Jak si v důchodu zvýšit příjem

Jak si v důchodu zvýšit příjem
Státem přiznaný důchod může významně snížit životní úroveň. Kdo se s ní nechce smířit, může si příjem v důchodu zvýšit. Musí si ovšem dát pozor na některá rizika.

Průměrný důchodce dostane měsíčně od státu necelých devět tisíc korun. U této částky ovšem senioři zůstat nemusí. Existuje několik způsobů, jak si pravidelný měsíční příjem v důchodovém věku zvýšit.

Prvním je výdělečná činnost. Podle zákona o důchodovém pojištění může důchodce pracovat, aniž by o důchod přišel. Výše výdělku není nijak omezená, ovšem pracovní poměr musí být uzavřen na dobu určitou, a to nejvíce na dobu jednoho roku. Tuto pracovní smlouvu však lze neomezeně obnovovat.

Zvýšit důchod lze i tím, že dotyčný odejde do penze později, než kdy by ze zákona mohl, protože zůstal v zaměstnání, nebo podniká. Pro zvýšení důchodu ovšem musí jít o činnost, při níž bude platit odvody na důchodové pojištění, tedy pracovní poměr nebo dohoda o pracovní činnosti. V takovém případě se za každých 90 kalendářních dnů odloženého důchodu kvůli výdělečné činnosti zvyšuje procentní výměra vypláceného důchodu o 1,5 procenta výpočtového základu. Těchto 90 dnů nemusí být odpracováno vcelku, jednotlivé doby se sčítají, přitom se nezapočítává doba nemocenské či neplaceného volna. Dobré je také vědět, že tento přepočet směrem vzhůru není prováděn automaticky, ale naopak je nutné o něj požádat.

Při pobírání předčasného důchodu tato pravidla neplatí. Pokud důchodce pracuje ještě v době, kdy pobírá předčasný důchod a ještě nedosáhl důchodového věku, důchod se mu nevyplácí. Souběh výdělečné činnosti a předčasného důchodu není možný.

Po skončení výdělečné činnosti je na žádost důchodce proveden přepočet důchodu, a to tak, že je zkrácena doba, o níž se řádný důchod kvůli předčasnému odchodu na penzi snižuje. Výše procentní výměry předčasného důchodu se totiž snižuje o 0,9 procenta výpočtového základu za každých 90 dní, o které dotyčný šel do důchodu dříve, než stanovuje zákon.

V důsledku to znamená, že starobní důchod bude vyšší. Odpracovaná doba v předčasném důchodu se rovněž připočítává k celkové odpracované době, což může vést ke zvýšení procentní výměry důchodu. Pokud člověk, který odešel do předčasného důchodu, dosáhl důchodového věku a pracuje, platí pro něj stejná pravidla jako u práce běžného starobního důchodce. V tomto případě nezáleží na tom, že se jedná o osobu s předčasně přiznaným starobním důchodem.

Určitá omezení se týkají částečných a plných invalidních důchodců. V jejich případě bylo možné požádat o přiznání předčasného důchodu (u částečných důchodů maximálně 2 roky před důchodovým věkem; u plného invalidního důchodu, který dotyčný pobíral minimálně pět let a nárok mu zanikl maximálně pět let před dosažením důchodového věku), uvedené podmínky však museli splnit do konce roku 2006. Za určitých podmínek lze o přiznání starobního důchodu žádat i zpětně, důležité ovšem je splnění podmínek k datu žádosti o důchod. 

U těchto typů předčasných důchodů není zákonem o důchodovém pojištění vyloučena ani možnost požádat si po dosažení důchodového věku o "běžný" starobní důchod. K době pobírání předčasného důchodu se při tomto výpočtu nepřihlíží. Ovšem znovu je stanoveno rozhodné období, znovu je vypočten příjem v tomto období, a tedy se mění i výše přiznaného důchodu.

Dopředu nelze zaručit, že tento znovu vypočtený starobní důchod bude výhodnější než ten předčasný. Platí však, že důchodci je vyplácen ten vyšší, takže prakticky nemá žádostí o přepočet co ztratit.

Co si myslíte o možnosti důchodců přivydělávat si k důchodu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2007 13:34, Mocová Milada

Souhlasím, když odejdete do plného starobního důchodu ,dojde k poklesu příjmů. Další možností je jak si zvýšit příjem, že pracujete jako OSVČ dělátě daňové přiznání a veškeré odvody,které plynou ze zákona. Ničeho se nedopouštíte.

+100
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 10. 2007 23:29, reznickova

Tato skutečnost je popsána v článku - pokud důchodce pracuje již po dosažení důchodového věku, zřekne se na dobu přivýdělku výplaty důchodu, je mu jeho důchod zvyšován stejně jako "běžný" starobní důchod. Více přímo článek.

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vzestup a pád penzijního připojištění

26. 9. 2007 | Petr Fejtek

Vzestup a pád penzijního připojištění

Penzijní připojištění je svérázné české specifikum. Má rysy životního pojištění, ale není jím. Tváří se jako pravidelné investování, ale penzijní fondy se jeho pravidly řídit nemusí... celý článek

Důchodce budoucnosti podle Nečase

19. 9. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Důchodce budoucnosti podle Nečase

Stát se rentiérem je snem mnoha lidí, který se většinou nesplní. Stát se penzistou je jistotou, o které sní málokdo. Vyhlídky důchodců na slušné příjmy od státu po skončení kariéry... celý článek

Co vám dá, ale také sebere penzijní připojištění?

30. 4. 2007 | Michal Pravda | 2 komentáře

Co vám dá, ale také sebere penzijní připojištění?

Uvažujete o sjednání penzijního připojištění? Chcete přejít k jinému fondu? Potřebujete se dostat k penězům z penzijního fondu dříve než v důchodu? Jakého zhodnocení jednotlivé fondy... celý článek

Nechoďte do důchodu!

27. 11. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nechoďte do důchodu!

Přemýšleli jste již nad tím, jak se vyrovnáte se svým důchodem? I když by se to mohlo zdát, jednoduché to rozhodně není. Spíše naopak. Úspěšně zvládnout přechod z pracovního trhu na... celý článek

Co dělat, když schází "roky na důchod"

6. 9. 2006 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Co dělat, když schází "roky na důchod"

Chystáte se odejít do penze? Pro nárok na starobní důchod je potřeba mimo jiné dosáhnout povinné doby důchodového pojištění. Víte, co vše se do této doby započítává? Co dělat, pokud... celý článek

Partners Financial Services