Proč bychom měli investovat?

Máte stálý příjem a vzato kolem a kolem, nežijete si špatně. Proč byste se tedy měli pouštět do investování? Je to vlastně jednoduchá matematika. Dva příjmy jsou víc než jeden. A kdybyste o ten jeden přišli (minimálně vám ho jednou zredukuje přechod do penze), druhý vám pomůže se ztrátou se vyrovnat.

Jedním z nejběžnějších způsobů, jak si vydělat peníze, je najít si dobře placenou práci a za tu jednou měsíčně pobírat plat. Tomu rozumějí lidé na celém světě, včetně Česka. Větší rezervy mají lidé v České republice v tom, jak s vydělanými penězi nakládat. A přitom nesprávným hospodařením o ně mohou postupně přijít. Navíc na každého v životě čekají situace, v nichž bude potřebovat peněz víc. Například na vzdělání dětí, na přilepšení k důchodu, na náročnější dovolenou, byt, auto... A nezapomínejme na to, že rozumný člověk si buduje jistou rezervu pro případ nepředvídatelných situací (například kdyby přišel o práci).

Kde ale další peníze vzít (a nekrást, pochopitelně). Odpověď je celkem jednoduchá. Na všechno je potřebný čas, trpělivost, správné rozhodnutí a někdy i troška štěstí. Postupně si v sérii článků ukážeme, jak se dá s penězi zacházet rozumně a jaké jsou možnosti zhodnocení peněz i s jejich výhodami a nevýhodami.

Spotřebovat, nebo poslat do práce?

Principiálně máme u peněz jen dvě možnosti. První je, že vydělané peníze utratíme – tedy si za ně něco koupíme („spotřebujeme je“). Druhá možnost je, že část peněz nevydáme na spotřebu, ale investujeme je. Jaký je mezi oběma možnostmi rozdíl? Hlavně v tom, co z toho máme teď a co bychom mohli mít v budoucnu

Možností, jak investovat, je velké množství a postupně se pokusíme některé z nich vysvětlit.

Rezervy

Jak se dá vytvářet majetek? Ukažme si dvě možnosti:

Co je a co není investice

Automobil – koupíme vůz např. za tři sta tisíc korun. Za jakou cenu ho dokážeme prodat za pět let? Pravděpodobnost, že by jeho cena byla vyšší, se asi blíží nule.. Automobil mezitím spotřeboval další peníze na benzin, olej, servis... Takže to není investice, ale spotřeba. Za investici lze v této kategorii považovat např. automobil-veterán, jehož cena může časem růst. (Něco jiného je ovšem zase automobil koupený pro podnikání, které bude generovat zisky.)

Byt, který pronajímáme – přináší příjem ve formě nájmu a navíc v budoucnu může jeho hodnota růst.

Byt, ve kterém bydlíme – sice nepřináší pravidelný příjem, ale snižuje výdaje a jeho hodnota se může v budoucnosti zvyšovat.

Zlato – nepřináší žádný pravidelný příjem, ale jeho hodnota může časem stoupat.

Akcie firem – mohou přinést pravidelný příjem ve formě dividend a jejich cena může v budoucnosti růst.

• Pokud člověk pracuje sám, má jen jeden příjem. Je to jako potok, ve kterém voda pravidelně přitéká (plat) a zároveň odtéká (když nakupujeme zboží a služby). Pokud se nám podaří něco ušetřit, vytvoříme si malé jezírko (finanční rezervy). Z něj můžeme čerpat v budoucnosti. Pokud přijdeme o práci, náš „potok“ vyschne a my se budeme muset napít z „jezírka“, které jsme si vytvořili. Pokud takové jezírko nemáme, musíme si peníze půjčit a za to zaplatit i úroky.

• Pokud si člověk umí zajistit i další zdroje, které zvýší jeho příjmy, může do jeho „jezírka“ přitékat nejen jeden potok nebo řeka, ale hned několik. Rezervoár se plní rychleji a není závislý na jediném přítoku. V praxi takovými přítoky mohou být například pronajatý byt, úroky v bance, dividendy z akcií, úroky z dluhopisů, tantiémy, podíly ve firmě atd.

Za dobrou investici považujeme i takovou, která časem získá na hodnotě, takže budeme moci koupenou věc nebo třeba cenný papír časem prodat se ziskem.

Zákony investování

Základní zákonitosti investování jsou:

• hodnota každé investice v čase kolísá (to znamená, že její cena i klesá, i stoupá),

• čím nižší riziko, tím nižší bývá obvykle i výnos a naopak.

Cíle investování

Dobrý investor by tedy měl mít následující cíle:

• aby jeho příjem nebyl závislý jen na jednom zdroji (např. plat),

• aby hodnota jeho majetku neustále rostla (určitě rychleji než budou růst jeho dluhy – tedy závazky),

• aby dostupnost peněz (tzv. likvidita) a kolísání hodnoty jeho majetku bylo adekvátní jeho potřebám v čase (to znamená, aby investice na krátkou dobu kolísala co nejméně, i když s nižším možným výnosem; investice na delší dobu může kolísat více, ale druhou stranou vyššího rizika kolísání ceny je pro investora možnost adekvátně vyššího výnosu).

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+124
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services