Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 31. 1. 2008 | 2 komentáře
Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt
Komerční úvěry na opravy a celkovou revitalizaci chátrajících obytných domů jsou jedním z řešení, jak si nenechat spadnou panelák na hlavu. Platit za byt do fondu oprav zhruba 1 040 až 1 740 korun měsíčně umožní dosáhnout na úvěr ve výši 10 až 15 milionů.

Revitalizaci potřebují v Česku stovky panelových domů na více než třech stech sídlištích. Téměř 700 tisíc panelových bytů je starší než 35 let a celkovou rekonstrukci potřebuje přes 60 procent bytového fondu. Časovanou bombou se začínají stávat výtahy, chátrající balkóny, ústřední topení, vodovodní rozvody i ploché střechy.

Na pomoc státu přitom vlastníci bytů spoléhat nemohou. Program Panel, ze kterého se ještě loni daly snížit úroky z komerčního úvěru na opravy a rekonstrukci paneláků až o čtyři procentní body, se zatím letos nerozjel. „Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje novelizaci této státní pomoci. Zvažují se varianty, zda snížit horní hranici vyplácené úrokové dotace, nebo ponechat dosavadní horní hranici a diferencovat míru podpory podle toho, zda bude provedena rekonstrukce v plném rozsahu nebo částečně,“ vysvětluje Jan Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení. Žádosti o státní finanční podporu jsou zatím zastaveny a Českomoravská záruční a rozvojová banka obnoví jejich příjem nejspíš až letos v březnu.

S čím počítat při žádosti o úvěr

  • Odborníci doporučují ukládat do fondu oprav alespoň 20 až 30 Kč/m².
  • Měsíční příspěvek do fondu oprav za jednu bytovou jednotku by měl být o 20 % vyšší než měsíční splátka úvěru.
  • Při schválení úvěru posuzuje banka celkové účetnictví a solvetnost sdružení vlastníků.
  • Rizikovější žadatel (např. v bytovém domě je několik neplatičů) musí dát bance vyšší záruky (ručit blankosměnkou, ručitelským závazkem, bankovní zárukou od ČMZRB apod.)

Na potřebnou rekonstrukci si společenství vlastníků a bytová družstva mohou půjčit u bank a stavebních spořitelen. Například na zateplení a renovaci menšího paneláku s 56 byty by společenství potřebovalo úvěr ve výši 10 až 15 milionů korun.

Úvěr ve výši 10 milionů korun se splatností na 25 let by takové společenství získalo za úrokovou sazbu od 4,9 procenta (Wüstenrot), 5,4 procenta (Modrá pyramida), 5,54 procenta (Česká spořitelna) a 5,64 procenta (GE Money Bank, doba fixace úrokové sazby 5 let).

U Wüstenrot, České spořitelnya Modré pyramidy se dají splátky desetimilionového úvěru rozložit až na 25 let. GE Money Bank, která poskytuje revitalizační úvěry terpve od letoška, umožňuje zatím jako jediná splácet půjčku až 30 let.

Celkem by měsíční splátky desetimilionového úvěru na 25 let činily od 58 tisíc do 65 tisíc korun. Při 56 bytech to je od 1 042 do 1 161 korun na bytovou jednotku. Tyto peníze by platil každý vlastník bytu do fondu oprav a z něj by společenství vlastníků splácelo úvěr.

Půjčku 15 milionů je možné získat u všech těchto bankovních domů za stejné úrokové sazby jako u desetimilionového úvěru. Měsíční splátky rozložené na 25 let činí na jeden byt od 1 560 do 1 740 korun měsíčně.

Česká spořitelna, Wüstenrot a Modrá pyramida poskytují společenstvům vlastníků či bytovým družstvům úvěry na opravu a rekonstrukci paneláku na principu úvěru ze stavebního spoření. Společenství vlastníků tedy musí nejprve uzavřít se spořitelnou smlouvu o stavebním spoření, k tomu požádat o překlenovací úvěr, následně splácet úroky z překlenovacího úvěru a dospořovat.

