Reforma prohlubuje nejistoty

Jan Pekař | rubrika: Daně | 24. 8. 2007 | 106 komentářů
Reforma prohlubuje nejistoty
O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou daňového základu a sazeb přilepší. Teď mají „jakousi“ jistotu jen na příští rok.

Koalice oslavuje prosazení vládního návrhu reformy ve Sněmovně, jak to bude dál se ale příliš neví. Vláda už nyní hovoří o novele právě přijatého daňového zákona, kterou by se koalice pokusila dojednat a prosadit na jaře 2008, takže se může stát cokoliv. „Lze se na to dívat jen jako na zvýšení nejistot, protože byl přijat zákon, o kterém vedoucí politická strana říká, že vlastně neplatí a bude se revidovat,“ říká Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

Na daně by si přitom v roce 2008 žádný daňový poplatník v Česku stěžovat neměl. Přijaté úpravy slibují pro velkou většinu občanů zlepšení – pro někoho o desetikoruny, pro jiného o tisíce. Vláda věnovala značné úsilí, aby právě toto občanům, ale i některým svým poslancům pomocí tabulek a modelových výpočtů dokázala. Přitom jistě nelhala. Výpočty, převzaté a zkontrolované snad všemi novinami v republice, včetně bulvárních, však ukazují účinky pouze jedné změny jednoho prvku v celé daňové soustavě. V nich se ale daňový poplatník dopočítá jen k hrubému odhadu a jen na jeden rok. „Nikde není dáno, zda a k jakým reformním změnám ještě dojde,“ upozorňuje Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

Podle řady analytiků jsou tedy skutečné dopady reforem nyní pro občany i pro firmy poměrně těžko předvídatelné. V zápětí by měly přijít další kroky i ve zdravotnictví, v důchodovém systému a v sociální oblasti. Bez toho totiž nebude dosaženo hlavního cíle reformy, jímž je dlouhodobé a stabilní vyrovnané hospodaření veřejných rozpočtů a vstup do eurozóny. Informace o tom, co bude následovat se ale z tabulek daňových zlepšení a z diskusí zcela vytratila. Hlavní zájem veřejnosti a médií je nejen podle Pikory nyní soustředěn především na osobní, krátkodobé efekty, kdo kolik vydělá v prvním roce. „Sdělovací prostředky jako by přistoupily na hru politiků, která vypadá jako boj mezi třídami: která si polepší více, která méně. Když si čtu diskuse pod internetovými články, jsem znepokojen, jak jsou ti lidé skoro až fanatičtí,“ potvrzuje Pikora.

Jenže nic není zadarmo. Snížení daní bude chybět ve státním rozpočtu. „Zatím sice nijak vážně. Výpadek v daňových příjmech je nyní odhadován na 30 až 35 miliard korun. Ale kdyby se do daní dále sahalo, kdyby se prosadily změny, které navrhuje Vlastimil Tlustý, výpadek v daňových příjmech by vzrostl odhadem až nad 70 miliard korun, a to už by byl problém,“ říká David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

Schválený „polobatoh“ přesto přináší dvě významná pozitiva. Zavádí rovnou daň, což znamená, že na příjmy v každé výši bude uplatňována jedna procentní sazba daně. Dosud bylo zdanění progresivní – čím vyšší daňový základ, tím vyšší daňová sazba. Vedle nepatrného zjednodušení má rovná daň ještě jeden velmi významný účinek: motivuje lidi ke zvyšování jejich výdělku. Čím vyšší bude, tím více peněz si jako čistou mzdu skutečně přinesou domů.

