Pozor na záludnosti pracovních smluv na dobu určitou

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 27. 11. 2007 | 39 komentářů
Pozor na záludnosti pracovních smluv na dobu určitou
Pracovní smlouva na dobu určitou se po dvou letech může na přání zaměstnance změnit na neurčitý pracovní poměr. To ovšem neplatí pro pracovníky, kteří zaskakují třeba za ženy, které jsou na mateřské dovolené.

Paní Jana si po delší době bez práce našla místo. Byla ráda, že může zase pracovat, a tak jí nevadilo, že s ní firma uzavřela pracovní smlouvu na dobu určitou. Pracovat měla čtyři měsíce. Po jejich uplynutí jí zaměstnavatel nabídl prodloužení jejího pracovního poměru. Tentokrát smlouvou na šest měsíců. Když i ta skončila, dostala Jana od firmy další smlouvu opět na půl roku.

Firma si tím chtěla zajistit pracovnici, která bude zastupovat zaměstnankyni na rodičovské dovolené. Ta si totiž neustále svůj nástup do práce v souladu se zákonem oddalovala. Jenže paní Janě se nejistota spojená se smlouvami na dobu určitou přestávala líbit. Po konzultaci s právníkem ovšem zjistila, že proti postupu firmy nemůže nic udělat.

V podobné situaci jako paní Jana, která v podstatě nemá jinou možnost než se nechat zaměstnat u dané firmy na termínovanou smlouvu, je v zemích Evropské unie zhruba 7,5 procenta žen a 6,7 procenta mužů, vyplývá z průzkumu Evropského statistického úřadu Eurostat. Česko se řadí mezi země, kde počet takových zaměstnanců vzrostl mezi roky 2000 až 2006 nejvýrazněji. Téměř třetina z nich jsou osoby mladší třiceti let. Důvodů, proč mají smlouvy na dobu určitou, může být celá řada.

Firmy mohou smlouvami na dobu určitou řešit nejistotu spojenou s odbytem výrobků, snižující se počet zakázek či s připravovanou restrukturalizací. Zbavit se pracovníků se smlouvou na dobu určitou je totiž podstatně snazší než zaměstnanců s neomezeně dlouhou smlouvou.

Zaměstnavatel může krátkodobými pracovními poměry nahrazovat dlouhodobě nepřítomné zaměstnance. Třeba ženy na mateřské a rodičovské dovolené či dlouhodobě nemocné pracovníky.

Kdy mohou smlouvy na dobu určitou trvat déle než dva roky
  • Zvláštní právní předpis stanoví uzavření pracovního poměru na dobu určitou jako podmínku pro vznik dalších práv, například u pracujících důchodců. V jejich případě musí být každá smlouva uzavřena pouze na jeden rok a opakovaně obnovována.
  • Náhrada dočasně nepřítomného zaměstnance po dobu jeho překážek v práci (například při dlouhodobé nemoci, při mateřské a rodičovské dovolené).
  • V případě vážných provozních důvodů na straně zaměstnavatele nebo z důvodů spočívajících ve zvláštní povaze práce, kterou má zaměstnanec vykonávat. Tyto důvody však zaměstnavatel musí vymezit v písemné dohodě s příslušným odborovým orgánem nebo nahradit vnitřním předpisem, pokud u zaměstnavatele nepůsobí odborová organizace.
"Pracovní poměr na dobu určitou může být sjednán mezi stejnými účastníky v celkové délce na maximálně dva roky ode dne vzniku tohoto pracovního poměru, a to platí i pro další pracovní poměry, které vzniknou po vypršení toho předchozího. Pokud některý následující pracovní poměr na dobu určitou překročí v součtu s předchozími termínovanými smlouvami lhůtu dvou let, stává se z něj pracovní poměr na dobu neurčitou. Zaměstnanec ovšem musí před vypršením sjednané doby pracovního poměru oznámit zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, " vysvětluje odbornice na pracovní právo Milena Rejzková.

