Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku
Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích.

Rodičovský příspěvek, který se vyplácí rodičům malých dětí, prošel ve vládní reformě veřejných financí významnou změnou. Jeho výše od ledna 2008 nebude jednotná jako dosud, kdy rodiče pobírají každý měsíc 7 582 Kč. Změna se navíc dotkne nejen rodičů dětí, které se narodí až příští rok, ale i těch, kteří rodičovský příspěvek už pobírají.

Rodiče dětí, které se narodí v lednu 2008 a později, si budou moci vybrat ze tří výší rodičovského příspěvku. Hovoří se proto o třírychlostní rodičovské dovolené. Rozhodující bude, jak dlouho bude chtít být rodič s dítětem doma a příspěvek pobírat. Pokud se spokojí se dvěma roky, bude každý měsíc dostávat od státu 11 400 korun. Když se rozhodne pro pobírání příspěvku do tří let věku dítěte, přistane mu měsíčně na účtu 7 600 korun. Nejméně, 3 800 korun měsíčně, bude dostávat rodič, který bude chtít pobírat příspěvek od státu až do čtyř let dítěte.

Zvolit si jednu z uvedených variant budou rodiče moci v přesně stanovený okamžik:

Pro zvýšenou výměru rodičovského příspěvku ve výši 11 400 Kč se rodič bude muset rozhodnout nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž dítě dovrší 22 týdnů života. Je rovněž třeba splnit podmínku, že otec, nebo matka dítěte dostávali peněžitou pomoc v mateřství nejméně ve výši 380 Kč za den.

Pokud rodič mateřskou nepobíral, nebo první volbu neprovedl, bude mu poskytován rodičovský příspěvek ve výši 7 600 Kč až do konce kalendářního měsíce, v němž dítě dovrší 21 měsíců života. Pokud jeden z rodičů pobíral pomoc v mateřství, bude se moci rozhodnout, jestli chce i nadále dostávat rodičovský příspěvek ve výši 7 600 Kč až do tří let dítěte, nebo zda dá přednost pobírání příspěvku až do čtyř let dítěte, ale pouze ve výši 3 800 Kč měsíčně.
Pokud na peněžitou pomoc v mateřství nevznikl nárok, je rodičovský příspěvek poskytován ode dne porodu až do 21. měsíce věku dítěte v částce 7 600 Kč, a poté bude snížen na částku 3 800 Kč až do 4 let dítěte.

Pokud rodič pečuje o postižené dítě, i nadále zůstává zachována možnost, že může dostávat rodičovský příspěvek až do 7 let dítě, a to ve výši 7 600 Kč měsíčně.

Na možnost volby se budou muset připravit i rodiče, kteří už děti mají a jsou s nimi na rodičovské dovolené. Od ledna příštího roku si podle věku dítěte budou moci vybrat, jakou výši rodičovského příspěvku budou chtít pobírat. Výčet možností uvádí následující tabulka.

Věk dítěte v lednu 2008 Výše rodičovského příspěvku
Do 22 týdnů života (resp. do konce kal. měsíce následujícího po dosažení 22 týdnů života) Stejná jako u dětí narozených v roce 2008, rodič může provést všechny volby čerpání RP
Více než konec kal. měsíce po dosažení 22 týdnů života do 21 měsíců Rodič se v 21. měsíci bude moci rozhodnout mezi základní výši 7 600 Kč do 3 let a 3 800 Kč do 4 let
Od 22 měsíců do 3 let Částku 7 600 Kč do 3 let dítěte, poté 3 800 Kč do 4 let dítěte
Starší 3 let Rodičovský příspěvek bude snížen na částku 3 800 Kč
V případě narození dvojčat se u první kategorie vychází z věku 31 týdnů, nikoliv 22 týdnů.

Rodiče ovšem ani po reformě nemusí být odkázáni pouze na příjem z rodičovského příspěvku. Zůstává zachována možnost neomezeného přivýdělku při současném pobírání rodičovského příspěvku. Stejná zůstávají i omezení pobytu dětí v jeslích a školkách, při jejichž splnění mají rodiče stále ještě na rodičovský příspěvek nárok.

Je nová konstrukce rodičovského příspěvku správná?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 141 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2007 15:17

Já s Vámi naprosto souhlasím, nedá se dopředu odhadnout, jak bude dítě prospívat, jak si navykne ve školce na kolektiv, jestli nebude často nemocné atd. Navíc si myslím, že to nelze ani z toho důvodu, že nemůžete vědět, jestli Vás do zaměstnání zpět vezmou, co když firma za dva nebo tři roky zkrachuje nebo se odstěhujete na opačný konec republiky. To jsou závažné okolnosti, které se předem nedají přece strvrdit žádným podpisem. Leda že by všechny ženy nastupující na MD dostaly od vlády zároveň se třemi výběrovými variantami také přidělenou vědmu, která budoucnost každé předpoví...

Zobrazit celé vlákno

+118
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2007 21:58

Nevím co si ti ubožáci z ODS už myslí.Chtěla bych vidět pana Nečase jak je na mateřské dovolené měsíčně za 3800kč. Nechápu,proč by si člověk měl vybírat ze 3 možností. Já už moc možností nemám,dcerce budou sice 3 roky v srpnu ale co dál?Zapisný do školky se bude dělat v lednu,vezmou jí až od tří let a kdo mi to místo v té školce podrží?Samozřejmě že nikdo!Ještě ke všemu se nehorázně zdražuje a vám nezbývá nic jinýho než si vybra ze tří variant,Ale bohužel mě se týkají jen dvě.Bud to utnu třetím rokem a půjdu do zaměstnání a nebo budu s dcerkou doma za těch úžasných 3800. Jako každá normální maminka zůstanu s díteme doma do 4 let,sice je to hezké že si člověk může přivydělat a dát dítě na 4 hod.denně do školky ale za ty 4 hodiny si moc nevydělá a pokud nemá hlídání,tak je ten člověk ztracen.Tak přeji panu Nečasovi at si vyzkouší aspon půl roku žít za 3800 měsíčně při dnešní drahotě. Spozdravem PETA

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (141 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

12. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

Od příštího ledna řadě rodin vyschne jeden z pravidelných zdrojů příjmů. Přijdou o přídavek na dítě. Spočítejte si, jestli to bude i váš případ.

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

20. 9. 2007 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

Matky, které jsou na rodičovské dovolené, ale čekají už další přírůstek do rodiny, si musí ohlídat, z jakých příjmů se jim vypočítá nová výše peněžité pomoci v mateřství. Mají totiž... celý článek

Pastelkovné a další sociální dávky pro děti

28. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Pastelkovné a další sociální dávky pro děti

Letos naposledy se bude rozdávat štědrá dávka předchozí vlády tzv. pastelkovné ve výši 1000 korun. Na tento příspěvek, který je určen výhradně na nákup školních pomůcek pro prvňáky,... celý článek

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Partners Financial Services