Revoluce v cenách mobilních tarifů? Sotva!

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 18. 4. 2013 | 14 komentářů
Nové tarify mobilních operátorů nejsou skutečnou cenovou revolucí. A jejich „převratné“ nabídky skrývají pěkné háčky.
Revoluce v cenách mobilních tarifů? Sotva!

Na konci minulého týdne se na trhu mobilních operátorů děly věci.

Čtvrtek: Telefónica O2 představuje nové zlevněné tarify. Mimo jiné taky tarif s neomezeným voláním za 749 korun. Donedávna přišel i v rámci akční nabídky na takřka dva tisíce. U konkurenčních operátorů byl i nejlevnější neomezený tarif dokonce ještě o víc než tisícovku dražší. Zaskočenému Vodafonu s T-Mobilem nezbývá než co nejrychleji reagovat. Hromadný exodus klientů k Telefónice je zcela reálná hrozba. Tak výraznou slevu v rámci oficiálních ceníků operátorů jsme ještě neviděli.

Pořád ještě čtvrtek: Vodafone odpoledne potvrzuje, že nabídku konkurence dorovná. Podle sdělení na oficiálním webu k tomu má dojít až na konci května, ale luxus několikatýdenního vyčkávání si společnost zřejmě nemůže dovolit.

Pátek: Vodafone v tiskové zprávě oznamuje, že pro veliký zájem stávajících klientů začne tarify s neomezeným voláním nabízet hned.

Sobota: T-Mobile, který hned po oznámení Telefóniky začal prohlašovat, že vlastně má podobné změny dávno v plánu, zveřejňuje v ceníku novinku: tarif s neomezeným voláním, který tomu od O2 jako by z oka vypadl. Neliší se ani cenou.

Propojeno

Čekat na levnější volání? A co takhle jít mu naproti?

Možná není potřeba čekat, až se mezi línými kapříky objeví štika, která jim prožene faldíky. Možnost tak trochu obejít operátory a volat levně má totiž stále víc z nás. A dneska už to ani nemusí bolet.

Ledy se pohnout musely

Drahé mobilní služby jsou pod palbou kritiků už pěknou řádku let, nic ale nenasvědčovalo tomu, že by se „velká trojka“ operátorů hodlala pustit do cenové války. Zvlášť když dražba kmitočtů, která měla na trh přivést čtvrtého operátora a případně další operátory virtuální, skončila fiaskem. Nejvyšší nabídka – dvacet miliard korun – se totiž zdála Českému telekomunikačnímu úřadu příliš vysoká, a tak radši aukci zrušil. Regulátor trhu se obával, že by se vysoká cena z aukce mohla promítnout v dražších službách pro koncové zákazníky. Rychlejší mobilní síť a nástup nových operátorů tak opět nejsou na pořadu dne.

Co tedy vedlo Telefóniku ke spuštění laviny, která smetla vysoké ceny tarifů s neomezeným voláním? Odborníci se shodují na tom, že už zkrátka nešlo ustát tlak veřejnosti, která si přála levnější volání. Nečinné vyčkávání na příchod dalšího operátora, který by mohl odlákat nespokojené klienty (a že jich rozhodně není málo), by se navíc mohlo pořádně vymstít. Někdo tedy musel být první. A nakonec to tedy byla Telefónica kdo se odhodlal ke kroku, kterým ostatním operátorům zamotal hlavu. Připravila si totiž hned několik nových tarifů včetně akčních slev pro studenty a seniory, kdežto konkurence narychlo lepila nové tarify z těch stávajících. Zdá se však, že nakonec s odřenýma ušima pozice ubránili: „Určitě se jim podařilo odliv klientů omezit, ale nezabránili mu úplně. Zákaznici nyní mají k dispozici tři velmi podobné nabídky a je už na jejich individuálních potřebách, jakého poskytovatele si vyberou. Teď již nejde tolik o cenu, ale o kvalitu služeb,“ říká Roman Nováček ze serveru Tarifomat.

