Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 7. 3. 2008 | 3 komentáře
Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři
Koruna posiluje, ceny za léky zahraničních výrobců ale neklesají. Na plýtvání upozorňuje Česká lékařská komora: „Od ledna se kvůli tomu z veřejného zdravotního pojištění zbytečně utratilo 100 milionů korun.“

Přestože počet léků předepsaných na recept po zavedení poplatků ve zdravotnictví klesá, celkové výdaje za léky rostou. Tvrdí to Česká lékařská komora. „Léky jsou zbytečně drahé. Koruna posiluje, vůči euru se nynější kurz pohybuje kolem 25 korun. V cenách léků z dovozu se to ale nepromítá, léky nezlevňují. Jen dosavadní dva měsíce pasivity zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví stály systém veřejného zdravotního pojištění přibližně 100 milionů korun,“ tvrdí prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podle vyjádření prezidenta České lékařské komory je příčinou tohoto plýtvání skutečnost, že stále plátí vyhláška ministerstva zdravotnictví z dubna 2007, která stanovuje maximální prodejní ceny léků. „Ta byla připravována na přelomu let 2006 a 2007, u řady léků vycházela z cen ve Španělsku, Francii a několika dalších zemí. Na koruny je přepočítávala kurzem 28,30 korun za euro. Vzhledem k tomu, že euro nyní stojí přibližně 25 korun, je neomluvitelné, když zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví tuto minimálně jedenáctiprocentní změnu kurzu koruny vůči euru přehlížejí,“ míní Kubek.

O cenách léků rozhoduje od ledna 2008 Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), a to ve správním řízení, které trvá několik měsíců. Návrhy na snížení nebo zvýšení úhrad za léky předkládají SÚKL výrobci léčiv a zdravotní pojišťovny. Každá žádost o úpravu ceny musí být přitom dostatečně zdůvodněna.

„Tvrzení České lékařské komory není podložené. Podle našich zjištění průměrná cena léčivých přípravků pro konečného spotřebitele za rok 2007 ve srovnání s rokem 2006 vzrostla o 6 procent, z 184,30 Kč na 195,80 Kč. To bylo způsobeno především častějším používáním nových, vysoce inovativních, a tedy i dražších léčiv. Změna kurzu se do cen léčiv mohla pozitivně projevit. Nikde totiž není řečeno, že musí vždy dosáhnout povoleného maxima,“ říká ředitel SÚKL Martin Beneš.

Státní ústav pro kontrolu léčiv zahájil k 5. březnu 2008 téměř na dvě stovky řízení o změně ceny léků, několik žádostí předložila také Všeobecná zdravotní pojišťovna. „Předpokládáme, že tyto naše žádosti by měly pojištovně zajistit roční úsporu v řádu 300 milionů korun,“ říká mluvčí VZP Jiří Rod s tím, že další žádosti bude pojišťovna předkládat u léčiv, jejichž cena bude v České republice vyšší, než v jiných zemích EU. V těchto případech by byla případná úspora nezpochybnitelná. „Nemůžeme to ale udělat do okamžiku, než začne platit příslušná vyhláška. Problém je rovněž v tom, že žádosti o stanovení výše a podmínek úhrad se podávají pro každou lékovou formu léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely jednotlivě. To by znamenalo několik tisíc správních řízení,“ poznamenává Jiří Rod.

„Správní řízení jsou založena na porovnání cen pro konečného spotřebitele ve všech členských zemích EU, s využitím přepočtu dle průměrného kurzu koruny uváděném ČNB, za poslední 3 měsíce,“ vysvětluje mluvčí SÚKL Veronika Petláková. Ze zákona má SÚKL povinnost provést revizi cen jedenkrát ročně.

Měl by stát více regulovat ceny léků a dohlížet tak i na to, aby při posilování koruny klesala i prodejní cena léků z dovozu? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

29. 2. 2008 | Eva Sovová | 12 komentářů

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

Čtvrtině seniorů žijící v domovech důchodců nezbývá z kapesného dost peněz na zaplacení regulačních poplatků. Na osobní útratu mají někteří z nich jen pár stokorun na měsíc. Úlevy se... celý článek

Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily

15. 2. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily

Poplatky ve zdravotnictví pacienty od návštěv u lékaře neodrazují. Mírný pokles hlásí jen někteří obvodní lékaři a pohotovostní služba. Vinou zákonodárců se ovšem poplatky platí i za... celý článek

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

4. 2. 2008 | Eva Sovová | 8 komentářů

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

V další recenzi produktových novinek jsme se zaměřili na Českou pojišťovnu (ČP). Nová pojistka ČP Zdraví chrání pro případ hospitalizace a kryje denní šedesátikorunový poplatek za pobyt... celý článek

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

10. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

Poplatky za výdej léku v lékárně se staly realitou a pacienti se snaží šetřit. Žádají lékaře o předpis léku až ve třech baleních. U levných léků na předpis si mohou od lékaře nechat... celý článek

Partners Financial Services