Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?

Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?
Nejhorší lednový výsledek od roku 1970 zaznamenaly indexy DJ EuroStoxx 50 i DAX. Lednový efekt se letos nekonal. Po poklesech musí řada investorů přehodnotit rizikovost svých portfolií.

První měsíc letošního roku byl pro investory nepříjemnou zkušeností. Tedy pro většinu z těch, kteří spekulují na růst trhu. Ztráta akciových trhů z ledna letošního roku se zapíše do historie. Jen málokterý lednový výsledek akcií od roku 1970 dopadl hůře. Navíc se výrazně zvýšilo kolísání cen akcií na trhu.

Index volatility amerických akcií VIX se dostal až přes hranici 35 bodů. Byli jsme svědky obchodních dnů, kdy kurzy akcií byly rozkolísány v širokém pásmu. Například česká burza otevřela 4 % v plusu, ale uzavírala 4 % v mínusu. Evropský akciový trh zažil jednodenní propad o 7 %, což je nejvíce od teroristických útoků v roce 2001.

Pokud za takových podmínek začne investor jednat pod emočním a psychologickým tlakem bez racionálního uvažování a bez dodržování dlouhodobé investiční strategie, následky bývají kritické. Proto někdy nedělat nic, je daleko lepší, než neuváženě jednat. To dokazuje i analýza společnosti Fidelity International. Z ní vyplývá, že neuvážené „časování“ trhu během několika málo dnů může drasticky ovlivnit výsledek dlouhodobé investice.

Společnost Fidelity analyzovala výkonnost evropských akciových trhů za posledních patnáct let (od 31. prosince 1992 do 31. prosince 2007). V tomto období dosáhly německé akcie měřené indexem MSCI nárůstu 303 %. To odpovídá výkonnosti o bezmála 10 % ročně. Společnost Fidelity přitom používala cenové indexy, které nezohledňují dividendy. U indexů celkové návratnosti by tedy byla výkonnost ještě vyšší.

Pokud ale investor nebyl na trhu deset obchodních dnů s nejvyšší výkonností během zmíněné patnáctileté periody (například z důvodu, že vyprodal pozice po poklesu trhu), jeho zhodnocení kleslo o dvě třetiny na 110 % (tj. 5 % p.a.). Pokud promeškal 20 nejsilnějších obchodních dnů, výkonnost se snížila jen na 28 % za 15 let. Při 30 promarněných nejsilnějších obchodních dnech již investor zaznamenal ztrátu 14 % a pokud by bylo promarněno celých 40 nejlepších obchodních dnů, investice by ztratila 40 % hodnoty. Podobné výsledky vychází i u ostatních evropských trhů, například investice do britských akcií za posledních 15 let vydělala 128 %. Při promeškání 40 nejsilnějších obchodních dnů by byla ke ztrátě 41 %.

Výše zmíněná analýza je čistě hypotetická a je velmi nepravděpodobné, že by se investor za 15 let při časování netrefil do 30 nebo dokonce 40 nejlepších obchodních dní. Znamenalo by to v praxi vyprodat vždy těsně před dnem, kdy akcie nadprůměrně vzrostou a opět nakoupit následující den. Analýza historického vývoje je ale v tomto případě dostatečně poučná a jasně dokazuje, že unáhlený výprodej po výrazném poklesu, může investici kriticky poškodit v případě, že se následně dostaví prudký růst, který předchozí propad částečně koriguje. Pokud investor „prošvihne“ oživení trhu, nezachrání ho ani dlouhý investiční horizont. Pokud jste tedy vyprodali po propadu české akcie a promeškali den, kdy index PX vydělal 8,4 % (24. 1.), budete tuto ztrátu jen obtížně dohánět.

Existuje ovšem i druhé pravidlo, které říká, že investor musí umět realizovat ztrátu. Pokud trhy z různých příčin prudce klesají a nedokážete včas vystoupit, vaše ztráta se může teoreticky vyšplhat až na 100 % původně investované částky. To je ale extrémní případ, který se týká spekulativních investic s pákovým efektem, případně investic do jednotlivých titulů bez dostatečné míry diverzifikace (totální bankrot společnosti). I s touto alternativou ale musí investor počítat. Někdy je proto lepší uzavřít investici například s 20% ztrátou a smířit se s tím, že nebyla úspěšná, než zůstat dále na trhu a prohloubit ztrátu například až na 50 %.

Univerzální doporučení, jak nastavit v této hektické době portfolio, neexistuje. To je asi jedna z nejpodstatnějších rad. Každý další krok záleží na individuálním investorovi a jeho investičním profilu a strategii. Pokud si přečtete nějaké investiční doporučení a zachováte se podle něj, musíte vědět, že bylo určeno vám.

