Jak vypadá desetitisícikoruna

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 27. 2. 2008 | 1 komentář
Jak vypadá desetitisícikoruna
Padělků českých bankovek ubývá a od pravých se dají většinou snadno rozeznat. Penězokazci se nyní zaměřují hlavně na tisícovky a pětistovky. Objevují se ovšem zdařilé napodobeniny eurobankovek a dolarů.

Falšovat české bankovky a mince se padělatelům nejspíš již tolik nevyplácí. Vloni bylo v Česku zadrženo celkem 2069 padělaných českých bankovek, což je o o 4 203 méně než v roce 2006. „Drtivá většina těchto zadržených padělků byla vytištěna na inkoustových tiskárnách, jejich kvalita byla méně zdařilá a daly se rozpoznat na první pohled. Padělání se přesunulo do nižších nominálních hodnot. Nejčastěji se loni falšovaly tisícikoruny a pětistovky, zatímco v roce 2006 se padělatelé zaměřovali hlavně na pětitisícové a dvoutisícové bankovky. U mincí jsou nejčastěji padělány pětikoruny a dvoukoruny,“ říká vrchní ředitel a člen bankovní rady České národní bankyPavel Řežábek. V 82 případech vloni penězokazci bankovky pozměnili, kdy třeba připsáním nuly povýšili tisícovku na hodnotu deset tisíc korun českých.

Zdroj: ČNB

Policie minulý rok zadržela 249 kusů pozměněných nebo padělaných bankovek, což bylo o 4595 méně než v roce 2006. Zbytek zjištěných padělků odhalily obchody či banky. „Doufáme, že padělatelé již o českou měnu nemají takový zájem a česká koruna není pro ně tak lukrativní, jako například euro nebo dolary,“ poznamenává Pavel Řežábek.

Všechny zadržené padělky dostávají známky jako ve škole podle své nebezpečnosti. Celkem 148 českých padělků bylo neumělých a dostalo pětku, 1805 kusů bylo oznámkováno čtyřkou jako méně zdařilé, 17 zdařilých kusů získalo trojku a 99 falzifikátů bylo označeno dvojkou jako nebezpečné.

Podle Pavla Řežábka se nyní přesouvá zájem padělatelů na evropskou měnu. „Počet padělků eura, které byly loni zadrženy na našem území, se opět mírně zvýšil. Zachyceno bylo 806 kusů a většina z nich byla nebezpečná a zdařilá. Padělatelé je vyrábějí především tiskovou technologií a rozpoznat je od pravých již není tak snadné,“ upozorňuje Řežábek.

Co jsou nepravé peníze

Padělané peníze
Jakékoli reprodukce (kopie) peněz vyrobené za účelem jejich udání do oběhu namísto pravých peněz.

 

Pozměněné peníze
Jakkoli upravené peníze za účelem jejich udání do oběhu jako peněz vyšší hodnoty.

 

Napodobeniny peněz
Jakékoli reprodukce (kopie) peněz vyrobené za jiným účelem než udání do oběhu namísto pravých peněž (např. divadelní a filmové rekvizity, reklamní a upomínkové předměty, učební pomůcky apod.).

Zdroj: ČNB

Dlouhodobé posilováním koruny vůči dolaru se podle Řežábka promítlo i do skutečnosti, že o dolar v Česku již není takový zájem, v republice koluje méně dolarových bankovek a tím se na české území dostává i méně padělků. „Padělky dolarů jsou však velmi nebezpečné. Stejně jako u eura převládá tisk nad ostatní padělatelskou technikou,“ zdůrazňuje Pavel Řežábek s tím, že penězokazcům se podařilo vyrobit dolarová falza na jedničku ve 27 případech a na dvojku u 32 zadržených kusů. Dalších 187 padělků bylo velmi zdařilých a dostalo stupeň nebezpečnosti tři.

Česká národní banka upozorňuje, že se do Česka nyní dostává i značné množství napodobenin bankovek, tedy reprodukcí skutečných peněz, které jejich majitelé nechtějí uvést do oběhu. „Vloni to bylo celkem 111 966 kusů. Šlo zejména o napodobeniny stodolarových bankovek, které byly vyrobeny v zahraničí a dovezeny do České republiky vietnamskou komunitou k náboženským účelům,“ říká Pavel Řežábek. Dosud neznámý je také původ 47 kusů jednobarevných napodobenin české tisícikoruny.

Podle odborníků České národní banky je řada napodobenin úsměvná a dá se od pravé bankovky ihned rozpoznat. Ti, kdo se snaží napodobeniny vyrobit třeba jako dárek k narozeninám, musí dodržet pravidla pro reprodukci bankovek a mincí, jež stanoví vyhláška České národní banky číslo 553 z roku 2006. Jednostranná reprodukce má mít třeba jiný rozměr než oboustranná a na výrobu musí být použit materiál, který se nedá zaměnit s bankovním papírem. Neznalost vyhlášky přitom nikoho neomlouvá. Kdo pravidla nedodrží, může se dostat do střetu se zákonem.

Dáváte si pozor, jako bankovky máte v peněžence? Nebo spoleháte na to, že k vám se padělky dostat nemohou?

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč korunu nejspíš čeká pád

21. 2. 2008 | Petr Sklenář | 6 komentářů

Proč korunu nejspíš čeká pád

Česká koruna posiluje v poslední době podstatně rychleji, než v minulosti. Je totiž pro řadu investorů v dnešní rozbouřené době jakýmsi bezpečným přístavem. Přesto není nynější kurz... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

18. 2. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

Česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zvýšila svůj výkon mnohem více, než očekávala většina ekonomů. Letos se takové překvapení nejspíš konat nebude.

Obchodní velmoc jménem Česko

7. 2. 2008 | Petr Sklenář | 2 komentáře

Obchodní velmoc jménem Česko

Česko se stává středoevropskou obchodní velmocí. Paradoxně i kvůli drahé ropě, díky níž bohatne Rusko, a stává se tak lukrativním partnerem českých firem. Ty už to, zdá se, pochopily.... celý článek

Partners Financial Services