Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 27. 12. 2007 | 7 komentářů
Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy
Rok 2008 by nemusel být pro Česko špatný, shodují se ekonomové. Nebezpečí poklesu životní úrovně ovšem hrozí těm, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Lépe na tom nejspíš nebudou ani státní zaměstnanci, jejichž platy porostou pomaleji než ceny v obchodech.

Česko bude v příštím roce dál bohatnout. Týká se to i většiny Čechů, přestože ceny v obchodech budou vyšší. V průměru totiž porostou mzdy rychleji než inflace. Trend z roku 2007 by tedy měl pokračovat i v tom následujícím.

Makroekonomické údaje o roku 2007 ukazují na silný hospodářský růst spojený s rostoucí životní úrovní. Tempo růstu hrubého domácího produktu zřejmě dosáhne 6 procent, přičemž mzdy stouply o více než 7 procent, nezaměstnanost se snížila pod hranici 6 procent, tedy nejníže za uplynulých deset let. Domácnosti se rekordně zadlužují, což lze chápat i jako důvěru v příznivý vývoj do budoucna. Soukromá spotřeba měřená maloobchodními tržbami v říjnu vzrostla o nečekaně vysokých 9,4 procenta ve srovnání se stejným měsícem loni. Prodeje a opravy osobních a dodávkových vozů stouply dokonce o 18,1 procenta. „Vyšší prodej aut je signálem spotřebitelské důvěry v budoucnost. Říjnový apetit spotřebitelů dovoluje domnívat se, že se Češi mohou opět po roce těšit na nejbohatší Vánoce v dějinách,“ komentoval tyto údaje Pavel Mertlík, šéfekonom Raiffeisenbank.

V říjnovém výzkumu veřejného mínění společnosti Deloitte většina respondentů uvedla, že ekonomika roste a je zdravá. Toto konstatování není tak banální, jak vypadá. Občané dalších deseti západoevropských zemí si to o svých ekonomikách nemyslí. Většina Čechů se také domnívá, že se příští rok bude ekonomice dařit. V Evropě si to myslí už jen většina Švýcarů.

Česká ekonomika 2008 v číslech
Růst HDP 5 %
Nezaměstnanost 5,9 %
Inflace 5 %
Růst mezd 6,5 - 10 %
Růst mezd státních zaměstnanců 1,5 %
Zdroj: MF, odhady analytiků

Už o měsíc později, koncem listopadu, ovšem konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu signalizoval, že spotřebitelé v příštích dvanácti měsících očekávají zhoršení celkové ekonomické i osobní finanční situace. Index důvěry klesl meziročně o 8,6 bodu na nejnižší hodnotu od října 2004.

Předpověď ministerstva financí na příští rok říká: hrubý domácí produkt stoupne o 5 procent. To je sice méně než letos, ale pořád jde o slušné číslo. Míra nezaměstnanosti klesne z letošního odhadovaného celoročního průměru 6,7 procenta na 5,9 procenta. Počet zaměstnanců stoupne jen nepatrně (o 0,7 %), zvýší se počet podnikatelů (o 3,5 %).

Spotřebitelské ceny stoupnou v průměru za celý příští rok odhadem o 5 procent. Je to více, než kolik předpovídalo MF (původně 3,5 %), ale na tomto vyšším odhadu se dnes shodne většina analytiků a více méně s ním souhlasí i ČNB. „Nikdo nečekal, že ceny porostou takovým tempem, zejména ceny potravin,“ vysvětluje Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance. Podstatný díl „viny“ (skoro poloviční) na růstu cen ponese vláda.

Tempo růstu mezd mělo původně klesnout z letošních 7,7 procenta na 6,5 procenta v nominálním vyjádření. Nyní ale ekonomové při odhadech vycházejí z aktuálních výsledků jednání odborů se zaměstnavateli a předpovídají mzdový růst o 8 až 10 procent. Reálně, po započtení inflace, se tedy mzdy zvýší v průměru o 2 až 3 procenta.

