V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura

Jan Jedlička | rubrika: Měny | 12. 11. 2007 | 40 komentářů
V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura
V Česku se čím dál hlasitěji ozývají odpůrci zavedení eura. Vadí jim třeba ztráta vlastní měnové politiky či hrozba inflace. Mají sice pravdu, ale česká ekonomika kvůli tomu nutně nemusí trpět. Negativa minimálně vyrovnají výhody, které euro přinese.

"Přijetí eura je nyní podle ekonomů pro českou ekonomiku nevýhodné", hlásá zpráva ČTK z konce října. Podle stejného zdroje, ani člen bankovní rady Mojmír Hampl nemůže doporučit přijetí eura v Česku. Na konferenci Hospodářské komory premiér Mirek Topolánek vysvětloval, proč mají Češi k přijetí eura vlažný postoj.

Rozhodně si nikdo nemůže stěžovat, že by se o euru málo mluvilo. Naopak, výhody a nevýhody jsou probírány ze všech možných hledisek, podle některých komentářů dokonce nejvíce ze všech nových členských zemí Evropské unie. Zdá se však, že v této debatě jsou nejhlasitější ti, kteří by euro v Česku rádi ještě dlouho neviděli. Občas argumentují věcně, občas jsou důvody odmítání společné měny spíše pochybné. Podívejme se tedy na některé jejich argumenty podrobněji.

1. Česko ztratí suverénní měnovou politiku
2. Euro přinese zdražování
3. Díky posilující koruně Češi bohatnou
4. Do eurozóny není třeba spěchat
5. O přijetí eura ať rozhodne lid
6. Vysoké náklady na jeho zavedení
1. Vstupem do eurozóny Česko ztratí suverénní měnovou politiku a přijde tak o jeden z klíčových nástrojů pro ovlivňování chodu ekonomiky
Odpůrci eura mají v tomto ohledu pravdu. Po přijetí společné měny Česká národní banka přestane řídit domácí měnovou politiku. O nastavení klíčových úrokových sazeb se bude rozhodovat v Evropské centrální bance ve Frankfurtu, která bude brát spíše ohled na největší ekonomiky typu Německa a Francie než na Českou republiku.

Aby Česku nebyl jednotný měnový kabát evropských centrálních bankéřů příliš těsný či volný, je třeba, aby se domácí ekonomika co nejvíce přiblížila zemím, kde se platí eurem. Čím podobnější bude náš hospodářský cyklus s eurozónou, tím více bude celoevropská měnová politika vyhovovat i Česku.

Nezbytné rovněž bude posílit vliv ostatních tuzemských vyrovnávacích mechanismů, které budou jednotnou měnovou politiku doplňovat a korigovat. Především jde o zdravé veřejné finance, které dokážou v případě útlumu hospodářství znovu rozpumpovat i bez pomoci centrální banky. Klíčový bude i pružnější trh práce.

Proces lze částečně přirovnat ke ztrátě jiných národních politik (obchodní politika, zemědělská politika, regionální politika) po vstupu do EU v květnu 2004. Statistiky neprokázaly, že by ztráta suverenity v těchto oblastech české ekonomice uškodila.
2. Euro přinese zdražování
Předpověď oponentů eura o rychlejším růstu cen po zavedení společné měny by se vyplnit mohla. Část obchodníků může využít zaokrouhlování při přechodu na euro a k cenám si něco přisadit. Jednalo by se však pouze o zanedbatelný jednorázový inflační efekt. Eurostat ho v zemích eurozóny při zavedení hotovostního eura odhadnul na číslo z intervalu od 0,09 % do 0,29 %. Z tohoto pohledu je německá přezdívka "teuro" (draho) nespravedlivá. Vznikla proto, že zvýšení cen se odehrálo u drobného zboží a služeb každodenní spotřeby, a bylo proto více viditelné.

