Falešné naděje spojované s eurem

Petr Sklenář | rubrika: Měny | 15. 11. 2007 | 18 komentářů
Falešné naděje spojované s eurem
Čím je koruna vůči euru silnější, tím více volají české firmy po zavedení společné evropské měny. Jenže si musí uvědomit, že ani euro nezastaví zdražování jejich zboží a zhoršování jejich konkurenceschopnosti.

Koruna (profil, názory) posiluje vůči euru (profil, názory) i dolaru (profil, názory) na úrovně, které se ještě nedávno zdály neuvěřitelné. Pokud by při vstupu do Evropské unie někdo prohlásil, že za tři a půl roku bude euro za méně než 27 korun a dolar za něco málo přes 18 korun, asi by byl prohlášen minimálně za fantastu. V květnu roku 2004 se euro prodávalo za 32 korun a dolar byl k mání za 27 korun.

Posilující koruna dělá Čechům radost při cestách do zahraničí, domácím spotřebitelům zlevňuje elektroniku či pohonné hmoty. Na druhou stranu hysterii a někdy i zoufalství propadají čeští exportéři. S každým posílením koruny, které zdražuje jejich zboží v zahraničí, přicházejí s požadavkem, aby s tím vláda něco udělala a urychlila proces přijetí eura. Argumentují, že export roztáčí kola ekonomiky a posilující koruna hází do tohoto soukolí písek. Vývozci doufají, že přijetí eura zastaví oslabování jejich konkurenceschopnosti.

Ekonomická logika ovšem ukazuje, že tyto představy jsou jen planými nadějemi. Koruna posiluje, protože česká ekonomika dohání západní Evropu. Přibližování ekonomické úrovně jde ruku v ruce se sbližováním cen. České ceny zboží, ale i mzdy se s těmi německým či rakouským mohou srovnat jenom dvěma způsoby - vyšší českou inflací nebo posílením kurzu. V posledních třech letech se ceny sbližují především díky posilující koruně, protože česká inflace byla spíše nižší než růst cen v eurozóně.

Přijetím eura, neboli v postatě zafixováním nominálního kurzu koruny, proces přibližování českých cen k západoevropskému průměru nezastaví. Jen místo posilování koruny se bude dít prostřednictvím vyšší inflace. Logicky odbory začnou tlačit na vyšší růst mezd, což dál inflační tlaky zesílí. Nejde jen o suchou teorii, jak dosvědčují zkušenosti Irska či Portugalska, kde inflace po zavedení eura na dobu pěti let postupně poskočila z 2 procent k úrovni 4 až 5 procent.

Konec konců děje se to už i v Česku. Stačí se na domácí statistiky podívat eurovou optikou. Třeba korunová cena velkoobchodní elektřiny za poslední tři roky vzrostla asi o 47 procent, což řadě výrobců dělá velké vrásky. Ovšem ve stejném období eurová cena české elektřiny vzrostla o 66 procent. Průměrná mzda od roku 2004 vzrostla v korunách asi o 16 procent, ale tatáž česká mzda měřena v eurech vzrostla o 37 procent!

Zavedení eura může české ekonomice přinést mnoho pozitiv, ale je naivní si myslet, že euro zastaví proces dohánění západní Evropy a pomůže tak firmám udržet nízké ceny. Proces přibližování cenové hladiny bude pokračovat, pouze se bude odehrávat v podobě vyšší inflace. Pro firmy to bude znamenat jeden podstatný rozdíl: proti inflaci se na rozdíl od posilujícího měnové kurzu nelze u žádné banky zajistit.

Pomůže euro exportérům, nebo je naopak vůči zahraniční konkurenci poškodí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 11. 2007 11:50, Michal Kára

A co takhle:

2) prijeti eura 2015 kurz 35 Kc/Euro 1000 Kc uspor = 28.57 EUR ;-)

Mne vzdycky fascinuje jak jsou lidi neochvejne presvedceni o tom, ze soucasny trend je tu naveky...

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2007 6:29, Energetik

Exportérům nejde o zastavení přibližování se ČR k Eurozóně. Jde jim o odstranění kurzového rizika, které je dnes neúnosně velké. Pokud se dnes firma účastní nějaké veřejné soutěže v EU, platí se v EUR a jedná se o dlouhodobý projekt, musí krom jiného počítat s kurzovým rizikem. Zaplaceno od zákazníka firma dostane po dodávce třeba za 3 roky v EUR, ale zaměstnance po celou dobu musí vyplácet ve stále sílící CZK, též materiál kupovaný v CZK bude stále dražší. Když firma nebude při nabídce počítat s kurzovým rizikem, tak po 3 letech při pohledu na kurz EUR-CZK zjistí, že se jí podstatně snížil zisk. Když si firma při nabídce dá na pokrytí kurzového rizika naopak příliš velkou rezervu, bude její cena vysoká a v nabídce vůbec neuspěje. Jenže ani ČNB té firmě neřekne, jaký bude kurz EUR-CZK za tři roky, takže bez křišťálové koule se dnes nabízet nedá :-(

-43
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč je slabý dolar čím dál slabší

14. 11. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Proč je slabý dolar čím dál slabší

Dolar už pár měsíců padá vůči euru volným pádem. Proti americké měně působí úroky, inflace, dozvuky hypoteční krize či slabší ekonomický růst. Nečeká se však, že by nyní silné euro... celý článek

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

12. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

Euro ekonomice v rychlejším růstu nepomůže a vládu k ozdravění veřejných financí nedonutí. To si myslí Češi podle posledního výzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Ještě skeptičtější... celý článek

Slovensko spěchá za eurem

11. 6. 2007 | Jan Jedlička

Slovensko spěchá za eurem

Členy OECD se Česko stalo o pět let dříve, do Evropské unie vstoupilo společně, euro ale zavede později než Slovensko. Mělo by nás to trápit?

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

22. 5. 2007 | Jan Jedlička | 1 komentář

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

Nahrazení slovinského tolaru eurem bylo rychlé a hladké. Ekonomika se nezadrhla, inflace nevzrostla a lidé oceňují dostatek informací a pečlivé přípravy. Inspiruje slovinská „success... celý článek

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

21. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

Slovenská koruna v pondělí prudce posílila a vůči euru se obchodovala na historických maximech. Pozornost investorů na sebe strhla poté, co EU v pátek schválila změnu centrální parity... celý článek

Partners Financial Services