Tato čísla jinými slovy říkají, že se bude zdražovat více, než bylo zvykem v posledních třech letech, ale že ještě více vzrostou příjmy domácností, takže to v příštím roce na finanční kolaps statisticky průměrné domácnosti nevypadá.

Přesto je možné, že životní úroveň některých osob klesne. Může se to stát u rodin, jejichž podstatnou část příjmů tvoří sociální dávky (mateřská, přídavky na děti, podpora v nezaměstnanosti, různé formy důchodu). Státním zaměstnancům mají v příštím roce stoupnout platy pouze o 1,5 procenta, takže reálně jim příjmy klesnou o 3, možná 4 procenta. Při platu 21 tisíc korun měsíčně tak inflace znehodnotí plat státního zaměstnance měsíčně až o 840 Kč, tedy až o 10 080 korun za rok.

„Společnost jako celek bude v příštím roce bohatnout,“ hodnotí Pikora. „V tržní ekonomice je ale běžné, že některým skupinám občanů, domácností či zaměstnanců příjmy porostou rychleji, jiným pomaleji, některým se i sníží. Nůžky se budou rozevírat i do budoucna.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 12. 2007 12:00, Rejpal

Nejvíce budou bohatnout vysocepříjmoví nad 86 tis. měsíčně, kde jim výrazně klesne daň z 32% a nad tuto částku už nebudou platit soc. a zdravotní pojištění. Hranice 3200 eur je poměrně nízká.
Pro středně příjmovou vrstvu od 35 do 86 tis. se nic nezmění. Úspory na dani z příjmu jim sežerou jiné daně a poplatky.
Nejhůře dopadnou průměrné a podprůměrné rodiny z dětmi s jednim z rodičů v domácnosti a většina starodůchodců, kde dojde k výraznému poklesu kupní síly na hlavu. Rodiny v nájemním bydlení budou mít problémy vůbec přežit. Výzmamně se zvýší počet sebevražd důchodců. Výrazně vzroste násilná kriminalita. Je možné že vznikne ozbrojený odpor, který naši politici nazvou terorismem. Ovšem nebude to policky motivovaný terorismus ale terorismus ekonomický. S ekonomickým růstem porostou i rozdíly mezi občany a bude zajímavé jak různé ozbrojené oddíly ekonomických bosů bojují mezi sebou. Vždyť co je pro mladého člověka zajímavějšího, než odsloužit si několik let v amádě a pak s příslušnou výsluhou se nechat najmout do nějaké ochranky nebo soukromé armády.

+51
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko pořád bohatne jako divé

11. 12. 2007 | Jan Pekař | 33 komentářů

Česko pořád bohatne jako divé

Vysoký růst hrubého domácího produktu se odráží i do zvyšující se životní úrovně Čechů. Odvrácenou stranou ekonomického úspěchu jsou rychle rostoucí ceny.

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

5. 12. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

Evropská ekonomika roste a vnímají to i její obyvatelé. Nejvíce si boomu všimli Němci a Slováci. Ti ve srovnání s minulým rokem výrazně zlepšili svůj názor na tamní hospodářství. Češi... celý článek

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet

14. 11. 2007 | Věra Tůmová

Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet

Češi jsou optimisté, tuzemskou ekonomiku považují za zdravou a plánují o Vánocích utrácet. Většina Evropanů naopak hodlá podle výzkumu společnosti Deloitte na dárcích šetřit. Straší... celý článek

Ceny v Česku přeskočily další laťku

9. 11. 2007 | Jan Pekař | 3 komentáře

Ceny v Česku přeskočily další laťku

Varování o dražších potravinách se plní, inflace v říjnu svou živostí nemile překvapila. Naopak snižování cen zboží z dovozu, které měla zajistit posilující koruna, se minulý měsíc... celý článek

Partners Financial Services