Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?
Reálné příjmy zaměstnanců by se po chystané daňové reformě příliš změnit neměly. Vyjdeme-li z návrhu Ministerstva financí, činí u většiny z nich rozdíl nejvýše několik stovek korun. Kolik peněz byste brali, kdyby byla schválena reforma přímých daní a odvodů v navržené podobě, můžete vypočíst na naší kalkulačce.

Chystaná daňová reforma přináší řadu změn, kterým se věnujeme v jiném dnešním článku – to zásadní, tedy čistý příjem, by se však u většiny Čechů příliš měnit nemělo. Potvrdit si to můžete výpočtem na naší kalkulačce. Jako příklad si uveďme bezdětného zaměstnance s hrubým měsíčním příjmem 27 tisíc korun. Dnes by bral čistou mzdu 20 570 korun. Po reformě by činila 20 680 korun, tedy o 110 korun více.

Podobně, tedy o desítky, maximálně několik stovek korun by po daňové reformě stouply reálné mzdy většiny zaměstnanců. Z výpočtů vyplývá, že v mírném minusu jsou bezdětní, kteří berou alespoň 10 830 korun a také zaměstnanci s platy zhruba od 40 tisíc korun výš. Většina zaměstnanců v ČR by ale na daňové reformě vydělala. Do hry u každého samozřejmě vstupuje i počet nezopatřených dětí.

Je přitom třeba počítat s tím, že vyšší reálný příjem srazí dolů plánované zvýšení DPH a s ním spojené předpokládané zdražení řady potravin i dalšího zboží. To by mělo podle propočtů myšlenkového centra Institutu pro demokracii a analýzu při Národohospodářském ústavu AV ČR snížit reálné příjmy domácností v průměru o 0,63 %, tedy o 144 korun za měsíc.

Jak se změní vaše čistá mzda po daňové reformě?

Kalkulačka vychází z dosud známých informací, které zveřejnilo při prezentaci návrhu reformy přímých daní a odvodů Ministerstvo financí. Tzv. patnáctiprocentní superhrubou daň z příjmu fyzických osob (reálně přibližně 20procentní) má nahradit 19% daň z hrubé mzdy.

Mění se také zdravotní pojištění, které má nově činit 6,5 % místo dosavadních 4,5 % hrubé mzdy. Daňové zvýhodnění stravenek a dalších benefitů poskytovaných zaměstnavatelem má nahradit zaměstnanecký paušál, který by měl činit 250 korun měsíčně (3 000 Kč za rok), sleva na daních na dítě (ke kompenzaci vyšší DPH) má stoupnout o 150 korun za měsíc.

Konečná podoba daňové reformy může být ovšem jiná, a uvedený výpočet je proto zatím třeba považovat za orientační.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 3. 2011 10:52, Jana Maxová

Omlouvám se ale kalkulačka nevychází ze skutečně připravované reformy. Superhrubá mzda sice bude podle návrhu zrušena, ale hrubá mzda se má skládat z hrubé mzdy plus sociální a zdravotní pojištění které odvádí zaměstnavatel. To znamená bude zrušena pouze tzv. daňová fikce.
Jednoznačně daň nebude neutrální k současnému stavu.Daňové zatížení prostě a jednoduše stoupne.
Stejně tak navržený daňový paušál pro zaměstnance ve výši 3.000,- Kč ročně nebude neutrální k dnešním benefitům.
O postižení drobných podnikatelů ani nemluvím. Je to prostě způsob POKUS ,OMYL, POKUS. Jana

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 3. 2011 9:51, chk

myslim, ze 8.000 bere jen ten, kdo dostava zbytek bokem. obvykla praxe v cechach...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

21. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

Návrh daňové reformy odborníci zatím opatrně chválí. Oceňují snahu škrtat výjimky a zjednodušovat systém. Jiní varují – zejména ty, kteří uvažují o koupi domu či bytu. Reforma jim ji... celý článek

Jakpak nám asi dneska Kalousek zreformuje daně?

18. 3. 2011 | František Mašek | 27 komentářů

Jakpak nám asi dneska Kalousek zreformuje daně?

Diskuse o penzijní reformě a správné výši DPH jsou zbytečné – stačí radikálně snížit daň na pivo, cigarety a nezdravé potraviny a vše se vyřeší! Podobný námět v návrhu daňové reformy,... celý článek

OSVČ: Na co dát pozor v přehledu o zdravotním a sociálním pojištění?

11. 3. 2011 | František Mašek

OSVČ: Na co dát pozor v přehledu o zdravotním a sociálním pojištění?

Správně si poradit s přehledem příjmů a výdajů pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení je snazší než dobře vyplnit daňové přiznání. I u nich je však potřeba dát si... celý článek

Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?

25. 2. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?

Většina daňových odpočtů či slev, které můžete využít při vyúčtování daně z příjmů fyzických osob za rok 2010, zůstává prakticky stejná jako loni. Platí to i o té nejdůležitější, která... celý článek

Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

11. 2. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

Češi, kteří často platí daně na poslední chvíli, mají letos několik dnů k dobru. Daňové přiznání je třeba odevzdat a daně uhradit do 1. dubna. Pokutu za pozdní platbu však zaplatí až... celý článek

Partners Financial Services