Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?

Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?
Pojistit sebe nebo bližního svého již dnes není problém ani v Česku. Možnost životního i zdravotního pojištění na čtyřnohého miláčka, konkrétně psa, je ovšem na domácím trhu žhavou novinkou. Podle průzkumu má o takové pojištění zájem přitom více než polovina tuzemských chovatelů.

Když odrostou děti a začnou se osamostatňovat, řada lidí se upne ke zvířecím domácím mazlíčkům. Ušetří tak sice za školní potřeby, výstřelky teenagerů i vlastní nervy z výchovy, nemalé finanční náklady se ale přesunou ve prospěch domácích zvířat. Alespoň nějaké domácí zvíře má dnes doma více než třetina českých domácností, respektive téměř čtyři lidé z desíti. Patrně nejoblíbenějším tvorem, kterého si Češi pro radost pořizují, je pes. Vyplývá to z dlouhodobého průzkumu agentury Median, ve kterém až 40 procent dotázaných lidí uvádí, že vlastní domácí zvíře, přičemž z nich je podle průzkumu majitelem psa více než 77 procent (viz graf - zdroj dat: MML –TGI 2006/2007, MEDIAN)

Každý z chovatelů musí vedle předem jasných nákladů, jako je potrava, vodítko či očkování, počítat také s dalšími náklady, které s chovem domácího zvířete bezprostředně souvisejí. Zpravidla to jsou náklady na léčbu kvůli nemoci či úrazu psa, což nebývají zrovna zanedbatelné sumy. Ročně může rodinný rozpočet přijít kvůli návštěvě veterináře či škodě, které zvíře způsobí, o stovky až tisíce korun. V celkové sumě se podle průzkumu České pojišťovny jedná až o miliardu korun, kterou každý rok nechají čeští chovatelé psů ve veterinárních ordinacích. Pokud je dnes však někdo majitelem psa, může si náklady související se zdravím či životem svého oblíbence pojistit prostřednictvím zdravotní a životní pojistky pro psy u dvou tuzemských pojišťoven.

Co taková pojistka na zdraví psa zahrnuje? Specializované pojištění pro psy se vztahuje především na veterinární náklady a úhyn zvířete, případně zahrnuje i připojištění na škodu třetí osobě, kterou mazlíček způsobí. Pojistit je možné všechny psy bez rozdílu rasy, čistokrevnosti a dosažených vítězství v soutěžích. Pojištěn může být jak voříšek, tak i mezinárodní šampion a oba za stejnou cenu. Záleží jen na stáří zvířete. Pojistit lze jen psa ve věkovém rozmezí, které stanovují pojišťovny.

Základním předpokladem, aby psa v té či oné pojišťovně pojistili, je především jednoznačná identifikace. Podle Renaty Svobodové z České podnikatelské pojišťovny je proto nutné, aby pes byl registrovaný u příslušného orgánu státní nebo obecné správy. Pes musí mít evidenční známku nebo být čipovaný či označený tetováním tak, aby nedošlo k záměně třeba s jinými dalšími psy stejného majitele. „Musí být zcela zřejmé, na kterého konkrétního pejska byla pojistka sjednána,“ upozorňuje Václav Bálek z České pojišťovny.

Pojistka se sjednává s ročním pojistným plněním, které si určuje klient. Majitel psa si tím sám určuje, kolik bude platit ročně pojistku a kolik mu maximálně pojišťovna uhradí. Jestliže si zvolí v České podnikatelské pojišťovně například hranici pojistného plnění na deset tisíc korun a u veterináře zaplatí poplatky kvůli operaci a další léčbě psa kolem dvacet tisíc korun, vše nad sjednanou sumu deseti tisíc už hradí sám majitel. Maximálně je ale v Česku nyní možné sjednat limit ročního pojistného plnění třicet tisíc korun.

Dalším kritériem pro stanovení ceny pojistky na psa je již zmiňované stáří zvířete a jeho zařazení do hmotnostní kategorie, eventuálně spoluúčast na pojistném plnění. V případě České podnikatelské pojišťovny je možné pojistit psa, který dosáhl šesti měsíců a nepřekročil věk osmi let. Česká pojišťovna věkové rozmezí pro pojištění psa neuvádí.