Ukažme si, co newspeak "superhrubá mzda" znamená v praxi:
Bezdětný zaměstnanec s minimální mzdou má 8 000 Kč hrubého měsíčně.
Z toho jsou:
  • srážky z hrubé mzdy 360,- Kč na zdravotní a 640,- Kč na sociální pojištění
  • daňový základ vychází na 7 000,- Kč, z něj činí daň 840,- Kč (sazba 12 %)
  • slevy na poplatníka jsou 600,- Kč
  • zaměstnanec zaplatí daň 240,- Kč
  • čistého zbývá zaměstnanci 6760,- Kč.
  • zaměstnavatel z hrubé osmitisícové mzdy zaměstnance ale platí navíc ještě 720,- Kč na zdravotní a 2 080,- Kč na sociální pojištění
Když se tyto další částky připočtou k hrubé mzdě, získáme superhrubou mzdu, v tomto případě ve výši 10 800 korun měsíčně (platí to pro nejnižší náklady zaměstnavatele na nejlevnějšího zaměstnance v ČR).
Při porovnání této částky s čistou mzdou, kterou si zaměstnanec opravdu přinese domů, vychází celkové zdanění jeho výdělku na 50,5 procenta.
Další příklady si můžete spočítat v kalkulačce. Údaje pro kalkulace poskytl daňový poradce ing.Leo Ferenc.
Druhý kladný účinek schválených změn je doplnění informace občanům o tom, jaké daně jsou z jejich výdělku odváděny. Politici to nazvali „superhrubá mzda“. Ta zahrnuje i položky, které za své zaměstnance odvádí zaměstnavatel, a které se dosud na výplatních páskách zaměstnanců neobjevovaly. Každý si může nyní vypočítat kolik vydělává, když hrubou mzdu vynásobí koeficientem 1,35 (tj. 135%). Právě pětatřicet procent činí zdravotní a sociální pojištění placené za zaměstnance jejich zaměstnavatelem. Název „pojištění“ je ale zavádějící. „Tak, jak je praktikováno v ČR, je pojistné na sociální a zdravotní pojištění přímou a rovnou daní,“ potvrzuje David Marek z Patrie Online. Zavádějící jsou i uváděné daňové sazby, ať už jde o 23 procent z hrubé nebo 15 procent ze superhrubé mzdy. Podle reformního návrhu se v příštím roce daň z příjmu fyzických osob sníží na 15 procent. Změní se ale i daňový základ. Dnes se daň počítá z hrubé mzdy, od které se odečte sociální a zdravotní pojistné. Od příštího roku se daňový základ zvýší o obojí pojistné placené zaměstnancem (jedno zvýšení daňového základu) a ještě o obojí pojistné placené zaměstnavatelem (druhé zvýšení daňového základu). Celkem se daňový základ zvedne o 47,5 procenta.

Obě novoty mají i svůj rub. Rovná daň pro fyzické osoby ze superhrubé mzdy představuje v ČR velmi výraznou systémovou změnu daňové soustavy. „Jde o zásadní kvalitativní změnu, jejíž účinky na státní rozpočet se dají jen velmi těžko prognózovat. Zvyšuje se tím míra nejistoty při odhadu výsledku veřejného hospodaření,“ konstatuje Mertlík.

Daňová reforma je jen začátek celkové rozpočtové reformy. Politici si to uvědomují, dokonce možná v této chvíli naléhavěji, než občané. Ti by proto neměli podlehnout vábení tabulek plných pouze kladných rozdílů mezi výpočty čisté mzdy „nyní“ a „poté“, ale měli by uvažovat i o dalších dopadech do svých rozpočtů osobních a rodinných, které mnohdy v tabulkách chybí. Výdaje rodin například ovlivní ekologická daň, jež má být zavedena příští rok. Značně rozdílné dopady do osobních i rodinných rozpočtů vyvolá posunutí snížené sazby daně z přidané hodnoty z 5 na 9 procent k 1. lednu 2008. To se dotkne potravin, léků, tiskovin, jízdného ve veřejné dopravě, vstupného na kulturní podniky a dalších každodenních věcí. Není také známé, jak vysoké budou daně z nemovitostí, návrh zákonné úpravy zatím připouští jejich zvýšení až na pětinásobek. Zásadní dopady bude mít reforma důchodového systému a sociálního systému. Ani reforma financování zdravotnictví zdaleka není dořešena, nedotčeno ještě zůstalo školství. Dá se předpokládat, že i soukromé výdaje na vzdělání a zdravotní péči porostou. „Nutné jsou změny i v sociální oblasti, musí se uskutečnit důchodová reforma, a ta bude nákladná. Ročně se plánují mnohamiliardové schodky státního rozpočtu. To někdo zaplatit musí,“ podotýká David Marek.

