Jak se změny daní projeví v peněženkách

Jan Pekař | rubrika: Jak na to | 4. 1. 2008 | 6 komentářů
Jak se změny daní projeví v peněženkách
Skokové zvyšování cen kvůli růstu snížené sazby DPH nejspíš nebude tak dramatické. Řada obchodníků už vyšší daň do cen dávno promítla. Alespoň částečnou kompenzaci zdražení by měla přinést snížená daň z příjmu. Spočítejte si s námi, jakou mzdu v únoru dostanete.

V roce 2008 čekají na Čechy nové daně, změny starých daní, či některé nové poplatky. Vyšší daň z přidané hodnoty možná už někdo okusil na vlastní kůži. Změny při výpočtu čisté mzdy, které řadě lidí zvýší rodinné rozpočty, zažijí Češi až při únorové výplatě.

Obecně lze říct, že vládní zásahy do daní zvýší celkovou cenovou hladinu. Nejsilnější vliv zřejmě bude časem mít změna snížené sazby DPH z 5 na 9 procent. Toto zvýšení se týká zhruba 28 procent položek ze statistického spotřebního koše, podle kterého se měří inflace. U mnoha z nich byl však už před koncem loňského roku cenový nárůst tak vysoký, že samotné letošní zvýšení DPH se v něm „rozpustí“.

Velmi těžko se vliv zvýšení DPH vystopuje například u potravin. Nárůst jejich cen v několika posledních měsících překračuje v meziročním srovnání 10 procent a zatím nejsou předpoklady k úvahám, že by v nejbližší době ceny stagnovaly nebo se snižovaly. Podle jiných názorů obchodníci a výrobci vyšší DPH do cen zahrnuli už před Vánocemi, takže od 1. ledna už bylo zdražování spíše výjimečné.

Čistá mzda 2011



Vyšší DPH patrně skokově zdraží zejména dálkové vytápění, vodné a stočné, či jízdné v hromadné dopravě. Dodavatelé těchto služeb si zvýšenou DPH přirazí k ostatním rostoucím nákladům. Navíc řada z nich do cen promítla, nebo teprve promítne novou ekologickou daň. Ta se v principu chová jako daň spotřební. Odvádí ji dodavatel daní zatíženého zboží (elektřiny, uhlí, plynu) a je jen na něm, zda její výši plně zahrne do konečné spotřebitelské ceny. Narozdíl od potravin proto bude zvýšení spotřebitelských cen energie, vodného, stočného a jízdného skokové a může se podle odhadů analytiků pohybovat od 8 až 11 procent (u plynu a elektřiny) po několik desítek procent (u jízdného, tepla z některých teplárenských zdrojů).

Nejvíce se různí názory na to, jak se zvýšení DPH promítne do cen bydlení. V tomto případě se jedná o zvýšení snížené sazby na stavební práce spojené s bydlením z 5 na 9 procent. Podobná otázka se řešila již před rokem (tehdy se ovšem jednalo o přesun ze snížené do základní sazby DPH) . Tehdy panovala shoda, že zvýšení DPH se projeví jen částečně a se zpožděním, až stavební a developerské firmy otestují sílu konkurence na trhu. Mezi tím se v pozemním stavitelství zvýšily ceny materiálu v průměru téměř o deset procent, takže výšení DPH o čtyři procentní body už možná do cen stavebníci zahrnuli podobně jako potravináři.

Světlejší stránkou reformy veřejných financí, která toto administrativní zdražování připravila, jsou nižší daně z příjmů. Základem pro výpočet je jako dosud hrubá mzda. Z ní se vypočítá zdravotní pojištění (4,5 %) a sociální pojištění (8 %). Tyto částky je dobré si poznamenat stranou.

Pak je třeba z hrubé mzdy vypočítat zdravotní pojištění (9 %) a sociální pojištění (26 %), které za zaměstnance platí zaměstnavatel. Obě tyto částky se připočtou k hrubé mzdě. Tím vznikne tzv. superhrubá mzda, tedy základ daně pro výpočet daně z příjmu. Tento základ daně se zaokrouhlí na celé stokoruny nahoru. Z takto upraveného základu daně se spočítá daň ve výši 15 procent. Od této daně se odečtou slevy na dani, v případě, že pracovník podepsal příslušné prohlášení:

  • 2 070,- Kč na poplatníka,
  • 210,- Kč v případě, že pobírá částečný invalidní důchod,
  • 420,- Kč v případě, že pobírá plný invalidní důchod,
  • 1 345,- Kč v případě, že je držitelem průkazu ZTP/P,
  • 335,- Kč v případě, že se soustavně připravuje na budoucí povolání, a to do věku 26 let,
  • 890,- Kč v případě, že vyživuje ve společné domácnosti dítě ve smyslu zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů.
Po odečtení příslušných slev vznikne výsledná částka daně z příjmu, která se formou zálohy ze mzdy odvede státu.

Čistý plat se spočítá tak, že od hrubé mzdy se odečte odvedená daň z příjmu a v prvním kroku vypočtené zdravotní (4,5 % hrubé mzdy) a sociální (8 % hrubé mzdy) pojištění.

Úlevy na daních z titulu penzijního připojištění, kapitálového životního pojištění, stavebního spoření a úroků z hypotéky se zúčtovávají jednou ročně. Podle nových pravidel se tedy budou zúčtovávat až v roce 2009 při výpočtu daně z příjmu za rok 2008.

Pokud má poplatník manželku, s níž žije ve společné domácnosti a jejíž vlastní roční příjem nepřesahuje 38 040 Kč, může uplatnit roční slevu na dani ve výši 24 840 Kč, pokud manželka vlastní průkaz ZTP/P, tak dvojnásobek. Také tuto slevu ale může uplatnit pouze při ročním zúčtování daně, tedy až příští rok při počítání daní za letošek.

 

Jak se vyšší DPH projevilo ve vašich peněženkách? Podělte se o zkušenost.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 1. 2008 0:03, Kateřina

Mám dotaz, snad na autora, z článků mám pocit, že zmizely slevy na děti, můžete mi to potvrdit? Děkuji.

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2008 17:40, lubos1986

nížená sazba daně z přidané hodnoty by měla vzrůst z 5 % na 9 %. Zároveň by se ale do snížené sazby měla zařadit ekologická paliva v rámci "ekologické daňové reformy"

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy

27. 12. 2007 | Jan Pekař | 7 komentářů

Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy

Rok 2008 by nemusel být pro Česko špatný, shodují se ekonomové. Nebezpečí poklesu životní úrovně ovšem hrozí těm, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Lépe na tom nejspíš nebudou... celý článek

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu

15. 11. 2007 | Jan Pekař | 1 komentář

Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu

Blížící se konec roku se stává pravidelnou sezónou penzijních fondů a pojišťoven k náboru nových klientů. Připomínají daňovým poplatníkům produkty, při kterých je možné uplatnit slevy... celý článek

Komu roste plat, ať se přihlásí

3. 9. 2007 | Jan Pekař

Komu roste plat, ať se přihlásí

Češi si zase vylepšili příjmové skóre. Ke konci června měli v průměru o 1480 korun vyšší platy než o rok před tím. Nejnovější statistiky ČSÚ dělají radost ekonomům, většina populace... celý článek

Reforma prohlubuje nejistoty

24. 8. 2007 | Jan Pekař

Reforma prohlubuje nejistoty

O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou... celý článek

Partners Financial Services