Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 17. 1. 2008 | 7 komentářů
Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám
Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika a zpravidla mají horší podmínky než podobné produkty pro fyzické osoby.

Většina tuzemských spořících účtů je určena pro fyzické osoby, domácnosti. Firma, která chce mít volné prostředky po ruce na lépe úročeném bankovním účtu, má výběr mnohem menší.  Uspět mohou podnikatelé či zástupci organizací (třeba obecně prospěšné společnosti a jiné neziskové organizace) například v Poštovní spořitelně, Komerční bance, v Oberbank či České spořitelně.

Jednotlivé spořící účty pro právnické osoby se ovšem od těch pro fyzické osoby liší minimálně v několika parametrech. Spořící účty pro podnikatele či organizace například nemívají standardně k dispozici klasické internetové bankovnictví. Klienti proto musí kvůli výběru či převodu peněz téměř vždy osobně na pobočku. V Oberbank si podnikající klient může alespoň elektronicky zkontrolovat aktuální zůstatek. „Prostřednictvím Oberbank eBankingu však není možné zadávat žádné aktivní transakce u spořících účtů (například převody z účtu),“ upřesňuje Radmila Bučková z Oberbank. Podobně funguje internetbanking i u spořících účtů v Komerční bance. „Internetové bankovnictví lze k těmto spořícím účtům zřídit, avšak nelze provádět aktivní operace, tj. lze kontrolovat naspořenou částku a stahovat výpisy,“ dodává Zuzana Čepelková z externí komunikace Komerční banky. Klienti Poštovní spořitelny sice podle mluvčího banky Marka Rolla nemohou využívat internetové bankovnictví u svého Spořícího účtu, mají ale na rozdíl od klientů Oberbank, výhodu rozsáhlé pobočkové sítě na poštách v celé České republice. 

Některé banky založení spořícího účtu podmiňují také současným založením ještě dalšího účtu. Platí to třeba v Poštovní spořitelně. Jejich klient z řad fyzických i právnických osob, který má zájem o spořící účet, si musí nejprve založit postžirový účet nebo postkonto. Teprve potom si může založit vlastní Spořicí účet. Musí se ovšem spokojit jen s tím, který je méně úročený. Varianta lépe úročeného Spořícího investičního účtu je pouze pro fyzické osoby, jak potvrzuje mluvčí Poštovní spořitelny Marek Roll.

Podobně jako u klasických spořících účtů pro občany, také některé spořící účty pro právnické osoby mají svá omezení. Stanovují si třeba minimální vklad či zůstatek na spořícím účtu. V Komerční bance musí všichni klienti, ať už fyzické osoby či tuzemské či cizozemské právnické osoby vložit na spořící účet počáteční vklad minimálně 5000 korun. V Poštovní spořitelně stačí jako minimální vklad 200 korun k postžirovému účtu a 500 korun k postkontu. Tato částka určuje i minimální zůstatek na účtu.

Další častou podmínkou je výpovědní lhůta pro výplatu vkladu. V Poštovní spořitelně je možné si zvolit lhůtu v délce od čtrnácti dnů či jednoho a více měsíců až po jeden rok. Podle zvolené výpovědní lhůty je stanovené úročení i sankce za její nedodržení. V Komerční bance naopak není možné výpovědní lhůtu volit, protože je pouze jedna a to měsíční. Ta je přitom společná pro všechna pásma úročení od 100 tisíc do 1 milionu korun. Výjimkou je spořící účet Speciál v Oberbank, který výpovědní dobu nemá. „Naspořené prostředky tak může klient kdykoliv vybírat bez ztráty úroků,“ říká Bučková.

Existují také speciální spořící účty pro různé typy organizací. Třeba v Raiffeisebance a eBance rozlišují, zda se jedná o družstva či podnikatele nebo jiné organizace. „U firemních účtů nabízíme spořicí účet u účtu Dualkonto určeném pro bytová družstva a sdružení vlastníků bytových jednotek. Princip je prakticky stejný jako u eKonta - klient v rámci balíčku získává běžný účet i spořicí účet. Může tak oddělit peníze na běžné provozní výdaje a úspory ve fondu oprav. Tímto způsobem je také možné využít automatický převod nadlimitních zůstatků, pokud si klient stanoví částku, kterou chce mít na běžném účtu a peníze nad touto částkou si nechá automaticky převádět na spořicí účet,“ vysvětluje mluvčí obou bank Tomáš Kofroň. Podnikatelům či neziskovým organizacím nabízí banka podle Kofroně v rámci balíčků Profikonto a Benefitkonto jedině běžné účty s pásmovým úročením.
 