Důležitější příčinou možného rychlého růstu cen bude dohánění průměrné ekonomické výkonosti EU. Při něm se sbližují i cenové hladiny. Loni byly české ceny na úrovni 61 % průměru EU. Jejich přibližování se nyní odehrává prostřednictvím měnového kurzu (koruna posiluje vůči euru, což z českého pohledu zlevňuje zahraniční zboží a z evropského pohledu zdražuje to české) a tuzemské inflace (domácí ceny rostou rychleji, než ceny stejného zboží v zahraničí). Po přijetí eura bude možné unijní cenovou hladinu dohánět pouze vyšší domácí inflací. Ta podle zkušeností srovnatelných zemí eurozóny může po zavedení eura vzrůst o zhruba jeden procentní bod. Jinými slovy, jestliže dnes je průměrná inflace kolem tří procent, v případě přijetí eura by poskočila zhruba na čtyři procenta. V případě, že Česko bude průměr EU dohánět rychleji, bude vyšší i inflace a naopak.
3. Díky posilující koruně Češi bohatnou, a proto by bylo nesmyslné se jí zbavovat
Tvrzení o bohatnutí je zatím pravdivé, nicméně nemusí být platné vždy. Za průměrnou mzdu si Češi letos pořídí lepší dovolenou v rakouských Alpách než před pěti lety. Jenže není vyloučené, že ta samá dovolená za tři roky bude pro průměrně vydělávajícího Čecha opět dražší. Nikdo nemá křišťálovou kouli, aby s jistotou tvrdil, že koruna bude posilovat neustále. Globální finanční trhy jsou nevyzpytatelné, efekt bohatnutí při posilující koruně se může rychle změnit v efekt opačný.

Tuzemská ekonomika je malá, otevřená, a tudíž i vysoce závislá na měnovém kurzu. Tato závislost s sebou nese i rizika neočekávaného kurzového vývoje. Přijetím eura se vytvoří měnová unie s největšími obchodními partnery Česka a kurzová rizika proto odpadnou.
4. Do eurozóny není třeba spěchat, počkejme si
Přijímání eura nejsou dostihy, není třeba doběhnout první za cenu, že na to ekonomika nebude připravena. Na druhou stranu není vhodné ani dávat předem najevo, že Česko "závod" nezajímá, že klidně bude poslední, nebo vůbec nedoběhne.

Kdyby firmy jako Hyundai či Foxconn nebyly přesvědčeny, že Česká republika ve střednědobém horizontu nemá zájem zavést euro, patrně by své továrny u Nošovic a Kutné Hory nepostavily. Obdobně by se zachovala řada jiných zahraničních investorů, které na České republice mimo jiné láká přístup na unijní vnitřní trh, který bude za pár let možný i bez rizika změny měnového kurzu. Přijetí eura zlepší i pověst české ekonomiky v očích zahraničních investorů. Česko tak definitivně ztratí punc rozvíjející se ekonomiky střední a východní Evropy a stane se standardní ekonomikou "západoevropského typu".
5. O přijetí eura ať rozhodne lid
Referendum o přijetí eura se už dávno uskutečnilo. V červnu 2003 se každý občan České republiky mohl vyjádřit, zda souhlasí se vstupem do Evropské unie za podmínek vyjednaných v Přístupové smlouvě. Pro se vyslovilo 77 procent voličů.

Z Přístupové smlouvy vyplývá, že Česká republika musí usilovat o plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a přijmout euro. Společnou měnu do té doby nemusí používat jen díky dočasné výjimce. Česko tedy není v situaci Dánska či Velké Británie, které si jako jediné státy EU vymohly trvalou výjimku na přijetí eura.
6. Euro se nevyplatí kvůli vysokým nákladům na jeho zavedení
Každé zásadní rozhodnutí má své jednorázové administrativní náklady, tím spíše nahrazení koruny eurem. Pokud se však rozloží v čase a v podnikové sféře budou spojeny se zásadnější modernizací informačních systémů, jejich dopad bude z makroekonomického hlediska minimální.

Důležité je proto v dostatečném předstihu určit závazné datum přechodu na euro a dodržet ho. Bohužel v aktualizované Strategii přistoupení ČR k eurozóně žádné konkrétní datum uvedeno není.

Autor pracuje v EU Office České spořitelny.

