S příkazem do banky i na Silvestra

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 13. 12. 2007
S příkazem do banky i na Silvestra
Kdo nemá nic lepšího na práci než na Silvestra chodit do banky, bude sebou muset hodit. Většina bank zavírá kolem poledne. Internetbanking také moc nepomůže, protože platby lze uskutečnit jen do předem určené hodiny.

Každý, kdo potřebuje ještě letos uhradit důležitou platbu nebo si letos na účet vložit peníze, má na to mezi svátky jen pár dní. Celé pracovní dny, kdy je možné zajít na pobočku banky, jsou letos pouze čtvrtek a pátek 27. a 28. prosince. Na Silvestra budou mít banky zkrácenou otevírací dobu.

Na omezenou otevírací dobu si musí dát pozor lidé, kteří si chtějí ještě letos založit stavební spoření, aby měli nárok na letošní státní příspěvek. Pokud jej chtějí získat v maximální výši, musí na účet do stavební spořitelny poslat najednou i více než 20 tisíc korun. Řada poboček stavebních spořitelen je ale na klienty připravená a má otevřeno i poslední dny roku. Například Centrum Modré pyramidy na Praze 2 bude mít otevřeno 31. prosince.

Včas musí odeslat letos platby i ti, kteří si plánují odepsat z daní úložky na životní pojištění či penzijní připojištění. Jejich platba musí na tyto účty dorazit do konce roku.

Ve sváteční dny od Štědrého dne až do Štěpána (24. - 26.12.) bude v bankách standardně zavřeno. Na Štědrý den mají otevřeno jen vybrané banky, které působí v obchodních centrech jako například UniCreditBank v Paláci Flóra, kam budou klienti moci přijít do 13 hodin. Klienti ostatních bank budou mít dispozici jedině kanály přímého bankovnictví, tedy internetbanking, GSM banking a telefonické bankovnictví. Další dva pracovní dny po Štěpánu by měli mít ve většině bank běžnou otevírací dobu. Výjimku představuje poslední den roku, kdy se končí dříve nejen v bankách, ale i v obchodech a na úřadech. Novoroční den je státní svátek, takže budou mít zavřeno i banky.

Kdy ještě letos poslat příkaz do banky
      

Česká spořitelna bude mít na Silvestra včetně obchodních center otevřeno do dvanácti hodin, stejně tak Raiffeisenbank. „Výjimku budou tvořit pobočky v obchodních centrech, kde bude otevírací doba přizpůsobena otevírací době obchodního centra,“ dodává mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Celá pobočková síť ČSOB i Komerční banky bude zavírat v jednu hodinu odpoledne. Stejně tak i v UniCreditBank. V GE Money Bank ještě o hodinu později. Nejdéle budou klientům k dispozici na pobočkách Citibank, kde zavírají až v 15 hodin.

Poslední termín pro zpracování platebního příkazu přes elektronické bankovnictví je ve většině bank sice 31. prosince, řada z nich ale omezuje hodinu, do kdy je nutné příkaz podat, aby banka ještě letos převod uskutečnila. Příkazy k úhradě a inkasu v rámci eBanky budou zpracovány podle Kofroně  31. prosince až do půlnoci. Firmy musí zpravidla příkaz podat dříve než fyzické osoby.

Tuzemské banky vydaly přehledy termínů, do kdy je v každé z nich třeba odeslat platbu či příkaz, pokud mají transakci zpracovat a připsat na účet příjemce ještě letos. Zpravidla to je několik dní před koncem roku, což je standardní doba na zpracování příkazu. Týká se to, jak podání příkazu na pobočce, tak i internetového bankovnictví, protože banka musí mít čas na zpracování. Lidé, kteří využívají sběrné boxy a chtějí, aby odesílané peníze dorazily na účet příjemce ještě letos, musí příkaz podávat v některých případech ještě dříve, tedy nejpozději například do 21. 12. 2007.

U každé banky se termíny liší podle toho, kam a kdy mají peníze odejít z účtu a kdy dorazit příjemci. Pokud někomu stačí, aby peníze odešly z jeho účtu ještě letos, může se zpravidla spolehnout i na vyřizování příkazu v posledních prosincových pracovních dnech. Pro koho je ovšem rovněž důležité, aby příjemce platbu ještě letos obdržel, měl by si pospíšit.
Nejdelší lhůty se týkají zahraničních plateb, protože banky musejí počítat i se svátečními dny v bankách příjemců. Rozdílná data pro nejpozdější zpracování transakce jsou i podle způsobu podání příkazu či měny.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bez poplatků. No konečně.

28. 11. 2007 | Patrik Nacher | 6 komentářů

Bez poplatků. No konečně.

Odpůrci vysokých bankovních poplatků dostali konečně, co chtěli. Polská mBanka nabízí vedení účtu i transakce zdarma. Úspěšná ovšem bude, jen pokud přiměje konzervativní Čechy opustit... celý článek

České banky na internetu dohánějí Evropu

26. 11. 2007 | Věra Tůmová

České banky na internetu dohánějí Evropu

Velké tuzemské banky připravují modernizaci aplikací internetového bankovnictví. Kromě správy účtu bude možné brát si přes internet půjčky či investovat do podílových fondů. Banky rovněž... celý článek

Komerční banka je už příliš drahá, nadějné jsou akcie Erste

19. 11. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Komerční banka je už příliš drahá, nadějné jsou akcie Erste

Akcie Komerční banky si vedou dobře, ale jsou podle některých analytiků už příliš drahé na to, aby výrazně posilovaly i v budoucnu. Tipem pro dlouhodobější investici mohou být akcie... celý článek

Jak Komerční banka opisuje od konkurence

31. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak Komerční banka opisuje od konkurence

Hypoteční novinky, které už konkurence nabízí několik měsíců či let, s vypětím všech sil začala konečně poskytovat i trojka českého hypotečního trhu, Komerční banka. Divné je, že banka... celý článek

Jak vypadá bankovní konto snů

11. 9. 2007 | Patrik Nacher | 2 komentáře

Jak vypadá bankovní konto snů

Dnešní balíčky bankovních produktů klientům neumožňují porovnat nabídky jednotlivých bank a občas jim nutí služby, které nakonec nevyužijí. Přitom by stačilo, aby banka klientovi nabídla... celý článek

Partners Financial Services