Jak se stát hrdým majitelem akcie

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 29. 2. 2008 | 12 komentářů
Jak se stát hrdým majitelem akcie
Investorů do akcií je v Česku stále víc. Každý nováček se musí rozhodnout, prostřednictvím kterého obchodníka s cennými papíry bude akcie nakupovat a prodávat. Celkem je má k dispozici čtyřicet pět. Liší se poskytovanými službami i poplatky.

Mít akcie energetické firmy ČEZ, to stojí za to. Jejich cena se dlouhodobě pohybuje především jedním směrem – vzhůru. Navíc rok od roku vykazuje firma větší a větší zisk, loni ČEZ vydělal skoro 43 miliard korun. Dividenda pro držitele akcií proto nejspíš letos bude tučná.

Kdo může v Česku obchodovat s akciemi

A&CE Global Finance
ATLANTA SAFE, a.s.
ATLANTIK finanční trhy, a.s.
BAWAG Bank CZ a.s.
BH Securities a.s.
BODY INTERNATIONAL BROKERS a.s.
BÖHM & partner a.s.
brokerjet České spořitelny, a.s.
Burzovní společnost pro kapitálový trh, a.s.
CAPITAL PARTNERS, a.s.
Citibank a.s.
Colosseum, a.s.
Conseq Investment Management,a.s.
CYRRUS, a.s.
Česká spořitelna, a.s.
Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s.
Československá obchodní banka, a. s.
ČSOB Asset Management, a.s.,
eBanka, a.s.
EFEKTA CONSULTING, a.s.
FINANCE Zlín, a.s.
Fio, burzovní společnost, a.s.
GARFIELD a.s.
GAUDEA a.s.
GE Money Bank, a.s.
Global Brokers, a.s.
ING Investment Management (C.R.), a.s.
J & T BANKA, a.s.
KEY INVESTMENTS a.s.
Komerční banka, a.s.
Merx, a.s.
Patria Direct, a.s.
Patria Finance, a.s.
Pioneer Asset Management, a.s.
PPF Asset Management a.s.
PPF banka a.s.
PROVENTUS Finance, a.s.
Raiffeisenbank a.s.
RSJ Invest, a.s.
SARF a.s.
UniCredit Bank Czech Republic, a.s.
Volksbank CZ, a.s.
WEST BROKERS a.s.
WOOD & Company Financial Services, a. s.
Živnostenská banka, a.s.

Možností jak se nejen k akciím ČEZu dostat má dnes dobrý investor docela hodně. Společností, které mají k obchodování s cennými papíry povolení od České národní banky a dokážou investorovi nákup zprostředkovat, působí v Česku čtyřicet pět.

Řada společností nabízí nákup a prodej nejen domácích titulů, ale i akcií obchodovaných na zahraničních burzách. Takže mít v portfoliu třeba akcie finské Nokie či amerického Apple nemusí být až tak složité. „Naši klienti mohou obchodovat na burzách ve střední a západní Evropě a v Severní Americe,“ říká Martin Kodýdek, ředitel společnosti Patria Online. Z oslovených brokerů nenabízela zahraniční obchodování pouze Česká spořitelna, která ho ale plánuje zavést v průběhu roku.

Svého brokera by si měl investor vybírat jednak podle rozsahu služeb, které poskytuje, a jednak podle poplatků, které si za ně účtuje. Obchodníci s cennými papíry totiž nenabízejí pouze nákup a prodej akcií, ale umí zprostředkovat i jiné instrumenty, třeba dluhopisy, investiční certifikáty, nebo rizikovější nástroje jako futures, či investice do komodit.

Mnoho společností nabízí i poradenství, případně osobního makléře, který sleduje stav klientových investic a informuje o zajímavých příležitostech, samozřejmě nemá právo sám bez vědomí klienta uskutečňovat obchody. Některé firmy umí i tzv. asset management, tedy správu portfolia, kdy klient svěří své finanční prostředky makléři, který se o ně stará a zhodnocuje je. Investor vidí jen výsledek.

Obchodník s cennými papíry může na žádost klienta nakupovat a prodávat akcie na základě koncesionářské smlouvy. K jejímu sepsání potřebuje klient občanský průkaz a číslo bankovního účtu. Broker zařídí i registraci a zřízení účtu klienta ve Středisku pro cenné papíry. Tu klient potřebuje, pokud chce obchodovat s akciemi, které byly vydány v Česku. Registrace stojí 150 korun.

Brokerům se platí za uskutečněný obchod. Poplatková politika jednotlivých obchodníků se mírně liší. Záleží i na ceně, které si za transakce účtuje burza. Poplatky za nákup v systému SPAD pražské burzy, kde se nakupuje v lotech, se pohybují do 0,5 procenta. Velikost lotu se pro jednotlivé tituly liší a pohybuje se od stovek do tisíců kusů. Jde proto o velké investice v řádu až milionů korun.

