Index cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX) za první čtvrtletí 2011

| rubrika: HB Index | 20. 4. 2011
U bytů dosáhl HB INDEX k 31. březnu 2011 hodnoty 99,1. Průměrná tržní cena bytů tedy od konce roku 2010 poklesla o 0,8 %. U rodinných domů je hodnota indexu za 1Q 2011 na úrovni 101,6, co značí čtvrtletní růst cen o      1,0 %. HB INDEX u pozemků má hodnotu 104,6. Ceny pozemků tedy poklesly o 0,2 %. Z hodnot HB INDEXu je patrné, že ceny rezidenčních nemovitostí v České republice za první čtvrtletí roku 2011 v podstatě stagnují.

Níže najdete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

HB INDEX 1Q 2011 – Bytové jednotky:

byty


„HB INDEX u bytových jednotek dosáhl v 1Q 2011 hodnoty 99,1, co značí mírný pokles tržních cen bytů o 0,8 % proti konci roku 2010. Tržní ceny rezidenčních bytových jednotek v České republice reagují na změny poptávky a nabídky na nemovitostních trzích nejcitlivěji ze všech. V prvním čtvrtletí roku 2011 jsme u bytů zaznamenali kromě poklesu tržních (obvyklých) cen bytů i největší pokles nabídkových cen, tedy těch, které nabízí prodávající. Dalším faktorem, který má vliv na ceny bytů v České republice, je největší převis nabídky nad poptávkou ze všech nemovitostních kategorií. Nemůžeme s určitostí říci, zda ceny bytů v letošním prvním čtvrtletí již dosáhly svého dna,“ vysvětluje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

HB INDEX 1Q 2011 – Rodinné domy:

Rodinné domy

„HB INDEX u rodinných domů dosáhl v 1Q 2011 hodnoty 101,6, co značí růst tržních cen rodinných domů o 1,0 % proti konci roku 2010. U rodinných domů jsme v prvním čtvrtletí letošního roku pozorovali nižší volatilitu tržních cen než u bytů. Na rozdíl od bytů je totiž každý rodinný dům unikátní, tak trochu jiný. Sledujeme zde také poptávku od bonitnějších klientů, než u ostatních kategorií. Na základě vývoje hodnot HB INDEXu je pravděpodobné, že se tržní ceny rodinných domů odrazily od svého dna přibližně v polovině roku 2010,“ vysvětluje Petr Němeček.

HB INDEX 1Q 2011 – Pozemky:

Pozemky 

„Lze říct, že ceny pozemků v ČR se v prvním čtvrtletí roku 2011 vyvíjely nejstabilněji ze všech segmentů rezidenčních nemovitostí. HB INDEX u pozemků dosáhl na konci 1Q 2011 hodnoty 104,6 , což značí pokles jejich tržních cen o 0,2 % proti konci roku 2010. Také obecně se tržní ceny pozemků vyvíjejí stabilně – stagnují, nebo pomalu rostou bez zásadních cenových propadů. Jelikož dostupnost kvalitních pozemků v České republice se snižuje, pozorujeme v řadě lokalit dokonce převis poptávky nad nabídkou,“ říká k cenám pozemků Petr Němeček.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

Partners Financial Services