Jak se vyhnout podvodníkům v internetových aukcích

Jak se vyhnout podvodníkům v internetových aukcích
Každý rok roste počet lidí, kteří nakupují v internetových aukcích. Sice tam na ně většinou čeká nižší cena než v obchodě, ale mohou se setkat s nespolehlivými prodejci. Nepříjemným překvapením se lze vyhnout dodržováním jednoduchých zásad.

Je jen málo věcí, které se nedají koupit přes internetové aukce. K mání jsou semena tabáku, mobily, dvd přehrávače, počítače, ale i dveře či dvougenerační domek u Prahy. V aukci se dají koupit věci použité i nové. A většinou za nižší cenu, než za kolik by se daly sehnat v klasických obchodech.

V některých případech se lze dostat i na zlomek ceny, za kterou je zboží k dostání v kamenných obchodech. Velké aukční servery mají širokou škálu nabízených předmětů, které jsou okamžitě ke koupi. V aukcích je prodejce povinen mít zboží k dispozici hned, v opačném případě riskuje postih, který může vést až k vyškrtnutí z databáze.

Ke kladům patří i snadné vyhledávání, dobrá orientace v nabídce zboží, fotografie a podrobné popisy. Většina prodejců v aukcích komunikuje obratem, vstřícně, ochotně zodpovídají dotazy, i když máte o zboží jen zájem a zatím ještě nekupujete.

Internetové aukce ovšem mají i některé nevýhody. Předně kupující nezná prodávajícího a nemůže se spolehnout, že za zaslané peníze skutečně získá to, co chtěl. Účast v aukci také nezaručuje, že zboží, o které má kupující zájem, se na něj skutečně dostane. Pokud se objeví někdo, kdo nabídne vyšší cenu, má dotyčný smůlu. V aukcích neexistuje ani tzv. společný košík. Jinými slovy, pokud nakoupíte třeba pět CD od dvou prodejců, platíte dvakrát poštovné. Podle ceníku České pošty stojí cenný balík od 40 Kč a cenné psaní od 22 Kč. To značně prodraží zejména levné zboží.

Jak v aukci nenaletět podvodníkovi
Prohlédněte si komentáře u prodejce. Věnujte pozornost datu, ze kterého je poslední hodnocení. Pokud má osoba mnoho pozitivních komentářů a účastní se množství běžících aukcí, můžete předpokládat, že jde o důvěryhodného prodejce. Můžete si také ověřit prodejce kontaktováním jeho minulých klientů.

  • Kontaktujte prodejce, potvrďte transakci a dohodněte se na detailech. Informujte se o formě doručení, ceně za balné.
  • Zkontrolujte jméno, adresu a zvláště telefonní číslo prodejce. Věnujte pozornost PSČ, ověřte si předvolbu kraje atd.
  • Uschovejte si svou e-mailovou korespondenci s prodejcem, dokud není transakce úspěšně ukončena.
  • Neprozrazujte nikdy uživatelské jméno a přístupové heslo k Vašemu účtu
  • Nepoužívejte stejné heslo ke všem přístupovým účtům a často ho měňte
  • Používejte vždy zdravý rozum. Když se vám bude něco zdát podezřelé, neriskujte.
  • Nezapomeňte se vždy při ukončení obchodování okamžitě odhlásit
Riziko nespolehlivého prodejce lze do značné míry snížit. Každý prodávající má na stránkách profil, v němž se zobrazují komentáře a hodnocení kupujících. Na stránku s informacemi o uživateli se lze dostat kliknutím na jeho přezdívku. Pak si jen stačí přečíst, zda byli předcházející kupující spokojeni, nebo jestli neupozornili na nějaké nekalé jednání prodávajícího.

Po ukončené transakci uděluje každý uživatel komentář svému obchodnímu partnerovi. Je zde možné nalézt důležité informace: o rychlosti doručení zásilky, o rychlosti zaplacení, o tom, jestli popis předmětu odpovídal skutečnosti, o kvalitě služeb. Než se rozhodnete na předmět přihodit, nebo ho koupit, vždy se podívejte na bodové hodnocení prodejce i komentáře z předchozích obchodů. Čím má prodávající delší historii a více pozitivních komentářů, tím ho lze považovat za spolehlivějšího.

"Občas se může stát, že narazíte na podvodníka, který vám buď nezaplatí, nebo pošle jiné zboží nebo vůbec nic. Proti takovým lidem se brání těžko, ale jde to. V nápovědách aukčních serverů doporučuji ověřit, zda se zásilka jen nezpozdila a zboží vám bude řádně doručeno. V případě, že se prodejce vyhýbá kontaktu, nebo odmítá zboží dodat, oznamte celou záležitost Policii České republiky a aukčnímu serveru, aby uživatele vyškrtl z databáze. A nezapomeňte se podělit o špatnou zkušenost prostřednictvím negativního komentáře. Pomůžete tak ostatním uživatelům, aby se vyhnuli nečestnému prodejci, " říká majitel serveru www.odklepnuto.cz Otto Lustig.

Než začnete s nakupováním, zjistěte si způsob platby, podmínky případné reklamace zboží a cenu za dopravu. Vyhnete se tak zbytečným nedorozuměním. Pokud nakupujete dražší předmět, navrhněte prodejci, aby vám jej zaslal jako cenný balík nebo cenné psaní. Výrazně se tím sníží riziko ztráty předmětu, nebo jeho poškození při dopravě.

"Obezřetní buďte při nákupu drahých předmětů, jako jsou starožitnosti, šperky nebo automobily. Mohou totiž pocházet z trestné činnosti. Při jakékoli pochybnosti kontaktujte ihned majitele serveru. Ti jsou v naprosté většině napojeni na Policii České republiky a v databázi nahlášených odcizených věcí mohou najít právě onen nabízený předmět," upozorňuje Lustig.

Přestože se aukční servery snaží zvyšovat bezpečnost prováděných transakcí, třeba ověřováním adresy prodávajícího, stále se spousta nových uživatelů velkých nákupů obává. Těm se proto doporučuje začít od malých nákupů s nízkou cenou na renomovaných serverech. Teprve až získají zkušenosti a důvěru, měli by se pouštět do velkých obchodů.

Podařilo se vám již něco přes internetovou aukci koupit či prodat?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2007 9:06, Julie

Nakupuji zásadně přes eBay, je to vyzkoušený server a nikdy jsem neměla problémy. Na podivné nabídky tzv, aukčních síní nereaguji. Kamarádka si takhle jednou nalítla, sice to oznámila na policii, ale vlastníka webu nikdo nevypátral.

+95
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 5. 2008 8:51, petr

No člověče Vy jste sem dal na ně kritiku? Ale to Vás cenzura ihned vymaže :) !

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ESC: Účinná pomoc při potížích s nákupem v zahraničí

26. 6. 2007 | Jan Stuchlík

ESC: Účinná pomoc při potížích s nákupem v zahraničí

Spotřebitelé, kteří se cítí poškozeni obchodníkem z některé členské země Evropské unie, se mohou snáze domoci svých práv prostřednictvím Evropského spotřebitelského centra.

Partners Financial Services