Za poskytnutí úvěru si účtují spořitelny poplatky, a to buď procentní sazbou z hodnoty sjednaného úvěru, nebo stanovenou pevnou částkou. Poplatek za úvěr ve výši 10 milionů je například u Modré pyramidy 25 tisíc korun, Wüstenrot účtuje 30 tisíc za uzavření smlouvy o stavebním spoření a 30 000 korun za vyřízení úvěru.

Jak vychází úvěr na 10 milionů korun se splatností 25 let

Wüstenrot
Modrá pyramida
Česká spořitelna
GE Money Bank
Úroková sazba: 4,9 %
Měsíční splátka pro celé společenství vlastníků: 58 366,- Kč
Průměrná splátka na byt: 1 042,- Kč
Poplatky: 30 000 Kč za uzavření smlouvy o stavebním spoření, 30 000 Kč za vyřízení úvěru, za vedení úvěrového účtu 250 Kč ročně, vyhotovení a zaslání výpisu z účtu 30 Kč ročně (elektronicky 20 Kč)

Mechanismus čerpání úvěrůje u těchto spořitelen odlišný. Například u České spořitelny nebo Modré pyramidy proplácejí z úvěru faktury se souhlasem a podpisem pověřených členů výboru společenství vlastníků, a to přímo dodavatelům. Wüstenrot postupuje buď stejně, nebo část peněz případně i celý úvěr převede na účet společenství vlastníků. Zároveň ale tato banka kontroluje, jak a na co společenství peníze čerpá. Bance tedy musí pověření zástupci společenství vlastníků předkládat například všechny výpisy z účtu nebo pokladní výdajový deník.

GE Money Bank umožňuje převést na účet společenství až 15 procent úvěru. Z těchto peněz se dá řešit například situace, kdy si někteří majitelé bytů vyměnili okna na svůj vlastní náklad, nová již nepotřebují a požadují vrácení své investice. Zbylá část úvěru zůstává u banky, která z ní proplácí peníze po předložení dodavatelských faktur s podpisem odpovědných členů společenství vlastníků.

Rozdíly jsou v požadavcích bank na záruky. Například u Modré pyramidy se musí ručit nemovitostí nebo zárukou od Českomoravské záruční a rozvojové banky u každého úvěru, který převýší 8,4 milionu korun. Wüstenrot se jistí požadavkem, aby byl panelák pojištěn pro případ živelní události. Česká spořitelna poskytne 10 milionový úvěr se splatností na 25 let bez zajištění, ale půjčka 15 milionů je již se zárukou, například ve variantě blankosměnka společenství vlastníků, ručitelský závazek nebo bankovní záruka. GE Money Bank nepožaduje záruku u úvěrů se splatností 25 let, u třicetileté splatnosti musí žadatelé o úvěr ručit nemovitostí.

Chystáte se opravovat panelák? Z jakých zdrojů budete rekonstrukci financovat?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Hypoúvěry versus "bezplatná" hypotéka od mBank

25. 1. 2008 | Věra Tůmová | 20 komentářů

Hypoúvěry versus "bezplatná" hypotéka od mBank

Kombinované úvěry ze stavebního spoření stále více konkurují hypotékám. Díky nejistotě na hypotečních trzích a růstu úrokových sazeb se stavební spořitelny chlubí, že jejich úvěry jsou... celý článek

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

23. 1. 2008 | Petr Syrový | 3 komentáře

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

Kolik stojí hypotéka dnes, víme. Jenže během splácení se může změnit řada parametrů, které ovlivní výši splátky. Ve hře je vláda, banky i celková kondice ekonomiky, podle níž se odvozují... celý článek

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

13. 11. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

Stavební spořitelny poskytují stále více úvěrů. Celkem jejich služeb v Česku k letošku využívá zhruba 5,77 milionů lidí. Přesto počet smluv ve fázi spoření mírně klesá.

Jak si Středoevropané představují bydlení snů

29. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak si Středoevropané představují bydlení snů

Přes tři čtvrtě milionu korun chtějí Češi v průměru investovat v příštích třech letech do bydlení, tvrdí průzkum agentury AISA. Nejraději by přitom už do dvou let bydleli na okraji... celý článek

Partners Financial Services