Srovnání tarifů: Neomezené volání do všech sítí

 

Vodafone
Neomezené volání do všech sítí

Telefónica O2
Free CZ

T-Mobile
S námi síť nesíť

Dvouletý úvazek

691 Kč

749 Kč

749 Kč

Bez úvazku

901 Kč

899 Kč

Volání do všech sítí

Neomezeně

Neomezeně

Neomezeně

SMS do všech sítí

Neomezeně

Neomezeně

Neomezeně

Data

600 MB

1 GB

1 GB

Pojistit si klienty. Konkurence je na cestě

Levnější tarify s neomezeným voláním jsou sice jistě pozitivní novinkou, v chutné návnadě se ale skrývají háčky, kterých si zákazníci nemusí v první chvíli všimnout. Především je tu nutnost upsat se operátorovi na dva roky. Kdo chce nový tarif na dobu neurčitou, zaplatí k avizované ceně ještě minimálně sto padesát korun navíc. U T-Mobile není dokonce v případě neomezeného tarifu smlouva na dobu neurčitou vůbec možná. Dvouletý závazek je tedy tím, oč v tuto chvíli operátorům především jde.

Můžeme totiž očekávat, že Český telekomunikační úřad přece jen složí reparát za aukce kmitočtů, navíc se hlásí virtuální operátoři – na léto prý se na příklad chystá vstup virtuálního operátora pod křídly obchodního řetězce Tesco. Klienti pojištění na dva roky tedy můžou mít pro stávající operátory cenu zlata.

Záleží tedy na zákaznících, kteří si musí rozmyslet, jestli se jim vyplatí několik měsíců počkat na další vývoj trhu i přesto, že si prozatím trochu připlatí, nebo zda je pro ně jistota neomezeného volání za cenu kolem sedmi stovek tak atraktivní, že po ní sáhnou i s dvouletým závazkem.

Horká novinka

Air Telecom oznámil neomezené volání levnější než velká trojka!

Včera večer oznámil podle ČTK Air Telecom, loňský kupec neúspěšného operátora U:fon, že začne nabízet neomezené volání a jeden gigabyte dat za 640 korun. Tedy levněji než stávající operátoři. Součástí tarifu ovšem nejsou SMS.

Air Telecom se dohodl s jedním ze tří stávajících operátorů, že své služby bude nabízet v jeho mobilní síti, půjde tedy de facto o takzvaného virtuálního operátora. Síť bývalého U:fona je totiž technologicky odlišná, obvyklé telefonní přístroje s ní nejsou kompatibilní.

Vodafone couvá

Nepříjemné komplikace potkaly na začátku týdne klienty společnosti Vodafone, kteří chtěli přejít na nový neomezený tarif a zároveň měli podepsanou smlouvu na dva roky s dotovaným telefonem a pevně stanoveným minimálním měsíčním plněním. Vodafone se jim totiž rozdíl mezi starým a novým tarifem rozhodl doúčtovat. Tisková mluvčí Vodafone Alžběta Houzarová nám k tomu včera řekla: „Naše vedení právě jedná o tom, že umožní přestup mezi tarify bez doplatků i těmto klientům. Není tedy vyloučeno, že brzy dojde ke změnám.“ Podle informací serveru Lidovky.cz je už tato změna dohodnutá a měla by začít platit v nejbližších dnech.

Datové limity

Jiný háček, který skrývají nové tarify s neomezeným voláním, je objem dat, který můžou klienti využívat na svém mobilním internetu v komfortní rychlosti. Ještě nedávno řadu klientů tento parametr nezajímal, jenže dnes je situace jiná: čím dál víc lidí používá častěji telefon jako mobilní bránu k webu než jako telefon, surfujeme, běžně si prohlížíme obrázky a videoklipy, stahujeme hudbu, ukládáme pracovní data na on-line úložiště. Nové tarify Telefóniky a T-Mobile k neomezenému volání a posílání SMS přidávají datový balíček o velikosti jednoho GB měsíčně. Vodafone dokonce nabízí jen 600 MB. Po jeho vyčerpání přechází web v mobilu do šnečího tempa. Řekněme, že tenhle limit může být dostačující dneska, jenže vývoj jde kupředu rychle a napřesrok už může být klientovi gigabyte pěkně těsný. Smlouva je ale na roky dva.

Anketa

Tak co vy na to?

