasní příkaz provede v druhém termínu, pokud už tam bude mít peníze.

„Smluvně je banka zavázána částku vyinkasovaných plateb SIPO poukázat nejpozději do 15. dne inkasního měsíce. Pokud na den převodu plateb připadne den pracovního volna nebo pracovního klidu, je termínem převodu plateb předcházející pracovní den. Konkrétně v březnu 2008 byly platby SIPO z klientských účtů odúčtovány k 13. 3. 2008. České poště byla celková částka odeslána 14. 3. ráno (15. 3. byla sobota),“ doplňuje Plachá z České spořitelny. ČSOB a Poštovní spořitelna má oba inkasní termíny plateb SIPO totožné přímo s datem odesíláním prostředků na účet České pošty, konkrétně to je jeden pracovní den před 15. nebo 23. dnem v měsíci. Stejně to platí i v Bawag bank, kde se 15. den peníze strhávají z účtu a týž den se posílají České poště.

Klienti, kteří by si přitom chtěli ve své bance určit den, kdy se má inkaso SIPO strhávat z jejich účtu, mají smůlu. Všechny oslovené banky se shodují v tom, že to nejde. Musí se prý řídit takzvanými inkasními daty, tedy zmiňovaným předpisem plateb, který vyhotovuje Česká pošta. Tyto lhůty jsou přitom pevně dané.

Ceník plateb souvisejících se SIPO

Když se klient kterékoli z většiny tuzemských bank rozhodne dát souhlas s inkasem SIPO ze svého účtu, zpravidla za to nic neplatí. Tedy pokud tak učiní přes elektronické bankovnictví. Na přepážce ho tento příkaz bude někdy stát i několik desítek korun. Založení inkasa SIPO zpoplatňuje 39 korunami na přepážce třeba Komerční banka, v Raiffaisenbank to přijde klienta na dvacet korun a v UniCredit Bank na třicet korun. Za zrušení inkasa z účtu si už účtuje poplatky více bank, viz box Poplatky spojené se SIPO, naopak v Komerční bance to jde zdarma. Stále ještě nováček českého bankovního trhu mBank s bezpoplatkovou strategií platby SIPO plánuje zprovoznit ke svým účtům až v průběhu letošního roku. Část jeho budoucích klientů právě na tento okamžik již netrpělivě čeká.

Vlastní spojovací číslo k inkasu SIPO má v Česku dnes více než čtyři miliony lidí. Zhruba tři čtvrtiny z nich jej využívá kvůli ušetření času, zbývající milion chce tak především ušetřit, vyplývá to z výzkumu společnosti Median.

Jak moc je podle vás SIPO pro dnešního klienta bank zajímavé? Na které typy plateb jej využíváte?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+120
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 3. 2008 13:01, P.C.

Netřeba čekat na mBanku, ve Fio je SIPO zdarma už teď. A nejen to.

Zobrazit celé vlákno

+71
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 4. 2008 16:14, Marsilius

Myslím, že SIPO se rozhodně nepřežilo - výpis vám pošta může zasílat e-mailem a při placení přes SIPO šetříte za jednotlivé příkazy :-)

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

18. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

Výpis z účtu dostává do schránky stále ještě většina klientů tuzemských bank. Při vyřizování na přepážce dostanou další doklad. Za pár let to je pěkná kupa. Někdo vše vyhazuje, jiný... celý článek

České banky na internetu dohánějí Evropu

26. 11. 2007 | Věra Tůmová

České banky na internetu dohánějí Evropu

Velké tuzemské banky připravují modernizaci aplikací internetového bankovnictví. Kromě správy účtu bude možné brát si přes internet půjčky či investovat do podílových fondů. Banky rovněž... celý článek

Převedení běžného účtu mezi bankami bude jednodušší

21. 11. 2007 | Jan Stuchlík

Převedení běžného účtu mezi bankami bude jednodušší

Změnit banku by už nemusela být noční můra. Peněžní ústavy by měly přechod ke konkurenci samy klientům usnadnit. Třeba tím, že na jejich žádost převedou informace o trvalých platebních... celý článek

SIPO: kdo těží z vašich peněz?

25. 5. 2006 | Petr Šafránek | 3 komentáře

SIPO: kdo těží z vašich peněz?

Hradíte platby SIPO bezhotovostně, tedy prostřednictvím své banky? Pak jste asi zjistili, že peníze jsou vám z účtu strženy již třeba před polovinou měsíce. Splatnost tohoto lidově... celý článek

Partners Financial Services