Jak zbohatnout čtením křivek

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 14. 3. 2008 | 12 komentářů
Jak zbohatnout čtením křivek
Nějak se v tom ztrácím, prohlásil účastník semináře společnosti Czechwealth o technické analýze a odešel. Ostatní vydrželi až do konce. Většinou proto, že obchodování na finančních trzích, v němž jim může technická analýza pomoci, je jejich koníčkem.

„Už jsem na takovém semináři podruhé,“ spustil muž ve sportovním triku na otázku, jestli už má s takovým školením zkušenosti. Bylo devět ráno, sobota, a za několik minut začínal seminář o technické analýze, který měl poskytnout cenné rady o obchodování na finančních trzích. „Již pár let obchoduji. Mám nějaké zaběhnuté postupy a chtěl bych se naučit něco nového,“ vysvětlil, proč na seminář pořádaný společností Czechwealth přišel. Podobně na tom byla i většina ostatních účastníků. Chtějí na burze vydělat peníze a uvědomují si, že klíčem k úspěchu jsou informace. „Přivedl mě sem zájem o trhy, nějaké zkušenosti mám,“ říká další z asi padesátky posluchačů, který neváhal zaplatit za vstup na jednodenní variantu semináře přes čtyři tisíce korun.

Co je technická analýza

Technická analýza je zjednodušeně studium chování investorů a obchodníků na finančních trzích. Někdo ji nazývá vědou, někdo nesmyslem, někdo ji přirovnává ke křišťálové kouli. Mnoho známých akademiků, vědců a analytiků, kteří píší publikace o finančních trzích, často zastává názor, že technická analýza nemůže nikdy fungovat lépe, než náhodné vybírání akcií nebo komodit.

Nicméně na světě jsou stovky tisíc obchodníků i institucí, kteří se na trhy dívají především s pomocí technické analýzy a prokazatelně vydělávají peníze. Kdo má tedy pravdu?

Zdroj: Úvod skript o technické analýze, Ludvík Turek

Na rozehřátí zazněly vtipy o politicích a pár příkladů, proč je technická analýza dobrá. „Makléři z některých firem mnohdy neví, která bije,“ dodal na úvod o jejich znalostech technické analýzy Ludvík Turek, šéf společnosti Czechwealth, který seminář vedl. „Makléři obchodují podle fundamentů. Dám příklad. Goodyear Tire postihla ve čtvrtém čtvrtletí 2006 dvouměsíční stávka. Proto firma vykázala obrovskou ztrátu. Přesto její akcie stoupaly. Zřejmě proto, že stávka skončila. V následujícím čtvrtletí měla společnost podle odhadů vykázat ztrátu dva centy na akcii. Skutečnost byla 98 centů. Navzdory tomu akcie dále rostly. Ať mi to někdo vysvětlí podle fundamentu,“ upozorňuje Turek na záludnosti fundamentální analýzy, která odhaduje cenu akcií na základě skutečných ekonomických ukazatelů a postavení firmy na trhu. I když pro dlouhodobé investování její využití Turek úplně nezatracuje.

Technická analýza je naopak metodou odhadování budoucího vývoje cen finančních instrumentů, například akcií či komodit na základě údajů, které poskytuje trh. Jedná se hlavně o cenu, kolísavost kurzu (volatilitu) či objem uskutečněných obchodů. Na rozdíl od fundamentální analýzy nebere při rozhodování v úvahu politické faktory či ekonomické prostředí. K dosažení výsledků používá různé indikátory, které jsou počítány z dat, která poskytuje trh.

„Technická analýza má podle mého názoru příliš mnoho slabin na to, abych ji mohl považovat za plnohodnotný nástroj pro odhad budoucí ceny či vývoje akcie či indexu,“ myslí si Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus, ale přiznává, že ignorovat ji nelze. „Obecně si myslím, že technická analýza je vhodnějším nástrojem pro spekulativně zaměřené investory. Použitelná je u velmi krátkodobých obchodů či u aktiv, u nichž neexistuje či lze jen těžko zjistit fundamentální hodnota,“ dodává. „Pokud trh roste, tak investoři spíše věří fundamentům a hodnotám společnosti, které jim přináší, a naopak pokud trhy klesají, tak se investoři spíše dívají na technickou stránku trhu nebo konkrétní akcie a do popředí se pak dostává otázka "kam až?",“ říká Peter Čaputa, analytik BH Securities. „Technická analýza upřednostňuje spíše psychologii trhů,“ uzavírá.

Anketa

Jaká je podle vás odborná úroveň českých makléřů?

Na sobotní seminář přivedla některé účastníky i špatná zkušenost s makléři investičních firem.

