Chystané proměny penzijních fondů

Chystané proměny penzijních fondů
Pokud vláda prosadí druhou etapu připravované důchodové reformy, může postavit 3,5 milionu Čechů, kteří mají uzavřeno penzijní připojištění, před klíčové rozhodnutí: zůstat ve fondu se stávajícími podmínkami a nízkou výnosností, nebo vzít osud naspořených peněz více do vlastních rukou.

Systém penzijního připojištění, v němž Češi už naspořili zhruba 150 miliard korun, by mohl v příštích letech projít významnou proměnou. Počítá s ní vládní návrh důchodové reformy. Na změnách zatím v zákulisí pracují zástupci Ministerstva financí, Ministerstva práce a sociálních věcí, Asociace penzijních fondů a České národní banky. Diskutují o nich i zástupci odborů a zaměstnavatelů v Radě hospodářské a sociální dohody.

Stručně řečeno: reforma penzijních fondů by měla změnit jejich majetkové uspořádání, zvýšit motivací klientů k penzijnímu připojištění, a umožnit fondům, aby klientům nabídli více investičních strategií.  

České penzijní fondy mají majetek akcionářů a klientů rozdělený zatím jen účetně. Připravovaná reforma má tyto prostředky oddělit i právně a ekonomicky. „Oddělení majetku účastníků penzijního připojištění se státním příspěvkem od majetku akcionářů je jednou ze stěžejních navrhovaných změn,“ upřesňuje Jiří Sezemský, vedoucí oddělení styků s veřejností Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). 

Počet účastníků penzijního připojištění dle věku

Zdroj: MF


Oddělení majetku akcionářů a klientů dlouhodobě podporuje Asociace penzijních fondů v čele s prezidentem Jiřím Rusnokem. „Takový krok umožní stávajícím fondům a v budoucnosti i správcovským společnostem, které se budou starat o prostředky vložené do penzijních fondů, nabídnout různá typová portfolia a zvýšit tak výnosy pro účastníky,“ domnívá se Rusnok. K oddělení majetku v penzijních fondech by mělo podle Rusnoka dojít nejdříve rok po přijetí zákona. Ten by měl být předložen do vlády v lepším případě v příštím roce.

Další plánovanou změnou by mělo být zrušení některých omezení, které dnes penzijním fondům brání v rizikovějších, ale výnosnějších investičních strategiích. Podle Sezemského z MPSV jde například o zrušení garance meziročního nezáporného zhodnocení, které by mělo umožnit penzijním fondům nabízet více penzijních plánů, lišících se investičními strategiemi s různou mírou výnosnosti. „Pokud jde o počet investičních profilů, které budou účastníkům nabídnuty, vycházíme z úvahy, že rozhodující bude spíše kvalitativní než kvantitativní pohled. Minimálně jeden z fondů by však měl být konzervativního zaměření,“ říká Rusnok.

Takzvané penzijní společnosti, které by měly vzniknout z penzijních fondů, by podle květnového vyjádření Rusnoka na setkání s novináři, měly poskytovat tři základní fondy odlišené dle míry rizika.
Vybrat by si tak mohli jak konzervativně ladění investoři, kteří upřednostňují investice do bezpečných instrumentů, jako jsou vládní dluhopisy, tak i ti, kteří jsou ochotni jít kvůli vyššímu výnosu do většího rizika.
Kombinace takto konstruovaných fondů zároveň nabídne lidem upravovat investiční strategii v průběhu života. Mladí budou moci vkládat peníze do dynamického fondu, a jak se bude blížit jejich důchod, budou prostředky i s výnosy přesouvat do méně rizikových fondů. Kromě této fondové trojky by existoval i transformační garantovaný fond, kam by automaticky přešli klienti nynějších penzijních fondů. Těch by se proto navrhované změny neměly příliš dotknout, pokud nebudou sami chtít, tvrdí Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Je reálná inspirace penzijními systémy v zahraničí?

V zemích EU existuje několik základních koncepcí penzijního připojištění. Lze jej koncipovat jako spoření do penzijního fondu nebo jako zaměstnanecké fondy, či lze správu penzijního připojištění svěřit investičním fondům. Různorodost těchto systémů svědčí o odlišném vývoji, podmínkách a době jejich vzniku v jednotlivých zemích. Každý model fungování má své klady i zápory
V posledních deseti letech bylo mezinárodními odborníky vypracováno několik analýz penzijního připojištění v ČR a z nich vyplývajících doporučení. Ne všechna doporučení uvedená v rámci těchto studií jsou bez námitek přenositelná do českého prostředí. Jsou však cenným zdrojem inspirace.
České penzijní připojištění se státním příspěvkem je svým pojetím ve srovnání se zahraničními systémy obtížně zařaditelné. Je to spoření a zároveň i pojištění, což nemá v zahraničí obdobu.
/Zdroj: MPSV/

