Překonání benchmarku

Postupy k překonání benchmarku

Pro názornost použijeme modelový příklad pro smíšený fond s benchmarkem 1/3 S&P 500, 1/3 Patria PRI a 1/3 PRIBOR. Pro jiný typ fondu lze použít postupy přiměřené k aktivům v portfoliu.

1. Odchylka od hedgingu.

Lze ji použít, pokud fond investuje v cizí měně. Vhodný postup závisí na tom, zda je benchmark fondu nezajištěn, zajištěn zčásti nebo zajištěn na 100 % proti měnovému riziku.

a) V případě očekávaného oslabení CZK: Zajištěný (zčásti nebo úplně) benchmark lze překonat stanovením nižšího zajištění forwardovými prodeji cizí měny, než je v benchmarku. Nezajištěný benchmark lze překonat tím, že nakoupíme více aktiv v cizí měně, nelze pak ale dodržet strukturu benchmarku v jednotlivých aktivech. Depozita (akcie, dluhopisy) v CZK bychom museli nahradit depozity (akciemi, dluhopisy) v cizí měně, jejichž budoucí výnos je odlišný a vznikne tak sekundární odchylka od benchmarku.

b) V případě očekávaného posílení CZK: Nezajištěný, resp. zčásti zajištěný benchmark, lze překonat zajištěním, (resp. zajištěním vyšším než benchmark) forwardovými prodeji cizí měny. Benchmark zajištěný proti měnovému riziku překonat nelze, neboť zajištění lze ze zákona provést pouze do výše 100 % měnového rizika.

2. Odchylka od podílů aktiv.

V případě očekávaného růstu akcií lze benchmark překonat zvýšením podílu akciové části nad hodnotu v benchmarku, a to buď na úkor peněžních prostředků, nebo dluhopisové části (akcie a obligace se většinou pohybují inverzně).

3. Odchylka od oborové struktury benchmarku.

Vývoj různých investičních oborů se často výrazně odlišuje. Například v období poklesu akciových trhů nejvíce klesají obory s vysokým parametrem beta (citlivostí na změny hlavního indexu), obvykle se to týká technologických společností a bank. Cestou k překonání benchmarku při tomto scénáři pak bývá snížení podílu těchto oborů na portfoliu oproti podílu v benchmarku. Abychom zároveň zachovali podíl akciové části na portfoliu, je možno naopak zvýšit podíl oborů méně citlivých na pohyb trhu jako celku, např. farmacie, potravinářství, apod.

4. Odchylka od regionální struktury benchmarku.

V případě očekávaného poklesu např. amerických akcií je možno do portfolia nakoupit české akcie. Evropské akcie by nepomohly, neboť akciové trhy USA a EU vysoce korelují.

5. Odchylka od váhy jednotlivých titulů v benchmarku.

Tato odchylka v praxi nastává vždy, neboť nelze do portfolia koupit všechny tituly v benchmarku v přesné váze (např. 500 titulů z indexu S&P 500). Náklady na administrativní činnosti by byly neúměrně vysoké. Cílené odchylky jsou však založeny na jiných aspektech, např. na preferenci společností, které zveřejnily dobré hospodářské výsledky (fundamentální analýza), dále společností, jejichž cena akcií je nad 200denním klouzavým průměrem (technická analýza), také společností, do nichž investují jejich vedoucí představitelé (analýza "insider trading"), společností s nízkou volatilitou, společností, které vyplácejí dividendy, apod. Přitom oborová a regionální struktura může zůstat totožná s benchmarkem.

6. Spekulace na krátkodobý pohyb akcie.

V případě očekávaného poklesu, resp. růstu jednotlivého titulu lze benchmark překonat prodejem a zpětným dokoupením po poklesu (v případě, že titul se v portfoliu vyskytuje), resp. nákupem a pozdějším prodejem po růstu. Negativním důsledkem je růst obrátky aktiv a tím také růst nákladů fondu ve formě poplatků za obchody.