Poškodí nebo prospěje zavedení eura české ekonomice?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2007 11:09, Jimmy

Souhlasím, že při posilující koruně, je výhodné buď vlastnit hodnoty v korunách nebo ještě lépe si na ně půjčit v podstatě jakékoliv měně, ideálně v dolarech. Nicméně i když budu dlužit v korunách, tak stejně neprodělám. Pokud při nákupu má byt ceny 1,5MKč, má tedy ceny 1,5/27=55 555€. Zanedbáme nárůst ceny v Kč a tedy za 5 let při kurzu 15Kč/€ má byt v hodnotě 1,5/15=100 000 €. Zbylý dluh bude pro jednoduchost tedy 1,25MKč, tedy v € 1,25/15=83 333.

Tedy v Korunách jsem splatil ((1,2,5/1,5)-1)*100 = 16,7% ceny bytu.
V € jsem splatil ((83 333/100 000)-1)*100 = 16,7% ceny bytu.

Stále tedy nevidím rozdíl v tom, zda budu byt splácen v Euru nebo v Korunách.

Očekávám protiargument, že ceny bytů můžou opačně vyrovnávat vzrůst kurzu koruny. Nicméně poslední roky koruna posiluje, ale ceny bytů v korunách rostou ještě rychleji než kurz koruny a zatím moc nevypadá, že ceny bytů v dohledné době měli začít klesat.

Nicméně máte-li tip kde si vzít hypotéku na nemovitost v ČR v dolarech či eurech, sem s ní ;-)

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 11. 2007 9:28, Petrakon

Pane kolego, nedelejte z toho vedu, inflace (= růst spotřebitelských cen měřeno indexem CPI) je laicky řečeno zdražování (= růst cen). Anebo snad myslíte, že při vysoké inflace dochází ke všeobecnému zlevňování? Nejspíš jste měl na mysli rozdíl mezi inflací a množstvím peněz v ekonomice. Ano mezi inflací a růstem peněz v ekonomice je rozdíl. Možná někdo znáte kvantitativní teorii peněz: P*Q = M*V. Klára to naznačuje. Při neměnné rychlosti oběhu peněz (V) růst peněz v ekonomice (M, třeba M3) se odrazí v růstu cen (P) či produktu (Q = HDP). Záleží na hospodářské fázi, jestli spíše v P či Q.
Nyní žádné peníze nejsou kryty zlatem, do ekonomiky se dostávají prostřednictvím úvěru (či repo operací, to je v principu stejné). Centrální banky to bud řídí přímo (repooperace na volném trhu) nebo nepřímo tím, že určují cenu krátkých peněz a tak ovlivňují poptávku po úvěrech. To přece není žádné padělání :)

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

12. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

Euro ekonomice v rychlejším růstu nepomůže a vládu k ozdravění veřejných financí nedonutí. To si myslí Češi podle posledního výzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Ještě skeptičtější... celý článek

Slovensko spěchá za eurem

11. 6. 2007 | Jan Jedlička

Slovensko spěchá za eurem

Členy OECD se Česko stalo o pět let dříve, do Evropské unie vstoupilo společně, euro ale zavede později než Slovensko. Mělo by nás to trápit?

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

22. 5. 2007 | Jan Jedlička | 1 komentář

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

Nahrazení slovinského tolaru eurem bylo rychlé a hladké. Ekonomika se nezadrhla, inflace nevzrostla a lidé oceňují dostatek informací a pečlivé přípravy. Inspiruje slovinská „success... celý článek

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

Již 20 evropských zemí nám otevřelo své pracovní závory, mnohé další ale stále ne. Kde můžeme pracovat bez pracovního povolení? Které země uvolnily své pracovní trhy pro vybrané nedostatkové... celý článek

Euro přijde velkým třeskem

6. 11. 2006 | Tomáš Prouza

Euro přijde velkým třeskem

Po dlouhém odkládání vláda rozhodla, že se euro v České republice jednou zavede velkým třeskem. Co to znamená? Jak vypadá scénář velkého třesku a co jeho kroky znamenají pro spotřebitele... celý článek

Partners Financial Services