Toto pravidlo ovšem neplatí, když firma smlouvami na dobu určitou řeší třeba záskok za pracovnici na mateřské. V takovém případě může s jedním pracovníkem uzavírat pracovní poměr opakovaně, a to i na dobu delší než dva roky.

Doba trvání pracovního poměru může být v pracovní smlouvě určena buď uvedením konkrétního data, určitého časového období (počtem dnů, týdnů, měsíců nebo roků) anebo jiným, dostatečně určitým způsobem. Tím je myšleno, že například v pracovní smlouvě na dobu určitou bude uvedeno: "doba trvání práce - od 1. ledna 2007 do 30. 6. 2007".

Pokud má být pracovní poměr sjednáván na dobu zástupu určitého zaměstnance nebo zaměstnankyně v souvislosti s jejich dlouhodobější nepřítomností v práci, například na dobu čerpání mateřské (rodičovské) dovolené, bude pro zaměstnavatele vhodnější upravit smlouvu jiným způsobem. Dobu trvání pracovního poměru nebude vymezovat konkrétním datem nebo časovým obdobím, ale tím, že pracovní poměr skončí dnem návratu zaměstnance, za kterého firma měla náhradu na dobu určitou.

V případě, že zaměstnavatel poruší zákoníkem práce stanovené podmínky při sjednávání pracovního poměru na dobu určitou, má pracovník právo na změnu smlouvy na pracovní poměr na dobu neurčitou. Musí to ovšem zaměstnavateli oznámit písemně před uplynutím sjednané doby a uvést, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával. Pokud tak neučiní včas, jeho pracovní poměr skončí uplynutím sjednané doby.

"Návrh na určení, zda byly splněny zákoníkem práce stanovené podmínky při sjednávání pracovního poměru na dobu určitou, může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby, " dodává Milena Rejzková.

Jste zaměstnáni na smlouvu na dobu určitou?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2007 12:55, Jirka

Zaměstnavatel mi slíbil, že po době určité, se mnou uzavře, smlovu na dobu určitou. Bohužel, pouze ústně, takže slib nesplnil. Proto si dávajte pozor a chtějte všechno písemně s přesně vymezenými pojmy a daty.

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 5. 2009 16:18, Eva Chrenkova

Jsem důchodkyně, uzavřela jsem pracovní smlouvu na dobu určitou. S tím souhlasím. Pracuji jako vrátná v nemocnici, kde jsou směny denní a noční. Překvapilo mě, že když dělám noční, nemám nárok na žádný příplatek.
Je to tak správné ?

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krátkodobá práce s sebou přináší řadu problémů

26. 6. 2007 | Milan K. Osvaag

Krátkodobá práce s sebou přináší řadu problémů

Firmy chtějí čím dál víc najímat pracovníky na sezónní práce. Čechům se však do krátkodobých kontraktů moc nechce. Na vině jsou i komplikované zákony. Jejich místa tak obsazují Slováci,... celý článek

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

10. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

Už za měsíc a půl začnou v Mostě chodit do jedné z největších českých středních škol noví žáci. Budou to nezaměstnaní, kteří se na mosteckém unikátním výukovém a tréninkovém pracovišti... celý článek

Lze vymýtit práci načerno?

22. 3. 2007 | Milan K. Osvaag | 2 komentáře

Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je... celý článek

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

Již 20 evropských zemí nám otevřelo své pracovní závory, mnohé další ale stále ne. Kde můžeme pracovat bez pracovního povolení? Které země uvolnily své pracovní trhy pro vybrané nedostatkové... celý článek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

31. 10. 2006 | Jiří G. Hošek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

Lze vůbec nějakým významnějším způsobem snížit v Česku nezaměstnanost? Víme, kolik lidí práci skutečně hledá a chce? Chce politická garnitura snižovat nezaměstnanost, nebo vykazovat... celý článek

Partners Financial Services