Informace vedoucí k ziskům, ale někdy i do vězení

Informace vedoucí k ziskům, ale někdy i do vězení
Zneužití neveřejných informací při obchodování na burze se v Česku trestá. Problém ovšem bývá určit, která informace ještě dokáže trhem pohnout tak, aby ten, kdo jí zná, na takovém pohybu vydělal.

Používat při nákupu nebo prodeji akcií informace, které nikdo jiný nemá, může být nebezpečné. Patrně nejvíce jsou takovému pokušení vystaveni manažeři firem, s jejichž akciemi se veřejně obchoduje. Znají totiž s předstihem údaje, které mohou s cenou akcií zahýbat. Jejich využívání při obchodování s těmito akciemi se v českém právním řádu jmenuje zneužívání informací v obchodním styku. V profesní hantýrce se mu říká insider trading.

O tomto fenoménu se začalo v poslední době mluvit především v souvislosti s případem jednoho z manažerů elektrárenské společnosti ČEZ Alana Svobody. Toho státní zástupce obvinil, že koncem dubna 2005 nakoupil akcie ČEZ den před oznámením hospodářských výsledků společnosti, které prý znal. Akcie pak o dva měsíce později prodal se ziskem přes 1,5 milionu korun. Případ ovšem provází řada nejasností a bude až na soudu, aby rozhodl, jestli se Svoboda insider tradingu skutečně dopustil.

Mnohem ilustrativnější je případ týkající se evropského výrobce letadel Airbus. V něm bylo obviněno 21 vysokých představitelů Airbusu v čele s Francouzem Noelem Forgeardem a firem DaimlerChrysler a Lagardere, které jsou jeho akcionáři. Dle francouzské prokuratury obvinění prodávali akcie mateřského koncernu EADS před tím, než se na veřejnost dostala informace, že dodání superobřích dopravních letadel A380 Singapurským aeroliniím bude kvůli problémům s kabely odloženo. Zpráva o zpoždění projektu následně zapříčinila, že akcie EADS spadly o čtvrtinu.

Představitelé tohoto evropského koncernu jsou podezřelí, že transakce byla ze "skupiny obchodů, ve kterých osoba kupuje nebo prodává cenné papíry týkající se nějaké společnosti s využitím důvěrných kurzotvorných informací o této společnosti," jak popisuje ve své práci insider trading Daniel Novotný.

"Mezi kurzotvorné informace patří především zprávy o výsledcích společností," vysvětluje Jan Korb z oddělení BrokerJet České spořitelny. "Kurzotvornou informací by bylo ohlášení velké zakázky, která by podniku přinesla velké zisky, " uvádí další příklad Tomáš Klápště ze společnosti Patria Finance. Dalším příkladem může být převzetí podniku silnou společností či odstávka továrny. Tedy jde o události, které mají dopad na ziskovost firmy.

Noel Forgeard prodal v březnu 2006 akcie firmy za 6,7 milionu eur, což při tehdejším kurzu koruny k euru přibližně odpovídá 191 miliónům korun. Kdyby stejný objem akcií prodal o necelé dva měsíce později, kdy akcie EADS dosáhly prvního minima, u kterého se zdálo, že chvíli zůstanou, výtěžek by byl necelých 5 milionů eur (140 milionů korun). O necelý měsíc později klesly akcie opět, oproti březnu se jednalo o ztrátu hodnoty o 16 euro na akcii. Tehdy by Forgeard inkasoval z prodeje lehce přes 3,6 milionu eur (přes 100 miliónů).

Kurzotvorná informace musí být něco, co trh neočekával. Farmaceutická společnost Zentiva, která nedávno dopředu ohlašovala, že nedosáhne plánovaného zisku, se podle analytiků chovala korektně. V případě, že by nečekaně společnost ohlásila ztrátu místo plánovaného zisku, by se mohlo jednat o kurzotvornou informaci, která by se dala využít k včasnému prodeji akcií před poklesem jejich ceny. "Jde o moment překvapení, jestli jsou výsledky v souladu s očekáváním, tak ohlášené výsledky spíš vliv na kurz akcie nemají, protože trh už je do ceny akcie promítl dříve. Ale jestli budou výsledky jiné než očekávání, tak ten vliv je opravdu veliký," říká Jan Korb.