V České spořitelně mohou právnické osoby a municipality využívat vkladový účet. Ten funguje jako samostatný účet, který nezávisí na založení žádného dalšího produktu České spořitelny a jeho podmínky jsou pro podnikatele stejné jako pro fyzické osoby. Podobně jako u většiny spořících účtů je zřízení, správa, výběry a vklady zdarma. „Při zřízení vkladového účtu klient uvede výši vkládané částky a dobu uložení prostředků (minimálně 7 dní, maximálně 48 měsíců) a výše úrokové sazby pak závisí na těchto dvou faktorech,“ doplňuje Plachá.

Rozdíly mezi úrokovými sazbami spořících účtů pro fyzické a právnické osoby jsou ovšem docela velké. Podnikatelé či organizace mohou „zhodnocovat“ peníze jak za 1 procento, tak i za tři procenta, úročení zpravidla závisí na výši vkladu a délce výpovědní doby. V Oberbank jsou například úroky při vkladu do 75 tisíc korun 1,625 procent, při 150 tisících 2,125% a od 1,5 milionu 2,625 procent. V Komerční bance se úročení pohybuje od 1,07 (do  99 999 korun na účtu) až do 1,87 procent u milionového vkladu.

Při srovnání úrokových sazeb spořících účtů pro retailové klienty, které dnes dosahují už 3,5 %,  spořící účty pro právnické osoby mírně pokulhávají. Zajímavěji se tak pro tyto typy klientů nyní jeví třeba termínované účty. Například v GE Money Bank nyní nabízejí zhodnocení až 3,65 či 3,7 procenta dle vložené částky. Termínované účty nabízí i v těch bankách, které zatím speciální podnikatelské spořící účty nevedou. Ty podnikatelům nabízí i  depositní směnky či investice do otevřených podílových fondů nebo hypotečních zástavních listů.

Klienti z řad právnických osob by se ale neměli spoléhat jen na informace na webových stránkách bank, protože ty mohou někdy uvádět zavádějící nebo nejasné informace. Možnosti založení spořícího účtu pro firmu či organizaci je proto třeba vždy ověřit přímo na pobočce.

 

Využili jste někdy spořících či termínovaných účtů pro podnikatele či jiné organizace? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2008 0:18, Pet

Zrovna tenhle problém mě začal teď zajímat, něco jako eMax pro právnickou osobu bych hned bral.

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2008 21:57, Garf

Tak to asi nepodnikáš... Stačí, když si dohodnu o měsíc delší splatnost s dodavatelem a peníze nechám na úročeném účtu... Mám peníze na relativně krátkou dobu. Co bys s nima chtěl podnikat, chytrolíne :-)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Únor bude ve znamení vyšších sazeb spořicích účtů

11. 1. 2008 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Únor bude ve znamení vyšších sazeb spořicích účtů

České banky našly nový sport. Předhánějí se, jak vysokou úrokovou sazbu nabídnou svým klientům na spořících účtech. Tři a více procent se už staly skutečností u pěti bank. Ani toto... celý článek

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

13. 11. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

Stavební spořitelny poskytují stále více úvěrů. Celkem jejich služeb v Česku k letošku využívá zhruba 5,77 milionů lidí. Přesto počet smluv ve fázi spoření mírně klesá.

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

1. 3. 2007 | Simona Ely Plischke

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

Co se investování týče, jsme národ velmi konzervativní. Domníváme se, že své finanční prostředky spravujeme efektivně, většinou ale vyhledáváme co nejmenší riziko. A tak nejraději "zhodnocujeme"... celý článek

Kam mizí úspory českých domácností?

27. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Kam mizí úspory českých domácností?

V zemi vkladních knížek se spořit už nenosí. Moderní je utrácet, a nejlépe z cizího. Proč se růst našich mezd a zvětšující se bohatství českých rodin nijak nepromítá také do růstu našich... celý článek

Partners Financial Services