Další novinku by mohla přinést třetí fáze vládní důchodové reformy. Jde o zavedení takzvaného opt-out, tedy „nepovinně povinného“ důchodového připojištění. To by mělo lidem umožnit volbu, kam se bude investovat část jejich povinných odvodů do státního pilíře důchodového systému. Místo dnešních 28 procent, které každý spolu se zaměstnavatelem povinně odvádí na důchodové pojištění, by lidé státu mohli už v roce 2010 odevzdávat jen 24 procent. Zbývající čtyři procenta by lidé střádali do soukromých penzijních fondů. Pokud by se někdo jednou rozhodl pro tyto odvody do soukromých penzijních fondů, musel by v nich pokračovat až do odchodu do důchodu. Tuto variantu „nepovinně povinného“ důchodového pojištění vítají právě tuzemské penzijní fondy, protože by se na správě těchto peněz mohly podílet.

Návrhy změn ve druhé a třetí fázi důchodové reformy se nyní připravují. Minimálně druhá etapa by mohla být podle Sezemského k dispozici snad už v polovině příštího roku.

Jak si spoříte na důchod vy? Je pro vás zajímavým finančním produktem penzijní připojištění?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2007 17:10, Dědek

Celkem s podivem pozoruji , že pokus o vícerizikové podnikání na úkor téměř 4 mil. klientů řídí prezident APF ČR p. Rusnok a zást. MPSV p. Sezemský. Jen se chci zeptat , zda uvedený p. Rusnok nezastával v minulosti funkci MF ? Není to náhodou ten , kdo svého času např.prohlásil , že akcie bývalé NH a.s. jsou neprodejné a tudíž po tomto prohlášení cena akcií této firmy klesla na 15 Kč/ks. Pro neznalé je dnes cena několikasetnásobná a je pod názvem ArcelorMittal a.s. . A proč se angažuje i MPSV ? Ti by snad mohli iniciovat změnu zákona o PF ve prospěch klientů PF , tak aby klient přecházející do jiného fondu nemusel na převod finančních prostředků bez jakéhokoliv zhodnocení čekat až 6 měsíců , t.j. až 3 měsíce po přechodu k jinému PF dle zákona a předtím až 3 měsíce na výpověď -dle penzijního plánu ! Tento zákon už byl v minulosti změněn , předtím to bylo tak , že převod finančních prostředků musí být proveden do 3 měsíců od podání výpovědi. Kdo tuto nevýhodnou změnu inicioval mi není známo ,snad to ví už výše zmiňovaný prezident Asociace penzijních fondů a bývalý ministr p.Rusnok ! a mohlo by to zajímat zástupce kontroly ČNB nebo také Státní zastupitelství - změna zákona v neprospěch klientů i státu !

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2007 22:12, Koumák

plně s Vámi souhlasím,pravidelně investuji do zahraničního OPF-akciového a vím,že za 20 let budu mít doleko vyšší kapitál než při spoření do penz.fondu.A je mě srdečně jedno co Topolánek s Paroubkem vymyslí za penzijní reformu.

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si v důchodu zvýšit příjem

1. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Jak si v důchodu zvýšit příjem

Státem přiznaný důchod může významně snížit životní úroveň. Kdo se s ní nechce smířit, může si příjem v důchodu zvýšit. Musí si ovšem dát pozor na některá rizika.

Vzestup a pád penzijního připojištění

26. 9. 2007 | Petr Fejtek

Vzestup a pád penzijního připojištění

Penzijní připojištění je svérázné české specifikum. Má rysy životního pojištění, ale není jím. Tváří se jako pravidelné investování, ale penzijní fondy se jeho pravidly řídit nemusí... celý článek

Důchodce budoucnosti podle Nečase

19. 9. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Důchodce budoucnosti podle Nečase

Stát se rentiérem je snem mnoha lidí, který se většinou nesplní. Stát se penzistou je jistotou, o které sní málokdo. Vyhlídky důchodců na slušné příjmy od státu po skončení kariéry... celý článek

Zrušit penzijní připojištění po roce se nevyplatí

15. 6. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Zrušit penzijní připojištění po roce se nevyplatí

Česká pojišťovna nyní loví klienty pro svůj penzijní fond nabídkou výběru peněz už po dvanácti měsících spoření. Zapomíná ovšem dodat, že při takovém výběru klient přijde o státní příspěvek... celý článek

Penzijní fondy bobtnají

16. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Penzijní fondy bobtnají

Loňskou míru zhodnocení prostředků klientů odhadují české penzijní fondy v průměru na tři procenta. V prvních třech měsících letošního roku přilákaly sto pět tisíc nových klientů.

Partners Financial Services