Cena za nákup v systému kontinuálního režimu (KOBOS) pražské burzy je od půl procenta do procenta. V tomto systému se dá koupit a prodat třeba jen jeden kus akcie.

Poplatek se různí i podle toho, jakým způsobem klient obchodníka o nákup požádá. Elektronické zadávání příkazu má nižší poplatky než osobní pokyn či zavolání do call centra. Stejně tak je v souvislosti s poplatky dobré zvážit efektivitu investice. „S ohledem na poplatky nedoporučujeme investovat méně jak deset tisíc korun,“ myslí si Kodýdek. „Částka by měla být efektivní vůči výši poplatku,“ říká Petr Pokorný z Bawag Bank. Vyplývá to z toho, že kromě procentních částek si obchodníci s cennými papíry stanovují i minimální (případně i maximální) částky, které musí klient zaplatit bez ohledu na výši investice.

Například společnost Patria má při internetovém podání žádosti o nákup akcie poplatek při nákupu do 100 tisíc kourn 0,7 procenta z investované částky s povinným minimem 100 korun, burzovní společnost Fio 0,6  procena  s minimem  60 Kč. RM-SYSTÉM v režimu Easyclick, kde mají jednotlivé akcie stanoveny různě velké loty, od 10 až po stovky kusů, nabízí poplatek 0,39 procenta. Pokud by si investor chtěl v RM-SYSTÉMu koupit počet kusů dle vlastního uvážení, poplatek je 0,43 procenta plus 120 korun.

Jak nakupujete akcie - prostřednictvím makléře, nebo přímo v nějaké internetové aplikaci? Která varianta je lepší? Podělte se o zkušenosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 2. 2008 10:06, stowaway

Mně to přijde příliš jednoduché - tak pro ty žáky 8. třídy...Možná by bylo lepší ukázat možnosti na modelovém příkladu - tedy - mám volných 100000 Kč a chci je investovat do akcií - třeba toho ČEZu, to už je jedno...A následuje popis s tabulkou, co je třeba udělat, jak, přes koho a za kolik...Informační hodnota takového článku by byla rozhodně větší...

+86
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2008 14:39, Václav

Dnes se zavádí na RM-Systém v Praze prodej amerických akcií Intel, Microsoft, Coca-Cola, Exxon Mobil, akcie které jdou v dolaru 5 let vodorovne a v euro i v korune tedy stále s kopce, nebot dolar ztrácí kázdý rok v euro i v korune asi -10%. Asi 2000 byl dolar s euro 1:1, dnes jsou za 1 euro 1,5 dolaru, za pár let budou za 1 euro 2 dolary a dlouhodobe se ocekává, ze spadne dolar na nulu, nebo 5 dolaru za 1 euro. Optimisti ocekávají, ze americké hospodárství poroste letos +0%. Nemá význam ztráceti dlouhodobe s akciemi z USA a kdo obchoduje krátkodobe, tomu se ty ztráty pádem dolaru mohou po cástech naskládati taky na -10% za rok. Meli radeji zavésti na RM-S akcie z DAXu, jako Adidas, Daimler, Deutsche Bank, Siemens a britské banky Barclays a Royal bank of Scotland.. . .. . . . . . . . . http://nr1a.com/AKCIE

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

6. 2. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

Jak se člověk stane spekulantem? Stejně jako se nevinné děvče dostane k nejstaršímu řemeslu na světě. Začne ze zvědavosti, pak z toho má špás a nakonec u toho zůstane pro peníze. To... celý článek

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Wallstreetská čarodějnice: Nejbohatší žena světa

12. 12. 2007 | Michal Špaček | 2 komentáře

Wallstreetská čarodějnice: Nejbohatší žena světa

V době, kdy velký byznys a burzovní spekulace byly výsadou mužů, se díky promyšleným investicím a odříkání stala Henrietta Greenová nejbohatší ženou světa. Ve druhé polovině 19. století... celý článek

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

30. 11. 2007 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

Typický český investor je osoba konzervativní, která hledá možnost lepšího zhodnocení peněz v investičních fondech. Ty prý kombinují přijatelnou míru rizika a výnosu a jsou bezpečnější... celý článek

Sedm rad, jak investovat do akcií

9. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Sedm rad, jak investovat do akcií

Řídit se při investování do akcií tradičními pravidly a poučkami se nemusí vždy vyplatit, upozorňuje analytická a investiční společnost Morningstar. Nesledujících sedm rad vás může... celý článek

Partners Financial Services