Ceny bytů a domů letos chvátat vzhůru nebudou

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 5. 2. 2008 | 4 komentáře
Ceny bytů a domů letos chvátat vzhůru nebudou
Kdo vloni nekoupil v Česku nemovitost za levnou hypotéku, nyní asi lituje. Kdo ji prodal možná také. Stouply nejen úrokové sazby, ale i ceny nemovitostí. A trend bude pokračovat. Zdražování úroků i bytů a domů se ani letos nezastaví.

Prodeje bytů a domů v Česku příliš nezpomalí ani další očekávaný růst cen nemovitostí a úrokových sazeb. Banky sice kvůli zvyšování úroků nejspíš neprodají tolik hypoték jako loni, protože některé domácnosti už na dražší úvěry nedosáhnou, zájem o investice do nemovitostí ale jen tak neopadne. Vyplývá to z vyjádření odborníků na tuzemský realitní trh.

„Pokles počtu transakcí letos neočekávám v žádném segmentu,“ uvádí například ředitel společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal, který rovněž působí jako člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Rychlost růstu cen se bude lišit podle jednotlivých regionů. Zatímco v Praze se byty zdraží s největší pravděpodobností jen mírně, třeba na Moravě je pro další růst cen značný prostor.

Úvěry na bydlení v roce 2007

Jak hypoteční banky, tak i stavební spořitelny oznámily za loňský rok více než 40procentní nárůst úvěrů na bydlení. Celkem se podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj podepsalo 83 344 nových smluv o hypotékách v objemu 142,3 miliardy korun, což je ve srovnání s rokem 2006 o 41,1procent více. Stavební spořitelny schválily podle odhadů ČTK 163 923 úvěrů ze stavebního spoření v objemu 73,9 miliardy. Podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiřího Šedivého to odpovídá takřka 40% nárůstu.

„Všude tam, kde jsou ceny bytových nemovitostí pod 25 tisíc korun za metr čtvereční, bude růst výrazný. Města s více než 50 tisíci obyvateli a cenou pod 30 tisíc korun za metr čtvereční budou také růst. Významně cenami hýbe i komunální výstavba, která leckde může trh na chvilku utlumit,“ domnívá se Pácal. Dodává, že celkový trend růstu cen nemovitostí nebude tak dramatický, jak uvádějí některá média. Stačí se podle něj podívat do statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) a je evidentní, že zhruba od roku 2004 je růst jen pozvolný, tedy zhruba o 5 procent ročně. Ceny bytů na tuzemském trhu se navíc podle něj teprve začínají srovnávat na reálnou úroveň, kterou v minulosti negativně ovlivnily například privatizace a levné převody družstevních bytů do osobního vlastnictví. 

Podobně hovoří i Mark Batt, vedoucí oddělení rezidenčních nemovitostí poradenské společnosti Cushman&Wakefield Residential. „V letošním roce žádné dramatické tempo růstu cen domů a bytů nenastane. Alespoň ne v takové podobě, jak jsme to zažili v uplynulých letech. Některé segmenty trhu či vybraných lokalit mohou krátkodobě stagnovat. Do růstu cen i poptávky se pravděpodobně projeví růst DPH na stavební práce spojené s bydlením a zmenšující se skupina 25-35letých obyvatel,“ tvrdí Batt.

Nová bytová výstavba se podle Pácala zaměřuje především na rodinné domy. Jejich ceny proto budou i nadále růst spolu s růstem příjmů domácností. „Zájem je i o byty ve vlastnictví, zvláště pak o starší byty. Komerční výstavba nových je vzhledem k počtu obyvatel minimální, protože se staví ročně ani ne 10 tisíc jednotek na celou republiku,“ podtrhuje Pácal. Setrvalý zájem o starší rezidenční nemovitosti potvrzuje i Batt, mimo jiné také proto, že se na ně nevztahuje zvýšení daně z přidané hodnoty.

Zájem o hypotéky podle odborníků neopadne. „Počet nemovitostí, které jsou u nás takzvaně „pod hypotékou“, je stále velmi malý. Čechům je navíc bližší spíše kultura vlastnického bydlení. V tom jsou za Italy hned druzí v Evropě,“ upozorňuje Pácal.

