I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 18. 1. 2008 | 1 komentář
I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně
Reforma daní přinesla změny v poskytování zaměstnaneckých benefitů. Nově jsou některá přilepšení k platu zdanitelným příjmem, ze kterého se navíc musí odvést i platba na sociální a zdravotní pojištění.

Přilepšení k platu v podobě nejrůznějších zaměstnaneckých benefitů využívá v Česku devět firem z deseti. Jde například o stravenky, vzdělávání a kurzy, příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění, poskytnutí služebního auta i pro soukromé cesty nebo třeba příspěvek na přechodné ubytování. Některá přilepšení k platu ale již nejsou v některých případech pro zaměstnance a zaměstnavatele daňově tak výhodná jako dříve a může je postihnout tzv. daňová triáda, což znamená, že se z nich musí odvést daň z příjmu a také sociální a zdravotní pojištění.

Nejčastější zaměstnanecké benefity poskytované českými firmami

(Procento firem, které benefit poskytují)
Stravenky, příspěvek na stravování 97 %
Penzijní připojištění 86 %
Školení a kurzy 86 %
Sport, kultura a rekreace 78 %
Služební vozidlo 75 %
Zvýhodněné půjčky 50 %
Pracovní volno 47 %
Životní pojištění 42 %
Zdroj: ING, průzkum srpen 2007
Ke změnám došlo od ledna například u příspěvků, které zaměstnavatelé poskytují zaměstnancům na penzijní připojištění se státním příspěvkem a na soukromé životní pojištění. Nově začal platit tzv. úhrnný limit pro obě pojištění, a to ve výši 24 tisíc korun ročně. „V praxi to znamená, že daň se neplatí, pokud součet příspěvků zaměstnavatele na jednu či obě pojistky u jednoho zaměstnance nepřesáhne částku 24 tisíc korun za rok. Například firma přispívá na penzijní připojištění zaměstnanci měsíčně částkou 1 200 Kč a na životní pojistku dalších 800 Kč. Součet obou příspěvků tak činí měsíčně 2 000 Kč a za rok celkem 24 000 Kč,“ vysvětluje Ivan Macháček, odborník na problematiku zaměstnaneckých benefitů a daní. Vyšší příspěvky jsou ale již považovány za zdanitelný příjem a zaměstnanec z nich musí odvést jak daň z příjmu, tak i odvod na sociální a zdravotní pojištění (tzv. daňová triáda).

Ani využití služebního vozu pro soukromé účely již není tak výhodné jako dříve. Za tento nepeněžní příjem (ve výši 1 % obvyklé vstupní ceny vozidla včetně DPH za každý kalendářní měsíc) musí zaměstnanec zaplatit nejen daň z příjmu, jak tomu bylo dosud, ale i v tomto případě musí navíc on i firma odvést také sociální a zdravotní pojištění.

Daňovou zátěž mohou na výplatní pásce pocítit i pracovníci, kteří se rozhodli jít za prací mimo své bydliště a zaměstnavatel jim přispívá na přechodné ubytování, tedy například na nájem za pronajatý byt. „Od daně je osvobozena hodnota přechodného ubytování poskytovaná jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnanci maximálně do částky 3 500 Kč měsíčně. Vyšší příplatek musí zaměstnanec zdanit,“ upozorňuje Macháček.

Jaké zaměstnancké benefity jsou pro firmy daňově neuznatelné

  • Vstupenky na kulturní a sportovní pořady.
  • Používání rekreačních, zdravotnických a vzdělávacích zařízení, předškolních zařízení, závodní knihovny.
  • Poskytnutí rekreace včetně zájezdů. Zaměstnanci však z tohoto benefitu daň neplatí, pokud jeho hodnota nepřevýší částku 20 000 Kč za kalendářní rok.

Na druhou stranu však u zaměstnavatele dochází k větší možnosti uplatnit zaměstnanecké výhody do svých daňových výdajů. Například se to týká výdajů na dopravu zaměstnanců do zaměstnání a ze zaměstnání zajišťovanou zaměstnavatelem, příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění se státním příspěvkem a na soukromé životní pojištění zaměstnanců nebo výdajů na přechodné ubytování zaměstnanců. Přitom k tomu postačí, aby firma zakotvila takový nárok zaměstnance v kolektivní smlouvě, ve vnitřním předpisu, v pracovní smlouvě nebo případně v jiné smlouvě, kterou se zaměstnacem uzavírá.

I přes změny jsou zaměstnanecké benefity nadále možností, jak zaměstnancům přilepšit k platu a ušetřit přitom na daních. Podle průzkumu, který vloni v létě nechala provést ING, využívá zaměstnanecké benefity 97 procent českých firem. Z průzkumu také vyplývá, že řada firem chce v rozšiřování zaměstnaneckých výhod pokračovat a přispívat hlavně na zlepšování zdravotní péče o své zaměstnance, na penzijní a životní pojištění a na rekreaci.
Jak oslovené firmy potvrdily, benefity využívají hlavně kvůli daňové výhodnosti jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance.
Do trojlístku nejčastějších zaměstnaneckých výhod nyní patří příspěvek na stravování, penzijní připojištění a příspěvek na školení a kurzy.

Jaké benefity vám poskytuje zaměstnavatel? Změnilo se na nich něco od začátku roku, kdy platí nová daňová pravidla?

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zákoník práce možná už příští rok přitvrdí

10. 1. 2008 | Táňa Chadrabová | 15 komentářů

Zákoník práce možná už příští rok přitvrdí

Pokud projdou návrhy ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase na změnu zákoníku práce, bude se mnohem přísněji než dnes trestat zneužívání nemocenské či odmítání rekvalifikací.... celý článek

Litujeme, jste pro nás starý!

21. 12. 2007 | Táňa Chadrabová | 47 komentářů

Litujeme, jste pro nás starý!

V inzerátech se to dnes hemží nabídkami na práci v mladém a dynamickém kolektivu. Jinými slovy tím firmy říkají: „Starší lidi nechceme.“ Komu je nad padesát a snaží se dostat na přijímací... celý článek

Některým živnostníkům podraží zdravotní a důchodové pojištění

19. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Některým živnostníkům podraží zdravotní a důchodové pojištění

Na zdravotním a sociálním pojištění zaplatí v roce 2008 jak živnostníci s nízkými i vysokými příjmy. Těm prvním se zvyšuje minimální měsíční záloha na sociální i zdravotní pojistné.... celý článek

Živnostník roku 2007 Libor Václavík: Rodinná firma může uspět

11. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Živnostník roku 2007 Libor Václavík: Rodinná firma může uspět

Prestižní ocenění Makro Živnostník roku 2007 putovalo letos do Moravskoslezského kraje. Titul si odnesl ostravský obchodník, dopravce a stavebník Libor Václavík.

Vzestup a pád penzijního připojištění

26. 9. 2007 | Petr Fejtek

Vzestup a pád penzijního připojištění

Penzijní připojištění je svérázné české specifikum. Má rysy životního pojištění, ale není jím. Tváří se jako pravidelné investování, ale penzijní fondy se jeho pravidly řídit nemusí... celý článek

Partners Financial Services