„Už mě jednou vyšplouchli. Nemohl jsem je přesvědčit, aby můj kontrakt na bavlnu prodali. Pořád ho drželi a já na tom prodělal 80 tisíc dolarů,“ říká muž v obleku a vínové košili, když seminář o technické analýze přerušila krátká pauza na oběd. „Na dlouhou dobu jsem ztratil chuť obchodovat,“ dodává, „teď to chci zkusit znovu na vlastní triko.“

Po rychlém obědě a několika radách, jak udržet v dobré kondici krční páteř, pokračoval informační dril. Pohyby na trhu ovlivňují především velcí hráči, jako třeba velké banky a fondy. „Jde třeba o banky JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs. Trh se chová podle nich. Pokud člověk nechce prodělat, musí jít stejným směrem jako ony,“ říká Turek. Problém je, že informace, podle nichž by chování velkých bank a fondů poznal, není pro jednotlivce snadné získat.

Mezi přítomnými byli i lidé vyššího věku, kteří mají obchodování jako koníček. „Trochu obchoduji,“ potvrdil tuto domněnku starší pán o poslední přestávce, kdy se spousta účastníků snažila protáhnout moc dlouho sedící tělo. „Je to hezká věc,“ prohlásil o semináři, „ale za tu dobu, co se tím zabývám, jsem zjistil, že nejdůležitější je psychologie. Už mi párkrát něco nevyšlo a já jsem pak tratil na tom, že jsem se bál něco zkusit.“

„Nějak se v tom ztrácím,“ prohlásil  rezolutně muž s holí a odešel ještě před koncem. Byl jediný, kdo prchnul předčasně. Jeden seminář ovšem nestačí k pochopení celé problematiky technické analýzy. Navíc k jejímu osvojení je nutné další studium a hlavně praxe. „Nejde stihnout všechno, člověk se k tomu musí vrátit jako ve škole, a hlavně to zkoušet,“ popsal svůj dojem muž ve sportovním triku.

Zkoušeli jste někdy obchodovat s využitím technické analýzy? Jaké s ní máte zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 3. 2008 16:38, Milan Štěrba

Semináře zdarma od jakéhokoliv brokera nedoporučuji už jenom z jednoho důvodu - jejich zájem neni rozhodně váš profit, ale účet u nich a abyste dělal co nejvíce obchodů a tomu je i účelově přizpůsoben jejich výklad.

Knihy jsou fajn, ale je dobré mít už základní rozhled, abyste byl vůbec schopen to hrnoucí se množství informací roztřídit a zpracovat k užitku, aby se z vás nestal pouze pasivní čtenář, který neví jak s tim naložit na ostrém účtu . Proto bych dle vlastních zkušeností placené semináře rozhodně nezavrhoval.

+82
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2008 11:54, lukinluki

Citace - Jaromír Adámek / 14.03.2008 08:04

:), Jasně u pokročilých už je situace jiná a pokud obchoduji CCI a přijede tu Woodie, tak si na něj zajdu, ale nepůjdu na obecné semináře, když lépe poslouží kniha a ztracené peníze ve 100 obchodech.


když přijede Woody - další PR propagátor svých seminářů a svých knih a především svých stránek potažmo fóra, tak budou zase na stejném LOL :) proč by tam pokročilý šli? . . . spíš tam zajdou zase jen ti méně zkušení, co neumějí zadat CCI forum do vyhledávače

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Být milionářem? Luxus vykoupený dřinou

7. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Být milionářem? Luxus vykoupený dřinou

Když se řekne dolarový milionář, vybaví se většinou diamanty, luxusní auta, přepychová sídla, drahé dovolené. Jenže stát se milionářem obnáší tvrdou dřinu, odříkání, někdy i vzdělání.... celý článek

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

Ekonomika slábne, budou krachovat banky

3. 3. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Ekonomika slábne, budou krachovat banky

Předseda americké centrální banky Ben Bernanke řekl Kongresu na rovinu: "Je to horší, než jsme si dosud představovali, některé menší americké banky zkrachují."

Účet za hypoteční krizi ještě zdaleka není kompletní

25. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Účet za hypoteční krizi ještě zdaleka není kompletní

Velkým americkým bankám docházejí kvůli odepisování špatných hypoték a firemních dluhů peníze. Šance firem a domácností na nové úvěry se tak rychle snižuje. To by mohlo podkopat jejich... celý článek

Co pro drobného investora znamená, když má firma zisk

8. 2. 2008 | Petr Čermák

Co pro drobného investora znamená, když má firma zisk

Když se v novinách objeví, jakého zisku nějaká firma dosáhla za minulý rok, měl by zpozornět i drobný investor, který ukládá peníze do akcií. Vyložit si takovou zprávu ovšem může různě... celý článek

Partners Financial Services