Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout

Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout
Nezaměstnané matky vedené v evidenci úřadů práce nebudou mít od ledna 2008 nárok na vyplácení peněžité pomoci v mateřství. Reforma veřejných financí postihne i osamělé matky, které už nebudou dostávat pomoc v mateřství déle než ženy žijící s partnerem.

Peněžitá pomoc v mateřství je určena k finančnímu zabezpečení matek před a po porodu. Kvůli reformě veřejných financí se nemění tak jako třeba nemocenská, nicméně některé změny mohou některé ženy nepříjemně překvapit. 

Podmínky nároku zůstávají stejné – potřebná doba účasti na nemocenském pojištění v rozsahu minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou a samotná účast na nemocenském pojištění v době, kdy žena na mateřskou dovolenou odchází. Pokud se žena přímo neúčastní nemocenského pojištění, tedy neplatí ze mzdy, nebo jiného příjmu nemocenské pojištění (součást sociálního pojištění), může nárok na dávku získat ještě v rámci ochranné lhůty. Ta činí šest měsíců ode dne ukončení pracovního poměru, pokud žena byla v den ukončení zaměstnání těhotná.

Novinkou od ledna 2008 je zrušení nároku na peněžitou pomoc v mateřství pro uchazečky o zaměstnání vedené v evidenci úřadů práce. Tyto ženy již peněžitou pomoc nedostanou a budou ode dne porodu dostávat přímo rodičovský příspěvek.

Co se týče výpočtu dávky, tak se stále vypočítává stejně jako nemocenská, čili z hrubého příjmu za posledních dvanáct měsíců, pokud v posledních dvanácti měsících žena neměla příjem, posouvá se toto období o tři měsíce dozadu, až se nějaký příjem najde.

Podpora při ošetřování člena rodiny

Pravidla pro poskytování podpory při ošetřování člena rodiny zůstávají více méně zachována. Podpora při ošetřování člena rodiny se i nadále bude poskytovat v délce devíti kalendářních dnů, v případě osamělého rodiče pečujícího o dítě nejpozději do ukončení povinné školní docházky je nárok po dobu 16 kalendářních dnů. 
Změnou od ledna 2008 je snížení výše poskytované dávky, a to z dosavadních 69 na 60 procent z redukovaného denního výdělku. Pravidla redukce jsou stejná jako u nemocenské.

Podle dosavadních pravidel, když si žena přivydělávala při pobírání rodičovského příspěvku, mohla požádat plátce peněžité pomoci v mateřství, aby se k tomuto příjmu nepřihlíželo, když žena čeká další dítě. Tato možnost se s novým rokem ruší, ovšem zároveň se zavádí jiné pravidlo. Pokud žena odchází na druhou nebo další mateřskou dovolenou a má stále stejného zaměstnavatele, a to nejdéle do čtyř let dítěte, vypočítá se peněžitá pomoc v mateřství z příjmu před první mateřskou, pokud je to pro ženu finančně výhodnější.

Výše peněžité pomoci v mateřství se nemění. Zůstane tak prakticky ve stejné výši jako letos.

Matky budou moci pobírat pomoc v mateřství stejně jako nyní 28 týdnů (z toho 6 až 8 týdnů před porodem). Ovšem u osamělých matek se ruší poskytování peněžité pomoci v mateřství v prodloužené výměře 37 týdnů, protože ženy tuto možnost často zneužívaly. I tyto ženy budou mít nadále nárok na peněžitou pomoc v mateřství v délce 28 týdnů. Prodlouženou výměru 37 týdnů dostanou pouze matky dvojčat či trojčat.

Novela zákona o nemocenském pojištění z roku 2005 slibovala rozšíření možnosti  pobírat peněžitou pomoc v mateřství u otců. Protože však reforma veřejných financí platnost tohoto zákona odložila na rok 2009, znamená to pro otce, že budou mít i nadále nárok na tuto dávku pouze ve zcela mimořádných případech, kdy matka dítěte zemře, dítě opustí či se ze závažných zdravotních důvodů nebude moci o dítě sama postarat. Otcové si tedy nebudou moci pobírání peněžité pomoci vybrat sami.

Měli by mít otcové možnost jít místo matek na mateřskou dovolenou a pobírat peněžitou pomoc v mateřství?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2007 14:31, Nikolka

Ježiš, pokud by to tak mělo být, tak ať jde na mateřskou manžel. Stejně to tak dopadne,protože beru víc než manžel (a s hypotékou na krku se o penězích uvažovat musí )a to se v této společnosti neodpouští, nepočítá se s tím. Kupodivu to manželovi nevadí, jak píšou všichni psychologové, že má žena tajit když bere víc atd. Prostě každý děláme v jiném oboru a ten můj je zrovna žádanější. Tchýně, manželovo příbuzenstvo a někteří jeho kamarádi by z chlapa na mateřské ale měli infarkt, tak jim přeju, aby to vyšlo a už nás neotravovali předsudky atd.

Zobrazit celé vlákno

+93
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

18. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích. celý článek

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

12. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

Od příštího ledna řadě rodin vyschne jeden z pravidelných zdrojů příjmů. Přijdou o přídavek na dítě. Spočítejte si, jestli to bude i váš případ.

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

20. 9. 2007 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

Matky, které jsou na rodičovské dovolené, ale čekají už další přírůstek do rodiny, si musí ohlídat, z jakých příjmů se jim vypočítá nová výše peněžité pomoci v mateřství. Mají totiž... celý článek

Pastelkovné a další sociální dávky pro děti

28. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Pastelkovné a další sociální dávky pro děti

Letos naposledy se bude rozdávat štědrá dávka předchozí vlády tzv. pastelkovné ve výši 1000 korun. Na tento příspěvek, který je určen výhradně na nákup školních pomůcek pro prvňáky,... celý článek

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Partners Financial Services