mBank napíná žadatele o hypotéky

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 21. 12. 2007 | 7 komentářů
mBank napíná žadatele o hypotéky
Už skoro tři týdny slibuje polská mBanka Čechům hypotéku bez poplatků. Hypotéky měla původně začít poskytovat v polovině prosince, nyní to vypadá, že první hypotéku mBank schválí nejdříve v polovině ledna.

Kdo zvažoval, že si ještě před koncem letošního roku narychlo sjedná hypotéku přes internet a nebude ho to nic stát, má smůlu. Banka, která tuto velkorysou nabídku vypustila do světa s tím, že ještě v prosinci bude poskytovat levné hypotéky a spotřebitelské úvěry, slib nesplnila. Řeč je o polské mBance, která vstoupila na český trh letos na konci listopadu. Klientům, kteří o hypotéku od tohoto ústavu stojí, zatím nabízí pouze internetový kontaktní formulář a sazebník platný na prosinec. Jenže když teď zájemce internetový dotazník vyplní, a projeví tak o hypotéku zájem, prosincovou sazbu mu banka negarantuje.

Začátek internetových hypoték se odsouvá na leden. Potvrdil to Michal Čapek, který se v mBance na tyto úvěry specializuje. První klienty prý obslouží hned 2. ledna. Takzvané mPůjčky, tedy spotřebitelské úvěry, se prý mají také objevit už v průběhu ledna. Kdy přesně ale banka zatím neuvádí.

V tuto chvíli mohou všichni zájemci o hypoteční úvěr u mBanky vyplnit jedině online žádost o schůzku s přiděleným hypotečním poradcem. Ten by se zájemci měl ozvat do tří pracovních dnů a dohodnout termín schůzky, na které se upřesní detaily hypotéky. Od ledna by si klienti měli moci vyplnit i přímo online formulář k hypotéce, v níž může zájemce specifikovat některé parametry úvěrů. Nakonec se vše upřesní a dohodne na schůzce s hypotečním poradcem.

„Zpracování hypotéky bude trvat maximálně čtrnáct dnů. První výplaty hypoték tedy očekáváme ve druhé polovině ledna,“ tvrdí Čapek. Hypotéky, které chce v Česku mBank nabízet, by měly mít klasický formát s pevnou či variabilní úrokovou sazbou. Klasické hypotéky zatím bude možné fixovat na 1, 2, 3, 4 a 5 let nebo na aktuální mezibankovní úrokovou sazbu PRIBOR.  „Klient bude moci využít variabilní úrokovou sazbu, která se počítá podle aktuálního PRIBORu plus marže banky. Úrok se v takovém případě pohybuje vždy podle aktuální ceny peněz,“ dodává Čapek. Hypotéky vázané na sazbu PRIBOR v Česku již delší dobu nabízí i jiné banky. Ty nejčastěji nabízí hypotéku vázanou na roční sazbu, zatímco mBank se hodlá řídit tříměsíční úrokovou sazbou, tedy PRIBOR 3M.

V lednové nabídce by měla být trojice základních hypoték. Klient se bude moci rozhodovat mezi klasickou hypotékou, hypotékou bez doložení příjmu a hypotékou „Refinancování 24“, což by měla být varianta pro ty, kteří již mají hypoteční úvěr u jiné banky a končí jim doba fixace. Od února by měla banka umožnit i takzvané americké hypotéky. Klienti si budou prý moci vzít i hypotéky až na 110 procent hodnoty nemovitosti. Těch 10 procent navíc ale budou moci využít jedině na náklady spojené s hypotékou, třeba na zaplacení odhadu nemovitosti či na pojištění. Detaily však banka zatím nechce komentovat.

 

Láká vás hypotéka či jiný produkt od mBanky?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 12. 2007 10:54, Petr

Díky Fredy, jako vždy perfektně popsané i pro laika.

+84
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Bez poplatků. No konečně.

28. 11. 2007 | Patrik Nacher | 6 komentářů

Bez poplatků. No konečně.

Odpůrci vysokých bankovních poplatků dostali konečně, co chtěli. Polská mBanka nabízí vedení účtu i transakce zdarma. Úspěšná ovšem bude, jen pokud přiměje konzervativní Čechy opustit... celý článek

Ani u mBanky není vše zadarmo

27. 11. 2007 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Ani u mBanky není vše zadarmo

Tajnůstkářské otevření internetové mBanky o sobotní půlnoci způsobilo mezi internetovou komunitou v Česku malé pozdvižení. Řada odpůrců bankovních poplatků zažádala o otevření účtu... celý článek

Partners Financial Services