Naše doporučení, jak zvládnout aktuální vývoj, vychází ze zodpovězení několika základních otázek. Primární je poslední vývoj na akciovém trhu, který vám zasáhl do portfolia. Musíte si dokázat odpovědět, zda ztráta, kterou jste zaznamenali (výše ztráty je zcela individuální), byla či nebyla příliš vysoká vzhledem k riziku, které jste schopni podstoupit. Jestliže vás ztráta svou výší existenčně, ani psychologicky neovlivnila a nepropadáte panice, vaše portfolio je nastaveno správně. Zároveň ale musíte počítat s tím, že výše ztráty nemusí být konečná. Jste-li s tímto srozuměni, není nutné nijak výrazně do portfolia zasahovat a vyčkávací taktika je nejsprávnější. 

Pokud vás naopak ztráta a její absolutní vyjádření v portfoliu zaskočila, je zřejmé, že portfolio nebylo správně nastaveno, respektive bylo nastaveno příliš rizikově vzhledem k vašemu správnému rizikovému profilu. To dokázal až test v reálném investičním prostředí. Pokud se nacházíte v této kategorii, je nevyhnutelné vytvořit zcela novou investiční strategii podle správného investičního profilu. To vyžaduje zásah do portfolia. Opět ale není možné upravovat portfolia podle jednoho scénáře.

Jestliže bylo vzhledem k vaší rizikové averzi nastaveno portfolio příliš dynamicky a utrpěli jste citelnou ztrátu, je v každém případě nutné portfolio zdefenzivnit. V případě, že máte krátký investiční horizont a utrpěli jste „na váš vkus“ příliš vysokou ztrátu, která vás existenčně ohrožuje, je nutné rizikové pozice ihned vyprodat se ztrátou a přenastavit portfolio podle správného, vám odpovídajícího konzervativního profilu. To samozřejmě znamená, že realizujete ztrátu. Přesto je to v této situaci správné řešení. Zůstat zainvestován na trhu mimo svůj rizikový profil zvyšuje riziko dalších propadů a prohlubování ztráty. To si konzervativní investor s krátkým horizontem nemůže dovolit.

Druhá možnost se týká investorů s delším investičním horizontem, kteří rovněž zjistili, že nejsou schopni akceptovat vysokou ztrátu. Opět je nutné přenastavit portfolio a zdefenzivnit ho. Dlouhý investiční horizont ale umožňuje provést tyto změny v několika krocích a nikoliv najednou. Tento způsob umožní vyvarovat se výprodejů na minimech při maximálních ztrátách. Odprodeje rizikových aktiv je možné realizovat i v několika měsících, doba překlopení portfolia by se ale neměla příliš prodlužovat, protože v případě, že trhy budou dále padat, ztráty v portfoliu se budou prohlubovat.

Poslední možnou variantou je zjištění, že portfolio je zainvestováno příliš konzervativně. K takovému zjištění dochází investoři zpravidla na rostoucím akciovém trhu, ale mohou k němu dospět i při poklesu akcií, což je pro ně následně velká výhoda a příležitost. Nabízí se totiž možnost snížit konzervativní složku portfolia a nakoupit akcie za atraktivnější ceny. Zde se ovšem doporučuje, aby nedošlo k přestřelení do rizika vzhledem k investičnímu profilu. Nakupování na klesajícím akciovém trhu je sice velkou příležitostí, ale současně se jedná o tzv. chytání padajícího nože. Kupujete akcie za nižší cenu, ale nikdo předem neví, kde je dno. Propad se může ještě výrazně prohloubit a pro vás to znamená pokles hodnoty portfolia, se kterým musíte předem počítat a musíte ho ustát.

Redakčně upraveno.
Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 3/2008.

Jak jste využili nedávného propadu trhů? Dokoupili jste akcie, nebo jste se jich raději zbavili?

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

8. 2. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

Dát dítěti do kolébky zlatý dukát pro štěstí bývalo a ještě stále je dobrým zvykem. A taky tak trochu dobrou investicí. Když ratolest dostane třeba pamětní zlatou minci, může si pak... celý článek

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

6. 2. 2008 | Petr Syrový | 1 komentář

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

Pro ochranu peněz před inflací se doporučuje investovat je do fondu peněžního trhu. Ten by měl (většinou) inflaci překonat. Jenže v několika posledních letech tento typ fondů boj s... celý článek

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

23. 11. 2005 | Roman Stuchlík, Milan Šmíd | 1 komentář

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

Za posledních deset let "ukradla" inflace českým občanům 35 % neinvestovaných úspor. Obrana proti tomuto "zloději" je jediná – investovat. Přinášíme výpočty reálného zhodnocení v jednotlivých... celý článek

Partners Financial Services