Máte nějaká domácí zvířata?

Zdroj: Median

Pokud nastane pojistná událost, pes například onemocní, pojišťovna hradí podle Renaty Svobodové jen „nutné, účelně a neodkladně vynaložené náklady na veterinární léčbu psa, které vznikly v souvislosti s akutní nemocí nebo úrazem chovaného psa." Majitel psa veterináři na místě vše uhradí a pojišťovně pak předloží účtenky. "Majitel musí dodat originály dokladů o zaplacení veterinární péče s výpisem provedených zákroků a dokladů za úhradu předepsaných léků,“ upřesňuje Svobodová. Česká podnikatelská pojišťovna upozorňuje i na možnost pojištění psů pro Horskou službu, osobní asistenci a canisterapii (terapie pomocí psů).

Pojistku pro psy nabízejí v Česku zatím jen dvě pojišťovny, ale další o tom uvažují. Vážný zájem projevuje například pojišťovna Kooperativa. Ostatní pojišťovny mají pro majitele psů připravenou jen variantu pojištění odpovědnosti za škodu třetí osobě, která je zpravidla součástí pojištění domácnosti.

Pikantní na uvedení novinky pojistného trhu je, že obě pojišťovny s produktem vyrukovaly ve stejný den a dokonce ho opatřily velmi podobným názvem. Poslední prázdninové pondělí přišla na trh s produktem Mazlík Česká podnikatelská pojišťovna a s pojistkou Mazlíček i Česká pojišťovna. Čí to byl ale původně nápad a kdo od koho opisuje, není zcela jasné. V konečném efektu to je ovšem majitelům psů jedno, jestli mají doma Mazlíka, nebo Mazlíčka. Hlavní je, že u veterináře už nebudou platit všechny účty oni, ale pojišťovna.


KDE A ZA KOLIK POJISTÍ PSA V ČR
Pojišťovna Pojistka
a
Roční limit
pojistné částky /Kč/

Modelový příklad
/roční pojistné/

Česká pojišťovna

Mazlíček
15 000 – 30 000

Pes -3kg, 3 roky,
limit pojistného plnění 15 000 Kč,
pojistka 1650 Kč.

Česká podnikatelská pojišťovna
Mazlík
10 000 – 30 000

Jezevčík, 2 roky, pojistná částka 10 000,- Kč - spoluúčast 2 000,- Kč, pojistka 600,- Kč

Doga, 4 roky, pojistná částka 20 000,- Kč - spoluúčast 2 000,- Kč, pojistka 1 000,- Kč
ČSOB Pojišťovna v rámci pojištění domácnosti
Varianta Standard zahrnuje i náklady na léčení
Pojistí i domácí zvířata, tj. psi, kočky, ptáky nebo jiné zvíře chované za jiným než výdělečným účelem, vč. zvířat cizokrajných a nebezpečných
Kooperativa zdravotní pojištění zvažuje zavést Zatím nabízí jen pojištění za škodu v rámci pojištění domácnosti
Zdroj dat: Pojišťovny

Kolik jsou vaše náklady na domácí mazlíčky? Vyplatila by se pojistka i Vám?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

Mít pojištěnou domácnost a při škodné události dostat málo nebo nic je snadné. Stačí nepřečíst si pojistné podmínky psané drobným písmem.

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

Máte psa, kočku, papouška nebo snad leguána? Pak asi každým rokem před dovolenou řešíte, jak mu v době své nepřítomnosti zajistit co nejlepší péči, nebo zda ho raději vzít s sebou.... celý článek

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

8. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

Na co se pojištění domácnosti vztahuje, a na co ne? Podle čeho pojištění vybírat? Proč je důležité pečlivě číst pojistné podmínky? Jak vysoké jsou pojistné limity a kolik pojistka stojí?... celý článek

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

6. 6. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Domácí asistence: ano, nebo ne?

11. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Domácí asistence: ano, nebo ne?

Asistenční služby asi znáte spíše ve spojení s povinným ručením či cestovním pojištěním. Hodit se ale mohou i v domácnosti: asistenční služba se postará o okamžité řešení havárií a... celý článek

Partners Financial Services