Jak umí klesat akcie

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 20. 2. 2008 | 2 komentáře
Jak umí klesat akcie
Letos v lednu spadly americké akcie sdružené v indexu S&P 500 o šest procent. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší hodnotou byl 13,7 procenta. I když jde na první pohled o velká čísla, podobné propady přicházejí relativně často.

Houpačka akciových trhů, která se výrazně rozpohybovala letos v lednu, se hned tak zastavit nehodlá. Ceny akcií létají nahoru a dolů, což může leckterého drobného investora znervóznit. Jenže propady akcií nejsou nic neobvyklého a investor se s nimi musí umět vyrovnat. Stačí se podívat do historie akciových trhů, o kolik dokázaly posílit nebo oslabit akcie během jediného měsíce. Jako příklad si třeba vezměme výkony indexu S&P 500 od roku 1950.

Graf ukazuje, jak často se opakoval určitý měsíční růst či pokles cen. Třeba měsíční růst od 0 do 2 procent zaznamenaly sledované americké akcie ve 23 procentech případů. Jinými slovy poskočily až dvouprocentním tempem každý čtvrtý měsíc, neboli v průměru třikrát do roka.

Letos v lednu se index S&P propadl o 6 procent. V historii se ovšem během jednoho měsíce akcie propadly i více. Pokles v rozmezí –6  až –8 procent nastal ve 3 procentech sledovaných měsíců, pokles –8 až –10 procent asi ve 2 procentech případů a k poklesu horšímu než 10 procent došlo v jednom procentu případů.

Celkem se tedy ceny akcií propadly o více než 6 procent za měsíc asi tak v 6 procentech  případů. Tedy relativně často, v průměru každý druhý rok. Je pravda, že takto velký pokles už pár let nepřišel. Zato třeba v roce 2002 nastal v pěti měsících, v roce 2001 nastal čtyřikrát. Před tím však nic podobného dlouho k vidění nebylo.
Rozdíl maximální a minimální hodnoty indexu S&P 500 byl letos v lednu 13,7 procenta. I k tomuto poklesu v historii docházelo, i když ne tak často. Jenom asi ve 3 procentech  případů. Tedy v průměru jednou za tři roky. V posledních pár letech trhy o tolik za měsíc nepropadly. Ale v roce 2002 se to stalo dvakrát, stejně tak v roce 2001. A před tím byly trhy svědky takového pádu např. v letech 1997, 1998 a 2000.

Už jsme si nejspíš odvykli, že akcie umí i dramaticky padat.  Vzhledem k tomu, že do akcií investujeme na dlouhou dobu, třeba na deset let, můžeme počítat s tím, že se nám to v portfoliu ještě stane vícekrát.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

 

Znerovózňuje vás kolísání cen akcií, nebo věříte své investiční strategii?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index, S&P

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak rozeznat dobrého a špatného finančního poradce

13. 2. 2008 | Petr Syrový | 15 komentářů

Jak rozeznat dobrého a špatného finančního poradce

Když se setkáte s finančním poradcem, sledujte, jestli vás poslouchá. Když si třeba chcete časem koupit byt a poradce vám proto nabídne životní pojištění, měli byste se poohlédnout... celý článek

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

6. 2. 2008 | Petr Syrový | 1 komentář

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

Pro ochranu peněz před inflací se doporučuje investovat je do fondu peněžního trhu. Ten by měl (většinou) inflaci překonat. Jenže v několika posledních letech tento typ fondů boj s... celý článek

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

30. 1. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

U hypotečních úvěrů se už dlouho mluví o růstu úrokových sazeb. Banky či zprostředkovatelé hypoték tohoto strašáka občas nepřímo používají jako motivaci klientů, aby s hypotékou neotáleli.... celý článek

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

23. 1. 2008 | Petr Syrový | 3 komentáře

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

Kolik stojí hypotéka dnes, víme. Jenže během splácení se může změnit řada parametrů, které ovlivní výši splátky. Ve hře je vláda, banky i celková kondice ekonomiky, podle níž se odvozují... celý článek

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

16. 1. 2008 | Petr Syrový | 14 komentářů

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

Při výběru hypotéky se často rozhodujeme podle úrokové sazby. Ale úrok není všechno, co za hypotéku celkem zaplatíme. Ve hře jsou nejrůznější poplatky, ale také třeba daňové úlevy.

Partners Financial Services