Exkluzivní kalkulačka na Peníze.cz: Spočítejte si náklady na provoz automobilu (TCO)

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 24. 5. 2017 | 8 komentářů
Řešíte dilema, jestli si nechat staré auto, nebo radši pořídit nové? Plánujete návštěvu autobazaru? Nebo jen chcete vědět, kolik vás bude stát v nejbližších letech provoz „plechového miláčka“? Máme pro vás novou kalkulačku, díky které zjistíte náklady na provoz a držení vozu, tzv. TCO (Total Cost of Ownership). Bez registrace a zadávání osobních údajů. Zdarma.
Exkluzivní kalkulačka na Peníze.cz: Spočítejte si náklady na provoz automobilu (TCO)

Pokles hodnoty vozu v čase, spotřeba paliva, náklady na údržbu a opravy, cena náhradních dílů a jejich životnost, cena pneumatik, pojištění, dálniční poplatky a mnoho dalších položek. S tím vším by měl člověk kalkulovat, pokud chce mít správnou představu o tom, kolik peněz bude muset v nejbližší době vytáhnout z peněženky na provoz svého auta.

Jitis – Just in time in service. Do servisu v pravý čas.

Systém Jitis dává dohromady informace a doporučení výrovbců automobilů a data ze skutečného provozu. Na jejich základě dokáže stanovit, kdy a s čím by mělo auto do servisu. A protože jsou v databázích Jitis uložené i ceny nejen za opravy, ale také ceny benzinu, ceny povinného ručení, zkrátka veškerá data o nákladech souvisejících s provozem automobilu (říká se jim také cizím výrazem total cost of ownership – TCO), dokáže vám Jitis vyčíslit, kolik budete s nejvyšší pravděpodobností do svého vozu investovat.

Všechno jde spočítat

Co nejpřesnější odhad TCO – budoucích výdajů je přitom klíčový hned v několika situacích, do kterých se motoristé běžně dostávají. Asi každý z nás už někdy přemýšlel nad tím, jestli má smysl cpát další peníze do auta, které nám stojí v garáži, nebo si radši koupit nové (nebo čerstvější secondhand). Informace o tom, kolikrát a kvůli čemu se budeme muset v dohledné době vydat do servisu, je proto k nezaplacení.

Platí to i ve chvíli, kdy si vybíráme ojetý vůz v autobazaru. V takovém případě je navíc důležité vědět, k jakým opravám a výměnám dílů už mělo u poptávaného auta v minulosti dojít. Porovnáním zanedbané údržby s účty za opravy či údaji v servisní knize lze získat představu, jestli předchozí majitel údržbu vozu nezanedbával.

Kapitola sama pro sebe je pak srovnání předpokládaných výdajů na provoz vlastního automobilu s autem sjednaným na operativní leasing. I tady je záhodno vědět, jak jsou v čase rozvržené budoucí náklady.

Detailní čísla jistě ocení i zaměstnanci, kteří využívají vlastní auto ke služebním cestám. U svého zaměstnavatele si za to můžou říct o cestovní náhrady, které se odvozují od najetých kilometrů. Odpověď na otázku, jestli se něco takového vůbec vyplatí, není jednoduchá a vyžaduje co nejpřesnější výpočty.

Provozní náklady vozidla

Logo JITIS

Výpočet (budoucích) provozních nákladů vozidla vám spočítá, kolik a kdy budete platit, pokud si pořídíte ojetý vůz.

Jak kalkulačka funguje

Ve spolupráci se společností JiTiS CZ vám přinášíme exkluzivní kalkulačku, na které si můžete snadno spočítat provozní náklady svého vozidla. Výpočetní algoritmus pracuje s informacemi o více než dvaceti tisících typech osobních automobilů, které zahrnují miliony technických dat o opravách, náhradních dílech, opotřebení či reálné spotřebě, která se mnohdy značně liší od toho, co udává výrobce.

Do vyznačených kolonek stačí vyplnit značku a typ vozidla, jeho stáří, stav tachometru a odhadovanou cenu. Kalkulačka vám pak vypočítá náklady vozu TCO na příští dva roky při průměrném nájezdu zhruba 10 000 kilometrů ročně. Výsledek je přibližným odhadem provozních nákladů a obsahuje výdaje na palivo, maziva, údržbu, pneumatiky, opravy, náhradní díly, povinné pojištění, STK a vypočtený pokles ceny vozu. Zároveň se z dostupných statistik dozvíte, jaké potřebné servisní úkony budou vaše auto čekat v nejbližší době a kolik budou stát. A nebude chybět ani výčet oprav a výměn dílů, které již měly v minulosti proběhnout tzv. zanedbaná údržba. Všechny údaje si navíc můžete stáhnout ve formátu PDF do vašeho počítače.

Pokud chcete využít rozšířenou verzi kalkulačky – i ta je bezplatná –, budete po kliknutí na příslušné tlačítko přesměrováni přímo do aplikace na webu společnosti JiTiS CZ. V pokročilých výpočtech je možné zadat i plánovaný roční nájezd, minulé opravy, stav, velikost i opotřebení pneumatik, opotřebení dílů a celou řadu dalších osobních parametrů užívání. Dobrat se tak můžete k ještě detailnějším informacím o budoucích nákladech na provoz příslušného automobilu. Při budoucím prodeji vozu je pak možné si nechat vystavit i Certifikát provozních nákladů.

Některé webové portály pro prodej ojetých vozidel, například Slevocar dokonce TCO uvádějí, a umožňují tak rychlé posouzení nabízených vozidel i podle TCO – budoucích provozních nákladů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2017 15:04, Martin

Mě to taky pise: "Jejda něco se nám pokazilo", takže to nefunguje a je to na prd.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services