O revoluci se budeme bavit, až se změny dotknou všech

Výrazné změny v ceníku mobilních operátorů se zatím týkají pouze nejdražších tarifů. Označovat současný stav za cenovou revoluci je proto možná trochu přehnané. „Cenové změny vidím jako zásadní především pro zákazníky, kteří hodně volají. Místo několika tisíc nyní zaplatí kolem 700–750 korun za neomezené volání a nějaká základní data. Dá se tedy předpokládat, že velké množství zákazníků nyní zoptimalizuje svůj měsíční účet. U švýcarského operátora Swisscom tak po zavedení jejich neomezených tarifů loni v létě dosáhlo nižšího měsíčního účtu 85 procent zákazníků,“ myslí si Ondřej Malý, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu, který jedním dechem dodává, že „pro zákazníky, kteří volají málo či extrémně málo, se toho až tolik nemění. V souladu s tím, jak se vyvíjejí tarify v Evropě, ale předpokládám, že neomezené volání a SMS v rámci paušálu budou nakonec obsahem všech tarifů, které se budou odlišovat od sebe nabídkou rychlosti stahování dat či objemem dat, které může spotřebitel stáhnout plnou rychlostí (FUP).“ Důležitost datových balíčků připomíná i Roman Nováček z Tarifomatu: „Dnešní stav bych označil spíš za rychlou evoluci. Je skvělé, že nejdražší mobilní volání už nikdy nebude stát víc než 900 Kč měsíčně. Ale opravdová revoluce by byla, pokud by za stejnou cenu tarif obsahoval i plnohodnotný datový balíček. Zákazníci, kteří využijí neomezený tarif, jsou právě ti, kteří by potřebovali velké datové balíčky o minimálním objemu tři GB.“

Na opravdovou cenovou revoluci si tak budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. S největší pravděpodobností až do nástupu nových operátorů. Atraktivnější nabídky by se ale brzy mohli dočkat i ti, kteří z mobilu nevolají tak často. Zástupci mobilních operátorů nám totiž potvrdili, že se v příštích týdnech budou s novou nabídkou zaměřovat právě na tento segment trhu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 4. 2013 16:44, Rada

749 Kč měsíčně jen za obyčejné telefonování a trochu dat je docela dost peněz. Tarify vypadají levně jen proto, že původní cena byla přemrštěná. Kdyby bývali operátoři původně nasadili cenu za neomezený tarif třeba 1 200 Kč, dnes by zlevnění na 749 Kč nebyla vůbec žádná senzace a chytlo by se podstatně méně lidí. Podle mě už měli tento krok vymyšlený v době, kdy stanovovali předchozí ceny neomezených tarifů.

Krom zmíněného v článku jde samozřejmě i o to, co zmiňuje v diskusi Hugo. Jistě se najde hodně lidí, kteří si připlatí. Operátoři na nich vydělají více, protože hovory je skoro nic nestojí (síť kvůli tomu nejspíš posilovat nebudou a propojovací poplatky si platí vzájemně, takže se platby ve výsledku vzájemně pokrátí).

Další motivací jistě bylo to, že se dnes dá v podstatě zdarma "Skypovat" i z chytrého telefonu. Neomezené tarify určitě budou motivovat k pohodlnosti (alternativní volání bude vyhledávat méně lidí).

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 4. 2013 15:37, Jan

toz, zkuste pochopit co kritizuji a pochopite nesmyslnost sve reakce

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Přinese čtvrtý mobilní operátor lepší ceny a služby?

2. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Přinese čtvrtý mobilní operátor lepší ceny a služby?

Telefonisti, tedy všichni, pozor! Možná přijde i čtvrtý operátor. Přinese nižší ceny a lepší služby? Ptali jsme se člena Rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého, Romana... celý článek

Příběhy všedního dne: proč se u nás zatraceně volá tak draze?

18. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Příběhy všedního dne: proč se u nás zatraceně volá tak draze?

Předražené volání, donebevolající marže, jedna z nejhorších mobilních sítí v Evropě, oligopol tří firem, selhávající regulace. Podobné vysvědčení vystavují odborníci fungování mobilních... celý článek

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

12. 6. 2012 | Jiří Hlavenka | 9 komentářů

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

Možná už tento týden budou zveřejněny podmínky aukce, jejíž vítěz by se mohl stát čtvrtým mobilním operátorem. Možná ale není potřeba čekat, jestli z něj vyroste štika mezi línými kapříky.... celý článek

Mobilní operátoři: levnější volání na obzoru?

21. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Mobilní operátoři: levnější volání na obzoru?

Zákazníkům mobilních operátorů v České republice dochází trpělivost. Volají po levnějším volání – a dovolat se nemůžou, na druhé straně ticho. Existují vyhlídky na změnu k lepšímu,... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services