Každá reforma bude bolestivá, jak silně záleží na tom, kdy se opatření uskuteční, shodují se analytici. V období ekonomického růstu bolí méně, ale když je ekonomika v depresi, bývají reformy drastické. Proto mezi analytiky panují oprávněné obavy z odkládání dalších reformních kroků. Jakmile se přiblíží další volby, vůle k nepříjemným opatřením se vytratí. „Bohužel, v historii je jen velmi málo příkladů, kdy se reformy dělaly za příznivých okolností,“ uzavírá David Marek.
„Teď se navodil mezi občany i politiky dojem, že reforma je příjemná věc a proč si ji tedy nezopakovat. Ale ten dojem je falešný,“ varuje Pikora.

Celkové dopady fiskální reformy budou totiž velmi individuální. Pokud má reforma splnit své poslání, tedy vyrovnat dlouhodobě příjmy a výdaje veřejných rozpočtů a připravit zemi na přijetí eura, budou i negativní. Dokonce možná pro většinu obyvatel.

Polepšíte si díky reformě nebo spíše naopak?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 106 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2007 12:59, Kaspri

Chcete opravdu vedet co chteli delnici ve Skodovce? Ano prave to chteli (zvyseni platu jako v celem koncernu) a sam prezident republiky Václav rekl, ze to ze firma je uspesna a ma na to aby platy zvedla, neznamena ze muze navysit platy, protoze jini v jinych odvetvich by jim mohli zavidet....a bylo by to spatne pro ekonomiku. A take jim vedeni naznacilo, ze muze prevezt cely vyrobni proces dal na vychod!
Co to je za kecy! Chceme tim rict, ze stejne vykonný podnik jako zahranicní nesmi dat svym zemestnancum vic, jen proto ze by to ovlivnilo ekonomiku? Tak k cemu je ekonomika?

Myslim, ze ceny se zvysi na ceny v EU (nektere uz takoe jsou), platy ne, ikdyby firmy meli výkon jako ty evropske, protoze sam pan prezident to nechce!:-)))))))))))) )

Kaspri

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2007 10:13, KASPRI

Zdravím MAYHO!
Mohu se zeptat, kolik Vám je let? Zdá se mi, že jste prožil celý život v té kleci ČSSR! Mě je 31 a nedovolím si komentovat vše z minulosti, protože jsem v té době byl malý hlapec. Ano, moji prarodiče také přišli o peníze po válce, ale chápali, že, jak píše kolega, by došlo k totální destabilizaci, díky předválečným penězům. A moji prarodiče bojovali, tedy děda, na DUKLE a kde bojovali tvý prarodiče za tvojí svobodu? A když můj děda řekne, že bylo líp, věřím mu, protože on proléval krev za to, abych mohl žít a nikdy, nikdy nebudu věřit někomu, jehož rodiče byli "u Komunistů" a jejich děti teď rozkrádají naší zem, za kterou padlo mnoho kamarádů naší rodiny!

Nikdy nebylo nic úplně ideální a nikdy nebude, ale dívat se, jak si ti nahoře z našeho, z naší země berou co chtejí a nám říkají, že si musíme vše zaplatit a vše včetně naší země prodávají, ne to nejde takhle necht!

Proto už poněkolikáté říkám, choďte k volbám, vy co se jim situace nelíbí, neignorujte to, nebuďte pasivní. Jen síla lidí může něco změnit.

Kaspri

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (106 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

20. 8. 2007 | Jan Jedlička | 2 komentáře

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

Místo handrkování o výši sazeb daně z příjmu by si čeští politici a celá společnost měli říct, jaké služby má stát poskytovat a co si bude platit každý jednotlivec. Pak se dá říct,... celý článek

Česko zůstane i příští rok na černé listině

14. 6. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Česko zůstane i příští rok na černé listině

Schodky vládních rozpočtů v Evropě sice klesají, ale vzhledem k rychlému ekonomickému růstu by se mohly snižovat rychleji. Nejvíce v reformách zaostává Česko a Maďarsko, tvrdí Evropská... celý článek

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

24. 4. 2007 | Milan K. Osvaag

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

Snížení sazby daně z příjmů na jednotných 15 % by znamenalo sice nižší daň, ale také nižší daňové odpočty. To pocítí hlavně ti, kteří využívají daňových úlev na úvěry na bydlení, životní... celý článek

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu... celý článek

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

10. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 4 komentáře

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

Co nám ve svém návrhu reformy veřejných financí vláda přichystala v sociální oblasti? Podívejme se na reformní kroky, které pro oblast dávek státní sociální podpory a sociální péče... celý článek

Partners Financial Services