Spoření: Nejtěžší je začít

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 2. 1. 2008 | 6 komentářů
Spoření: Nejtěžší je začít
Spotřebitelské úvěry a utrácení, to jsou témata, která ožívají před Vánoci či kolem dovolených. Jen málokdo ovšem dodává, že úvěry se budou muset splácet z budoucích příjmů a představují tak riziko pro rodinné finance. A skoro nikdo už neříká, aby lidé raději místo utrácení ve vlastním zájmu spořili.

Spořit, nebo utrácet. Řešení tohoto dilematu se zvláště na konci každého roku přesouvá spíše k variantě utrácet. Jenže výhodnější je ani na konci roku nepolevit a část výplaty dávat stranou.

Spoření, je z ekonomického hlediska odkládání spotřeby. Dnes si něco nedopřejeme a ušetřené peníze uložíme. Ty zhodnotíme a někdy v budoucnu si budeme moci pořídit více zboží. Princip je jednoduchý, buď si koupíme něco teď, nebo si užijeme někdy v budoucnu, ale o něco více.

Spoření má ale ještě jednu vlastnost. Dává větší jistotu, že se v budoucnu nedostaneme jen tak do finančních problémů. Ten, kdo žije „od výplaty k výplatě“, se vystavuje vcelku velkému riziku. Co když výplata nepřijde včas? Pokud má někdo na účtu nulu, velmi těžko se řeší náhlý výpadek příjmů, nebo růst výdajů. Vánoce a konec roku vůbec jsou toho dobrým příkladem. Máme výdaje, ale nemáme na ně.

Cesta „od výplaty k výplatě“ přináší také obavy ze vzdálenější budoucnosti. Jaké budu moci mít výdaje, až nebudu pracovat? Jaké budu mít příjmy, až se bude blížit důchodový věk?

Alternativou je „cesta rezerv“. Je pro ty, kteří hledají jistotu, a znamená jediné: část vydělaných peněz uspořit. Úplně stačí spořit třeba deset procent z příjmů, což zpravidla výrazně neovlivní životní úroveň. Nejtěžší ovšem bývá se rozhodnout a začít peníze odkládat. Pak je ještě důležité pár měsíců vydržet, než si na to zvykneme.

Po čase se začne tvořit rezerva, z které vzniká zajímavý kapitál. Za rok už nemusíme čekat na výplatu jak na smilování, protože máme rezervu. Pokud budeme třeba nemocní, nebude to pro nás závažný finanční problém. Za tři roky už budeme mít kapitál tak velký, že si můžeme dovolit skončit v práci a několik měsíců hledat práci jinou. A za pár let budeme mít jistotu, že část příjmů bude zajištěna z našeho kapitálu. Proto si nemusíme prací zajistit sto procent svého živobytí. Třeba těsně před důchodem tak můžeme volit práci, která je méně placena, ale která nás baví. A v důchodu se nemusíme bát, že by naše životní úroveň dramaticky klesla.

Existuje ještě třetí cesta a to je cesta dluhů“. Je to extrémní upřednostňování dneška na úkor zítřka. Dnes si užijeme a o zítřek se nestaráme. Tato cesta vede k blahobytu dnes, ale ke starostem zítra.

Je na každém, aby se rozhodl, jestli je pro něj důležitější přítomnost než budoucnost. Nebo jestli raději bude mít dnes o deset procent nižší výdaje, aby získal vyšší jistotu, že nenadálá událost v budoucnu ho nepřekvapí a navíc, že si bude moci koupit o něco více než dnes.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2008 9:07, Petr

No, to hodne zalezi na tom, co rozumite pod pojmem "ulozime". Pokud je nechate na nejakem terminaku, nebo jeste hure, na beznem uctu, je celkem pochopitelne, ze vam je sezere inflace. Pokud je ale budete opravdu investovat, je docela dobre mozne, a dokonce i pomerne pravdepodobne, ze inflace nesezere tolik, kolik vydelate...

Zobrazit celé vlákno

+56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neošiďte se až o polovinu penze

12. 12. 2007 | Petr Syrový | 8 komentářů

Každé procento, o které bude výnos vaší dlouhodobé investice nižší, než by mohl být, znamená, že se dobrovolně můžete připravit až o statisíce korun. Ty pak v důchodu můžou chybět.

Ani rezerva na horší časy by neměla prodělávat

23. 11. 2007 | Petr Syrový

Ani rezerva na horší časy by neměla prodělávat

Osobní finance jsou náchylné na výkyvy. Proto je dobré si tvořit finanční rezervu, která bude ihned k dispozici. To však neznamená, že takto odložené peníze musí ožírat inflace či nepřinášet... celý článek

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

13. 11. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

Stavební spořitelny poskytují stále více úvěrů. Celkem jejich služeb v Česku k letošku využívá zhruba 5,77 milionů lidí. Přesto počet smluv ve fázi spoření mírně klesá.

Partners Financial Services