Nervozita investorů se přelije i do roku 2008

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 28. 12. 2007
Nervozita investorů se přelije i do roku 2008
Americká ekonomika je klíčovou hádankou příštího roku. Pokud se naplní očekávání většiny ekonomů a analytiků, čeká jí jen mírné zpomalení. Nervozita na finančních trzích však bude nejspíš trvat dál.

Nervozita provázela finanční trhy v celém roce 2007. A jiný nejspíš nebude ani rok 2008.  Investoři reagují na jakékoli nepříznivé i příznivé zprávy velice prudce. Na klidu jim nepřidaly ani tři propady, které tento rok zažila pražská burza, nebo dění ve světě (krátký prudký propad čínského akciového indexu či americká hypotéční krize). Index VIX, který odráží očekávání třicetidenní kolísavosti opcí na index SP 500, obavy z nervozity potvrzuje. Nyní se hodnoty indexu VIX pohybují mezi dvaceti a třiceti body. Za znamení klidu se považují hodnoty výrazně pod dvacetibodovou hranicí. Tam se index naposledy pohyboval na začátku letošního roku.

Na nynější vyšší hodnoty index vystoupal především kvůli nejistotě, která vládne ohledně vývoje největší světové ekonomiky – Spojených států amerických. Po poklesu akciových trhů v srpnu letošního roku se na chvíli opět objevila optimistická nálada, kterou pomáhala šířit i americká centrální banka (FED). Ta snižovala úrokové sazby a pumpovala do bankovního systému potřebnou hotovost.

Optimismus ovšem nevydržel dlouho. Po dlouhé době například poklesl index nákupních manažerů v americkém průmyslu (ISM). Hodnota pod 50 body, které nyní dosahuje, značí úbytek pracovních míst. V kontrastu k tomu přitom zisky firem dosahují 9 procent HDP, což je o 4 procentní body více než v dobách, kdy americká ekonomika procházela krizí. Tento údaj částečně vyvrací stále hlasitější názory, že by největší ekonomika světa přešla v roce 2008 do recese. Analytici proto spíše předpovídají zpomalení růstu HDP na přibližně dvě procenta.

Pro Asii a Evropu by to byl přijatelný scénář. „Poslední dobou se objevují fundované názory, že případná recese v USA by nemusela mít vliv na asijské trhy,“ říká Milan Vaníček, hlavní analytik společnosti Atlantik. Nicméně převládající názor je, že zatím by rostoucí domácí poptávka asijských států nestačila zcela vyrovnat výpadek v odbytu tamních firem kvůli nižší poptávce z USA.

Evropa by měla americké zpomalení podle odhadů Mezinárodního měnového fondu ustát. Nicméně propad na americkém nemovitostním trhu dle výhledů se přelije do zpomalení růstu v Irsku (z 5,2 na 2,9 proceta), Velké Británii (z 3,1 na 2 procenta) a v menší míře také ve Španělsku.

S optimismem to ovšem nepřehání Klaus Glaser, investiční ředitel Raiffeisen Capital Management. „V případě hlavních ekonomických cyklů jsou národní ekonomiky stále citlivě provázané. Propad v USA by měl neblahé důsledky pro celou světovou ekonomiku,“ tvrdí Glaser. Rovněž Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj varuje, že otřesy na finančně úvěrových trzích ještě neodezněly, a stále se tedy lze dočkat nemilých překvapení.

Zhruba dvě třetiny analytiků si myslí, že předpovědi o americké recesi se nakonec nenaplní. „Pravděpodobnost recese v USA je tak dvacet procent, vždycky se najdou pesimisti,“ uklidňuje investory Vaníček.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč je ČNB při pohledu na inflaci v klidu

13. 12. 2007 | Petr Sklenář | 13 komentářů

Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy... celý článek

Dolar bude světu vládnout ještě dlouho

22. 11. 2007 | Petr Sklenář | 2 komentáře

Dolar bude světu vládnout ještě dlouho

Čím je dolar slabší, tím častěji se objevují názory, že jeho roli nejvlivnější globální měny převezme euro. Jenže to se v dohledné době nestane. Navíc za dva či tři roky se může svět... celý článek

Amerika možná brzy kýchne

20. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Amerika možná brzy kýchne

V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové... celý článek

Partners Financial Services