7. Vyšší, resp. nižší durace obligační části portfolia.

Strategie je vhodná v období oslabení nebo naopak oživení ekonomiky, kdy investoři očekávají pokles, resp. růst úrokových sazeb. Zjednodušeně řečeno, cena obligací pak roste, resp. klesá tím více, čím mají delší dobu do splatnosti, resp. duraci.

8. Vyšší kreditní riziko obligací korporátních dluhopisů.

V období oslabení ekonomiky roste i riziko nesplacení, což se promítá do poklesu cen podnikových dluhopisů a růstu jejich výnosů do splatnosti - v porovnání s bezrizikovými dluhopisy. Naopak při oživení ekonomiky klesá riziko nesplacení, a to se projevuje růstem cen podnikových dluhopisů a poklesem jejich výnosů do splatnosti - v porovnání s bezrizikovými dluhopisy. Základní cestou k překonání benchmarku je tady snížení resp. zvýšení podílu uvedených dluhopisů oproti benchmarku. Druhým způsobem překonání benchmarku je zvýšení podílu dluhopisů s vyšším kreditním rizikem (a tedy i vyšším výnosem do splatnosti), které benchmark překonají i v případě, že riziko nepoklesne, pokud ovšem budou splaceny (tzn. společnost nezkrachuje). Předpokladem pro tuto strategii je důkladná fundamentální analýza emitenta a pro jistotu výběr titulů, které mají kratší dobu do splatnosti.

9. Vyšší likvidní riziko obligací.

Obligace s nižším objemem emise mají zpravidla také nižší likviditu, takže v případě zvýšení rizika z nesolventnosti emitenta je obtížnější tyto dluhopisy za dobrou cenu prodat. Kompenzací pro investory bývá vyšší výnos do splatnosti. Předpokladem pro nákup takovýchto dluhopisů je vysoká jistota splacení, tzn. nízké kreditní riziko emitenta.

Závěr:

Cest k překonání benchmarku je u aktivně spravovaných fondů mnoho. Rizika pro podílníky jsou dvě:

  • Poplatky z obchodů snižují výnosnost fondu.
  • To, co jedni investoři vydělají, bývá na úkor jiných. Suma výnosu (bez zahrnutí poplatků) je nula. Neexistuje žádná záruka, že jeden portfolio manažer bude trvale lepší, než průměr.

Pro omezení těchto rizik je třeba:

  • Stanovení a kontrola investiční strategie.
  • Stanovení a kontrola limitů odchylek.
  • Benchmarking.

 

V investiční univerzitě najdete

Lidský faktor - Metody omezení rizika u portfolio manažeraPortfolio manažer je jenom člověk a může udělat chybu. Aby její důsledek nebyl fatální, existuje řada opatření, která vliv takových chyb potlačují.
Překonání benchmarkuNa příkladu smíšeného fondu se můžeme seznámit s postupy, kterých portfolio manažer využívá k tomu, aby výnosnost jeho fondu překonávala srovnatelné fondy.
Sentiment investorůVývoj na akciových a kapitálových trzích nezřídka podléhá psychologickým vlivům. Odborníci znají metody, jak tyto iracionální faktory sledovat a využít jich ve prospěch fondu
Investiční strategieAkciové fondy charakterizuje proměnlivý kurz. Zisky i ztráty mohou dosáhnout značných rozměrů. Co musí vědět portfolio manažer, než zařadí akciový titul do portfolia, a co se musí stát, aby jej zase prodal.
Typy rizikJaká rizika jsou spojena s investicemi do cenných papírů a jakým způsobem jim čelí portfolio manažeři.

Další zajímavé informace najdete v sekcích akcie, podílové fondy a komodity, hodit se vám mohou i naše kalkulačky spoření a investování. A pokud investujete v cizích měnách, podívejte se na aktuální kurzy měn a na to, jak v reálu vypadají bankovky různých měn.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services