Češi se dluhů bojí

Podle výzkumu agentury Median v posledních dvanácti měsících v Česku využilo hypoteční úvěr pro osobní potřebu 3 procenta lidí. Nejčastěji to byli lidé ve věku 20-39 let. Více jak polovina dotázaných se obecně obává půjček a naopak 17 procent lidí říká, že strach z nich nemá.

Původně negativní vztah Čechů k hypotékám se také mění. Hovořily o tom loni i průzkumy veřejného mínění. Slovo hypotéka přestalo mít podle nich hanlivý nádech a vzít si úvěr na bydlení se pro řadu lidí stalo smysluplným způsobem zadlužení. Banky proto očekávají navzdory vyšším úrokovým sazbám velký zájem o úvěry na bydlení i letos.

„Silnou poptávku po hypotékách očekáváme i v roce 2008. Pravděpodobně však poklesne dynamika růstu, a to i vzhledem k loňské obrovské základně,“ tvrdí generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Podobně hovoří i Jiří Šedivý z Asociace českých stavebních spořitelen(AČSS): „Očekáváme stabilní počet úvěrů ze stavebního spoření, někde kolem 160 tisíc smluv a další růst objemu v důsledku zvyšování cen stavebních prací a mírného růstu cen na realitním trhu.“

Kdo si bude brát hypotéku letos, nejspíš nezažije v budoucnu podobné překvapení, jako ti, kteří už úvěr mají a letos jim končí období fixace úrokových sazeb. Ti se budou muset podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank smířit s výrazným nárůstem sazeb, a tedy i měsíčních splátek. U letošních hypoték by měly být sazby velmi podobné jak pro krátké, tak pro delší fixace úroků. To potvrzuje i nedávné rozhodnutí České spořitelny nebo Hypoteční banky o sjednocení sazeb pro jednoleté i delší doby fixace.
 
„Jednotné sazby pro jednoletou, tříletou a pětiletou fixaci by měly vlastníkům hypoték zabránit, aby opakovali dřívější chybu fixovat úrok na krátkou dobu v domnění, že na tom vydělají. Noví zájemci o hypotéky mají letos o poznání horší úrokové podmínky, než by měli třeba před dvěma lety. Nicméně to jim aspoň zmenšuje prostor pro nepříjemná překvapení v budoucnu,“ konstatuje Sobíšek.

Kde se podle vás vyplatí v Česku koupit nemovitost?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jaký je rozdíl mezi znaleckým posudkem a odhadem ceny nemovitosti

29. 1. 2008 | Pavel Řehulka | 16 komentářů

Jaký je rozdíl mezi znaleckým posudkem a odhadem ceny nemovitosti

Při nákupu či prodeji nemovitosti se pracuje často se znaleckým posudkem i odhadem tržní ceny. Je ale třeba mezi nimi odlišovat. Ačkoli je mnohdy zpracovávají stejní odborníci, každý... celý článek

Hypoúvěry versus "bezplatná" hypotéka od mBank

25. 1. 2008 | Věra Tůmová | 20 komentářů

Hypoúvěry versus "bezplatná" hypotéka od mBank

Kombinované úvěry ze stavebního spoření stále více konkurují hypotékám. Díky nejistotě na hypotečních trzích a růstu úrokových sazeb se stavební spořitelny chlubí, že jejich úvěry jsou... celý článek

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

13. 11. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

Stavební spořitelny poskytují stále více úvěrů. Celkem jejich služeb v Česku k letošku využívá zhruba 5,77 milionů lidí. Přesto počet smluv ve fázi spoření mírně klesá.

Jak si Středoevropané představují bydlení snů

29. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak si Středoevropané představují bydlení snů

Přes tři čtvrtě milionu korun chtějí Češi v průměru investovat v příštích třech letech do bydlení, tvrdí průzkum agentury AISA. Nejraději by přitom už do dvou let bydleli na okraji... celý článek

Partners Financial Services