O škodlivosti či normálnosti obchodování na kapitálovém trhu se znalostí neveřejných informací se mezi právníky, odborníky na kapitálový trh a ekonomy vede již delší dobu spor. Klasickým oponentem omezování insider tradingu byl Milton Friedman, nositel Nobelovy ceny za ekonomii. Podle něj nepokřivený a neregulovaný tok informací je nade vše. Manažeři, kupující si akcie, dávají trhu signál o stavu podniku a zároveň tedy i cenotvornou informaci.

Početnější jsou ovšem zastánci zákazu insider tradingu. "Insider trading musí být regulován, jelikož by tak vlastníci informace získali nefér výhodu," myslí si Tomáš Klápště a dodává, že nezná nikoho, kdo by byl pro zrušení regulace insider tradingu. Známý americký obchodník Alexander Elder nedávno v Praze prohlásil, že insider trading je podstatně častějším jevem, než si mnozí myslí. "Ti, kdo takto díky neveřejným informacím obchodují, jsou padouši. Jejich jednání se ovšem dá na pohybu křivek cen akcií vysledovat," dodal Elder.

Problém insider tradingu by se dal vyřešit opatřením, které by manažerům zakazovalo nakupovat akcie firmy, pro kterou pracují. To by se ale mohlo negativně projevit na jejich motivaci. Manažeři jsou často formou akcií, resp. akciových opcí, odměňováni (společnost Google užívá pouze systém akcií, zaměstnanci nedostávají žádný plat). "Manažer musí být motivovaný," míní Tomáš Klápště a dodává: "Držením akcií firmy vzrůstá zájem manažera na posílení hodnoty společnosti jako celku, což je výhodné i pro akcionáře."

V Česku na škodlivost insider tradingu nepanuje shoda ani mezi zákonodárci. Už dříve neprošel návrh, aby se z trestního zákona vypustil paragraf 128 - zneužívání informací v obchodním styku. Tedy paragraf, kvůli kterému bude souzen i Alan Svoboda.

Co si myslíte o insider tradingu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 11. 2007 12:36, K.Ladislav

Alexander Elder neni úspěšný obchodník s akciemi, ale s jeho pochybnými knihami.

Zobrazit celé vlákno

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2008 19:01, Frank

K tomu ČEZu bych dodal, že je to v podstatě monopol a zdražovat elektřinu a kupovat další společnosti není zase nějaké umění, pokud je někdo tak dobrý manager tak ať rozjede POLDI, sedět v polostátním podniku za milionový plat a stamilionové OPCE umí každý blb, umění je ovšem se na podobnou pozici dostat ...

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem

6. 11. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem

Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Navzdory tomu, že index PX vytvořil v úvodu týdne nový historický rekord, když zavíral na hodnotě 1 936,10 bodů.

Investice ve jménu boha

1. 11. 2007 | Jan Stuchlík

Investice ve jménu boha

Ve Spojených státech se začínají rozmáhat podílové fondy, které si vybírají akcie do portfolia podle náboženských pravidel. Zapovězeny jsou třeba akcie firem vyrábějících alkohol, pornografii,... celý článek

Indexy: jednoduchá investice do akcií

31. 10. 2007 | Michal Stupavský | 6 komentářů

Indexy: jednoduchá investice do akcií

Burzovní indexy mají pro drobného investora jednu podstatnou výhodu. Investicí do nich jakoby dotyčný nakoupil všechny akcie, které daný index obsahuje. Nemusí přitom o jednotlivých... celý článek

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

30. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Zlato je zase v kurzu a míří k historickému rekordu

19. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Zlato je zase v kurzu a míří k historickému rekordu

Ceny zlata vzrostly na sedmadvacetileté maximum. Skoro se opakuje situace z doby, kdy zlato dosáhlo rekordu: politická nestabilita ve světě se potkala s ekonomickou nejistotou ohledně... celý článek

Partners Financial Services