Změna dodavatele elektřiny se ne vždy vyplatí

Jan Pekař | rubrika: Jak na to | 4. 2. 2008 | 11 komentářů
Změna dodavatele elektřiny se ne vždy vyplatí
Domácnosti si už dva roky mohou zvolit svého dodavatele elektřiny. Podnikatelé mají tuto možnost o rok déle. Loni jí využilo v obou skupinách 41 635 maloodběratelů. U běžných tarifů se však dá změnou ročně ušetřit jen málo.

Volný trh s elektrickou energií pro domácnosti či drobné podnikatele, zdá se, funguje. Alespoň soudě podle toho, kolikrát si maloodběratelé změnili dodavatele elektřiny. Zatímco v roce 2006 využilo této možnosti celkem 13 150 odběratelů, loni to bylo více než 45 tisíc odběratelů, z toho výraznou většinu tvořili maloodběratelé, ať už podnikatelé nebo domácnosti.

Ve srovnání s rokem 2006, v němž si mohli dodavatele poprvé svobodně zvolit domácnosti (MOO), stoupl počet změn dodavatele prakticky na více než pětinásobek. U maloodběratelů-podnikatelů (MOP) se počet změn zvýšil bezmála trojnásobně. Mohou si vybírat podle údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE), státní společnosti pro zúčtování a evidenci obchodů, celkem z 55 aktivních dodavatelů elektřiny.

Změnu dodavatele si odběratel může zařídit celkem jednoduše. Stačí včas podat žádost provozovateli distribuční soustavy o uzavření smlouvy o připojení, smlouvy o distribuci elektřiny, případně žádost o registraci odběrného a předacího místa (místo měření odběru elektřiny). OTE má na rozhodnutí o přijetí či odmítnutí žádosti podle platné vyhlášky 17 pracovních dní u měření typu „c“ (neprůběhové měření, které používají hlavně domácnosti), u průběhových měření typu „a“ a „b“ je to 8 dní. K této lhůtě je ale zapotřebí připočítat výpovědní lhůtu smlouvy s dosavadním dodavatelem. Ta může být i několik měsíců nebo až půl roku.

Veškeré papírování zpravidla vyřídí za klienta nově vybraná dodavatelská firma. „Stačí, abyste s námi uzavřeli smlouvu a my už vše potřebné zařídíme,“ slibovala operátorka zákaznické linky společnosti Bohemian Energy, jednoho z alternativních dodavatelů elektřiny.

Zda změnou dodavatele docílí odběratel úspor na výdajích za elektřinu, ale není zdaleka jisté. Zákazníci by si měli především dobře prostudovat, z čeho se konečná cena elektřiny skládá, jaké jsou tarify a jakou nabídku nejlépe využijí. Zhruba platí, že polovinu konečné ceny tvoří cena za silovou elektřinu a druhou polovinu státem regulované poplatky za přenosové a distribuční služby. Třetí složkou ceny je paušální měsíční poplatek za odběrné místo (za jistič), jehož výše se vyvíjí přímo úměrně s jeho velikostí měřenou v ampérech. Cena dále obsahuje poplatek za činnost zúčtování OTE, dotace na podporu výroby elektřiny z obnovitelných a kogeneračních zdrojů, ekologickou daň a daň z přidané hodnoty.

Jediná složka z ceny, kterou může dodavatel přímo ovlivnit, je cena za silovou elektřinu. Pro domácnosti je typická sazba D01 (pro menší využití), nebo D02 (pro vyšší využití). Cena elektřiny je stejná po celých 24 hodin. Je-li elektřina využívána pro ohřev teplé vody nebo vytápění, budou vhodnější dvoutarifové sazby s dobou nízkého tarifu 8 až 22 hodin. Pro spotřebu víkendových chat a chalup se hodí tarify se sníženou cenou o víkendech.

Každý by si měl ceníky dodavatelů podrobně porovnat. Namátkou jsme srovnali ceníky Bohemian Energy a Pražské energetiky pro příslušná zásobovaná území. Alternativní dodavatel sliboval tříprocentní úsporu. Pohybovala se zhruba mezi 35 a 40 korunami na MWh. Při roční spotřebě domácnosti 3 MWh by úspora činila 105 až 120 korun za rok.

Odborníci radí spotřebitelům, aby si důkladně prostudovali smlouvy s vybraným dodavatelem. Mohou obsahovat různá ustanovení a podmínky, např. již zmíněné výpovědní lhůty, aktivační poplatky za uzavření smlouvy nebo deaktivační poplatky za její ukončení. Ve  smlouvě Bohemian Energy byly oba, přičemž podle pracovníka zákaznického centra pro domácnosti činil aktivační poplatek 357 Kč, pokud byla smlouva uzavřena prostřednictvím obchodního zástupce, a neplatil se, pokud zákazník uzavřel smlouvu sám přímo s dodavatelskou společností. Poplatek za ukončení smlouvy se podle Všeobecných obchodních podmínek, platil pouze při vypovězení smlouvy před sjednaným termínem ukončení její platnosti. U smlouvy na dobu neurčitou byla stanovena výpovědní lhůta 6 měsíců. 

Svobodná volba dodavatele elektřiny je jedním z atributů volného trhu s elektřinou. Její možnost vyplývá z direktivy Evropské unie o liberalizaci trhu. V České republice byla poprvé zákonem umožněna v roce 2002 a platila nejprve pro největší odběratele. V roce 2004 tak možnosti změnit dodavatele využilo 396 velkoodběratelů. Hranice odběru se postupně snižovala, až od 1. ledna 2006 se stal oprávněným zákazníkem každý odběratel včetně domácností.

 

Měnili jste už dodavatele elektřiny? Jakou s tím máte zkušenost?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 2. 2008 10:26, randy

Na internetu určitě jsou.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

29. 1. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

Čtyři měsíce nabádají RWE Transgas i ČEZ k tomu, aby lidé zacházeli s energií hospodárně a ušetřili tak zemní plyn, uhlí či uran. V podstatě tím lidem říkají: „Nekupujte to, co vyrábíme.“... celý článek

Ekologické daně mohou zdražit ústřední topení

13. 11. 2007 | Jan Pekař

Ekologické daně mohou zdražit ústřední topení

Centrální zásobování, neboli ústřední topení, je v podstatě úplný nákup všech služeb souvisejících s topením a ohřevem teplé užitkové vody. Není sice nejlevnější, ale zato pohodlné. celý článek

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

23. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

Od nového roku budou Češi platit novou daň – ekologickou daň z paliv. Výhodu budou mít ti, kdo topí zemním plynem. Z něj se daň platit nebude.

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

16. 10. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

Žárovky, které ušetří až 80 procent elektřiny by se mohly prodávat až o dvě třetiny levněji. Jenže nebudou, protože Evropská unie prodloužila o rok platnost cla ve výši 66 procent na... celý článek

Partners Financial Services